Mléko (né z lednice, pokojová teplota či vlahé) smícháme s rumem, cukry, solí a droždím. Pak přisypeme mouku, dobře promícháme, vytvoříme hustější... více o Třešňové lívanečky II.
Omytá pevná zralá rajčata pokrájíme a dáme do mísy. Použít můžeme různé druhy a barvy (cherry, hruštičky, soudkové...). Přidáme drobně nasekaný česnek... více o Rajský salát (nejen) s mozzarellou
Do masa dle vlastního výběru (vepřové, drůbeží) uděláme hluboké kapsy, pak přes fólii maso naklepeme, do kapes vyložíme sušenou šunku (1,5 - 2 plátky)... více o Šunkové kapsy se špenátem
V mixéru rozmixujte všechny ingredience kromě semínek. Ty vmíchejte až do hladké směsi a pořádně rozmíchejte. Nechte alespoň 20 minut odstát a... více o Arašídovo-banánové chia
Rozmixujte několik jahod v mléce s medem a vmíchejte chia semínka. Nechte odstát - mezitím si připravte želé. Jahody nakrájejte na drobnější kousky,... více o Jahodové chia s želé
Z kuřecího masa odstraníme kůži, osolíme ho, opepříme a osmažíme na másle zesklovatělé cibuli. Pak přidáme nasekaný česnek, pokrájený špenát,... více o Špenátové kuře (králík)
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek. Přisypeme na kostičky pokrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme do změknutí brambor. Pak... více o Bramborovo-pórková polévka s fazolemi a koprem
Hranatou zapékací formu na chlebíček vymažeme máslem. Do ní pak šikmo - jako střešní tašky - skládáme střídavě plátky toastového chleba a plátky sýra.... více o Ramequin (místní verze)
Tyčovým mixérem rozmixujte banány, mléko a med do hladka. Vmíchejte chia semínka a nechte tak hodinku v lednici stát. Dozdobte plátky banánu a mandlí.... více o Banánovo kokosové chia
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Mezitím si nakrájíme na kostičky rajčata a mozzarellu (kupuji... více o Těstovinový salát s rajčaty a mozzarellou (LIGHT)
V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a... více o Špenátové palačinky se špenátovou náplní
Základem receptu je vařená rýže a rozdrobený hrudkovitý tvaroh, který v misce společně promícháme zhruba v poměru 1:1. Další úprava je pouze na chuti... více o Tvarohová rýže
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních... více o Pečená sekaná na houbách
Čerstvé mléko smícháme se smetanou (nepoužívejte trvanlivé mléko a smetanu), zahřejeme na 22-25°C, zašleháme zakysanou smetanu a ihned nalijeme do... více o Domácí lučina z mléka
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, poté přidáme a dorůžova osmažíme vločky. Přidáme česnek, muškátový květ, promícháme a přidáme špenát (čerstvý... více o Špenátovo-vločková polévka
Na nudličky pokrájený fenykl osmažíme na kousku másla dosklovata, poté přidáme i krátce osmažit pokrájenou šunku a nasekaný česnek, přidáme muškátový... více o Fenykl (nejen) se šunkou zapečený
Směs mražené zeleniny podusíme na másle za občasného promíchání. Měla by zůstat na skus, nerozdušená, a pokud obsahuje příliš vody, odstraníme poklici... více o Sýrová zelenina: (nejen) příloha
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce... více o Jablečný (ovocný) nákyp z ovesných vloček
Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo... více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle
Palačinky: Z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 30 minut. Pak naběračkou těsto... více o Vanilkové palačinky po našem
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle, tvrdý sýr na jemnějším, přidáme měkký tavený smetanový sýr, mascarpone a zakysanou smetanu (majonézu). Vše... více o Sýrová pomazánka s vejci
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také... více o Listové šátečky (závin) se špenátem
Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, pak přidáme krátce osmažit i jemně nasekaný česnek. Pokud jsme se rozhodli použít uzeninu,... více o Rýže s vejci
V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím... více o Jednoduché špenátové palačinky
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dosklovata. Přidáme pokrájené žampiony (plátky nebo čtvrtinky) a zprudka smažíme za občasného promíchání do... více o Jednoduché žampionové kari
Oloupanou řepu jemně nastrouháme a smícháme v misce s jogurtem, zázvorem, česnekem, solí, pepřem a je-li třeba, tak s pár kapkami citronové šťávy. Dip... více o Dip z červené řepy
Řepu dáme uvařit do osolené vody s rozmáčknutými stroužky česneku a bylinkami do měkka. Po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které na... více o Caprese z červené řepy
Řepu uvaříme v osolené vodě do měkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které klademe na talířky, přelijeme (pokapeme) dresinkem... více o Carpaccio z červené řepy
Na rozpáleném tuku si osmažíme cibuli dorůžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a smažíme dozlatova. Poté přidáme nastrouhanou řepu (cca 50... více o Křenová omáčka s řepou a masem
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce... více o Špecle s fazolkami
Plátky veky či bagety potřeme máslem, dle chuti a fantazie poklademe pokrájenými sýry, dozdobíme nejlépe hroznovým vínem, kaki, kiwi, jablkem či... více o Chlebíčky nejen se sýry
Kuřecí prso nakrájejte na rovnoměrné, ne moc tlusté plátky a lehce osolte. Slaninu nakrájejte na kousky a opečte na pánvi, dejte stranou, ale tuk... více o Alfredo zapečené gnocchi
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání... více o Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou
Mouku v míse smícháme se solí, citronovou kůrou a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme částí mléka a trochu... více o Jablečný (hruškový) závin s tvarohem - kynutý
Mleté maso v míse smícháme s nastrouhaným sýrem a nastrouhanými žampiony, přidáme vejce, nastrouhaný česnek, osolíme (pozor! sýry mohou být slanější),... více o Bylinkové karbanátky (sekaná) se sýrem a žampiony
Uvařené brambory doměkka scedíme, rozšťoucháme a necháme trochu zchladnout. Pak přidáme vejce, sůl a tolik mouky, abychom měli kompaktní vláčné těsto,... více o Bramborové placky s dipem z řepy
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme cibuli dorůžova. Fazolky krátce spaříme v osolené vodě, scedíme. Po osmažení cibuli zaprášíme moukou a za... více o Fazolky na smetaně s koprem - sladkokyselé
Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem
Není lžíce jako lžíce a tak se množství krupičky může o něco málo lišit (dáváme rovné, nikoliv přeplněné), ale to se dá dost dobře regulovat drobným... více o Jemná krupicová kaše - pohádka mládí
Oloupanou uvařenou řepu nastrouháme do mísy na jemném struhadle společně s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pak už jen vmícháme... více o Česneková pomazánka z červené řepy
Cibuli na trošce oleje nebo na másle osmažíme dorůžova. Přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu s česnekem. Do směsi vmícháme špenát, osolíme,... více o Jednoduché špenátové špecle
Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.... více o Hruškový / Jablečný rýžový nákyp
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem
Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o... více o Cibulová sladkokyselá omáčka / zadělávaná cibule
Rýži si přebereme, propláchneme a dáme do hrnce s vroucím mlékem (cca 1,2 litru), solí a máslem (cca 50 gramů). Za občasného a později za stálého... více o Jednoduchá mléčná rýže / rýžová kaše
Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka,... více o Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové
Z mléka, vejce, rumu, cukrů, mouky a kypřidla si vymícháme středně husté lívancové těstíčko. Rum doporučuji z toho důvodu, že zabrání tomu, aby bylo... více o Jednoduché ovoce v kabátku - rychle a chutně