Lilek rozkrojíme na půky a vydlabeme, posypeme solí a necháme "vypotit". Po chvíli kousky lilku propláchneme vodou (aby se zbavily soli) a nakrájíme... více o Zapečený lilek po italsku - bez tuku
**(Obr. 1)** Do mísy dejte mouku, krupičku, 2 žloutky a obě vejce, lžičku soli, 150 ml vody a olivový olej. Vypracujte hladké vláčné těsto,... více o Ravioly s ricottou
Palačinky: V mléce rozmícháme vejce, olej, trochu bazalky, špetku soli a prosátou mouku. Těsto necháme v chladu 30 min. odležet. Po odležení... více o Špenátové palačinky Teri
Omyjeme maso, popř. nařízneme (pokud je silnější) a zprudka opečeme z obou stran na pánvi s olivovým olejem (pokud máme titanovou pánev, můžeme i bez... více o Hermelínové kuře s rajčátky
Ravioly připravte podle návodu na obalu. Na omáčku rozehřejte máslo. Zaprašte moukou, osmažte, zalijte studeným mlékem a zvolna povařte asi 15 minut.... více o Sorrentinos, ravioly se sýrovou omáčkou
Papriku očistíme a nakrájíme na menší, zhruba 2cm široké a 5cm dlouhé proužky. Na rozpáleném tuku je krátce orestujeme, dokud nezměknou, avšak né... více o Hermelín pečený s paprikou
V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto,... více o Tvarohové knedlíky s jahodami
Velmi drobně nakrájená rajčata promíchejte s limetkovou kůrou, petrželí a mátou. Sýr rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Těsto nakrájejte na 16... více o Balíčky s pikantní náplní
Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme vařit /stačí 3 minuty varu a následně 30min nechat pod pokličkou stát. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme... více o Pohankový nákyp s nivou a skořicí
Smetanový sýr jednoduše smícháme s parikovým kořením a špetkou soli. Papriku zbavte semínek a rozkrájejte ji na asi 1 cm velké proužky. Smetanový sýr... více o Paprikový wrap
Z mouky, 1 lžičky soli a 100 ml vody uhněťte hladké těsto. Nechte ho asi 30 minut odpočívat. Propláchnutý a okapaný špenát nahrubo nasekejte,... více o Ispanakli pogaca, špenátové taštičky
Dáme vařit vodu, a když vře přidáme těstoviny pečlivě osolíme. Troubu předehřejeme na 190°C. Nakrájíme 2 středně velké cibule, šunkový salám a dáme... více o Zapečené těstoviny s masem a kukuřicí
Na pánvi s kouskem másla krátce osmažíme pokrájené fazolky a šunku, ochutíme solí a pepřem. Necháme trochu zchladnout a nasypeme do dobře vymazané a... více o Fazolky se šunkou v sýrovém bešamelu
Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané
Želatina a agar-agar jsou v molekulární gastronomii základními pomůckami. Potřebný tvar jim dodají „lékařské“ nástroje – injekční stříkačka a gumové... více o Italská trikolora
Troubu předehřejeme na 220 C. Olej rozpalte ve velké pánvi, přidejte česnek a po chvíli i špenátové listy. Míchejte a nechte je v klidu. Po zhruba 3... více o Florentský koláč
Nejdříve si uvaříme těstoviny podle obvyklého návodu (vaříme ve vodě, do které přidáme olej a sůl, dokud těstoviny nezměknou). Mezitím si dáme... více o Těstoviny ála Pepek námořník
Vepřové plátky naklepeme, strany nakrojíme, posypeme solí a kořením dle chuti a necháme alespoň hodinu odležet. Plátky pak zprudka osmažíme na... více o Houbové plátky pod sýrovou nádivkou
Rohlíky drobně pokrájíme, pokapeme mlékem a necháme provlhnout. Přebytečné mléko pak vymačkáme. Oloupaná vajíčka drobně nasekáme, sýr nastrouháme,... více o Vaječné placičky se sýrem a šunkou
Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta,... více o Torta di spinaci
Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme se... více o Brokolicová (květáková) roláda
Semolinové těstoviny uvaříme dle návodu ve slané vodě, scedíme a necháme zchladnout. Do větší mísy dáme na drobno pokrájené okurky, cibuli, sýr,... více o Surimi salát se semolinovými těstovinami
Mouku promíchejte s 1 lžičkou soli. Smíchejte droždí, cukr a 100 ml vlažné vody a směs přilijte k mouce. Zpracujte na hladké těsto a nechte asi 30... více o Zeleninová pizza s kozím sýrem
Troubu předehřejte na 200 °C. Z uvedených surovin zpracujte těsto. Nechte asi půl hodiny v chladu. Pak rozválejte a vyložte jím kulatou formu nebo z... více o Slaný žloutkový koláč
Rajčata opereme a spolu s mozzarellou je nakrájíme na tenší plátka. Vejce si vyklepneme do hrnku (nebo mističky) a vydličkou trochu rozšleháme.... více o Rychlá omeleta s mozzarellou a rajčaty
Těsto rozpůlíme a z každé půlky vyválíme tenký plát (do obdélníku). Střed rozváleného těsta potřeme trochou rozšlehaného vejce (místo kam budeme... více o Áni slaný štrůdl
Nejprve si připravíme těsto na palačinky, ze kterých budou jako příloha nudle. Mouku, mléko, vejce a sůl smícháme a necháme půl hodiny těsto... více o Vepřové se špenátem
Očištěné fazolky překrájíme na menší kousky, dáme krátce povařit do osolené vody (na skus), scedíme. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo, přidáme... více o Fazolky se šunkou a sýrem
Fazolky očistíme, případně překrájíme a dáme krátce povařit do osolené vody na skus. Scedíme a přidáme je na rozpuštěné máslo s nasekaným česnekem,... více o Česnekové fazolky s parmezánem
Troubu předehřejte na 190 °C. Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte lilek a rozkrojte ho na tři špalíčky. Každý položte na čtverec pečicího papíru.... více o Pečený lilek v balíčku
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko, které ochutíme dle vlastní... více o Bramborovo-sýrové lívance
K přípravě se hodí větší žampiony, počítáme nejméně 3 na osobu. Dobře je opereme a očistíme, odřízneme nožičky, které povaříme doměkka ve vývaru z... více o Plněné žampiony od Stelly Zázvorkové
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme osmažit maso, ke konci přidáme nastrouhaný česnek a... více o Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou
Tuňáka slijeme, důkladně promícháme s ricottou, parmezánem, vejcem a trochou čerstvě nasekané petrželky, zahustíme troškou strouhanky, osolíme a... více o Báječné tuňákové placičky s ricottou
Omytá rajčátka rozpůlíme, bylinky nebo rukolu nasekáme, tuňáka slijeme. Čtyři vymazané a vysypané zapékací misky stejnoměrně naplníme rajčátky a... více o Bleskový koláč s tuňákem a rajčátky
Z mouky, vajec, vody a soli vymícháme v misce hladké těsto. Z těsta zavařujeme přes síto na noky do mírně vroucí osolené vody špecle. Jakmile vyplavou... více o Špecle se žampiony a ementálem
Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Potom... více o Čokoládové buchtičky s čokoládovým pudinkem
Rohlík rozdrobíme nebo nastrouháme, zakapeme mlékem, přidáme vejce, strouhaný sýr a pokud nechceme mít papriky bezmasé přidáme i šunku nebo salám.... více o Papriky plněné sýrovou nádivkou
V misce rozmícháme vejce se smetanou, přidáme kostičky šunky, na čtvrtky pokrájená rajčátka, strouhaný sýr (15 ng si necháme na posypání), špetku soli... více o Jednoduchá rajčatová omeleta s dvojitou porcí sýru
Mouku, sůl, mléko a vejce spolu prošlehejte a zpracujte v těsto. Na másle osmažte cibuli. Přimíchejte ji spolu se sekanými bylinkami a uzeninou do... více o Špenátové balíčky
Troubu předehřejte na 180 °C. Na pánvi v tuku z vyškvařeného bůčku osmažte dozlatova jemně pokrájený pórek a na plátky nakrájenou cibuli. Uvařené... více o Koláč Cholera
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a houby (hlívu ústřičnou, nebo hřiby, žampióny ap). Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme horkou... více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto, rozválené na obdélník, položte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a pečte je 20 minut, až hezky... více o Quiche s pečeným pórkem a sýrem
Těsto rozválejte na placku o průměru 26 cm na lehce moukou poprášené pracovní ploše nebo na válu. Troubu předehřejte na 200 °C. Dno formy vyložte... více o Obrácený fíkový koláč
Nejprve si vyrobíme slabé palačinky. Těsto umícháme z mléka, soli, vajec a mouky s kypřidlem (cca 130 g mouky) a osmažíme na trošce rozpáleného oleje.... více o Zabijačkové palačinky
Filety pokapeme citronem a necháme chvilku proležet, pak osolíme a opepříme, na oleji zprudka osmažíme z obou stran a uložíme v teple. Do výpeku dáme... více o Ryba s houbovo-smetanovou omáčkou
Plátky libovější krkovičky po stranách nakrojíme, naklepeme, osolíme, dle chuti okořeníme a naskládáme do pekáčku. Vymazávat nemusíme a když, tak... více o Majolková krkovička se sýrem
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou cibulí(pórkem), doprostřed... více o Hermelín s volským okem
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě na skus, pak scedíme. Cibuli osmažíme na oleji, pak přidáme orestovat i pokrájenou slaninu, vsypeme... více o Anglické těstoviny se špenátem a sýrem