Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem, posypeme cibulí nakrájenou na půlkolečka,... více o Zapékaná růžičková kapusta
Všechny ingredience smícháme dohromady a utvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji. Hotové obalujeme v moučkovém cukru.... více o Tvarohové placičky II.
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu a necháme vychladnout. Smícháme se steril. zeleninou Kunovjanka (bez nálevu), vmícháme majolku, dochutíme... více o Těstoviny á la Kunovjanka
Oloupané, omyté syrové brambory jemně nastrouháme, vymačkáme a smícháme s hladkou moukou, solí a sodou. Na pomoučněném vále vyválíme placku asi 0,5 cm... více o Běloruská kopýtka
Droždí a sýr nastrouháme a spojíme s vejcem mlékem,osolíme a podle potřeby zahustíme strouhankou.tvoříme menši karbanátky. PŘILOHA:bramborová kaše... více o KARBANÁTKY S NIVOU
Cibuli nakrajime na silnejsi nudle a podusime na oleji, pridame rozmackany cesnek a dusime dal. Pridame odkapane fazole, plechovku rajcat a podusime... více o Indicky recept I.
Všechny ingredience rozšleháme, na pánvi rozpálíme tuk a nalijeme cca 2 lžíce rozšlehaných vajec. Ono se to rozteče a krásně naskočí, po chvilce... více o Vaječný řízek
V jednom hrnci dáme do vařící osolené vody vařit špagety. Do druhého hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu a až se vyškvaří přidáme nakrájenou... více o Špagety s nivou II.
Ingredience promícháme a necháme v lednici 30 minut odležet, pak přidáme najemno nastrouhané vařené brambory a vše promícháme. Můžeme dochutit sojovou... více o Bramborový tatarák II.
Porce kapra osolíme a obalíme v mouce promíchané s trochou papriky. Zprudka osmažíme na oleji. Osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme zelí a trochu... více o Ružomberský nevolník
Obsah moravanky (kdo nechce ostré, vyndá feferonky) vejce a salám nakrájíme na kostičky, cibuli jemněji. Ve šťávě z moravanky a stejného množství vody... více o Vaječná mozaika
V mléce rozšlehejte vejce, přidejte mouku, vločky a špetku soli. Těsto nechte krátce odpočinout a pak smažte na tukem potřené pánvi tenké palačinky.... více o Červené Karkulky
Mangold (doporučuji koupit raději mladší = menší a křehčí, u staršího je třeba přepůlit řapíky podél a není již tak lahodný) uvaříme v osolené vodě ... více o Mangold - Balkán
Papriky zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kostky a orestujeme na pánvi s trochou oleje. Pak přidáme smetanu ke šlehání a vaříme tak dlouho, dokud... více o Těstoviny s omáčkou z pečených paprik
Opláchnuté papriky (celé! - včetně stopky a jadřince) opečeme přímo na suché elektrické plotýnce (případně grilu, když je nejhůř, tak i v troubě na... více o Pečené papriky - Balkán
Jestli vám školní jídelna svojí bezbarvou, bezchutnou verzí dušené kapusty vzala chuť na tuto zeleninu, tento recept vám ji jistě vrátí. Kapusta... více o Kapustový nákyp III.
Tento recep vypadá na první pohled složitě, ale ve skutečnosti jeho příprava tolik času nezabere. A hlavně - je to pastva pro oči i chuťové buňky! <BR... více o Past na kluky
Listové těsto rozválíme tak jako na štrůdl. Placku pomažeme kečupem, posypeme trochu solí a bazalkou. Na placku naklademe rovnoměrně na kousky... více o Závin z listového těsta se sýrem a zeleninou
Neloupaný lilek nakrájíme na cca 1 cm vysoká kolečka, rozložíme na plech a hustě posolíme. Po 20 minutách (když z nich sůl "vycucá" hořkost) osušíme... více o Lilková minutka
Z uvedeného materiálu vypracujeme těsto a vkládáme do porcelánových trojdecilitrových hrnků, vymazaných olejem. Hrnky plníme do 3 / 4 jejich obsahu.... více o Hrnčekové knedličky /Lucka Michaláková/
Brambory očistíme kartáčkem a přepůlíme podél. Střed lehce vykrojíme, osolíme a pokapeme olejem. Položíme na pekáč řezem nahoru a v horké troubě... více o Plněné pečené brambory
Připravíme si nudlové těsto, vyválíme a vykrájíme kolečka (postup jako u pelmeňů), naplníme tvarohovou náplní. Vaříme v mírně osolené vodě. Po uvaření... více o Vareniky
Mandle a vločky rozmixujeme a smícháme s moukou ,špetkou soli, skořicí a práškem do pečiva. Pak přidáme olej a med a dobře promícháme. Z těsta tvoříme... více o Celozrnné sušenky
Čekankové puky (syrové) podélně rozpůlíme, mezi půlky čekanky vložíme plátky nakrájeného sýra (nešetříme!!), zabalíme do plátku šunky a propíchneme... více o Zapékaná čekanka po francouzsku
Nalijeme vodu, nastrouhané brambory, kmín, cukr, ocet, mouku a na konec droždí. Pečeme na 1. středně velké, tmavá kůrka, pekárna Alaska.... více o Chléb z domácí pekárny II.
Utřeme lučinu se žloutky a cukrem do hladka. Ušleháme šlehačku, do které přidáme ztužovač. Vše smícháme dohromady a na závěr vmícháme sníh ze 3 bílků.... více o Tiramisu z lučiny
Párky, cibulku, brambory nakrájíme na kostičky. Fazole scedíme. Rozpálíme omastek a cibulku s párky osmahneme. Po chvíli vložíme scezené fazole a... více o Fazolový gulášek
V míse zaděláme řidší těsto - musí se při zpracovávání lepit na stěny mísy - zasypeme trochou mouky, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo.... více o Ostatkové koblihy (masopustní)
Starší chleba nastrouháme a pokapeme mlékem, aby nabobtnal. Kastrol vymažeme sádlem a poklademe vrstvou nabobtnalého chleba, osolíme, na to nasypeme... více o Chlebovník
Smícháme mouku, sůl a zalijeme mlékem ve kterém jsme rozpustili droždí a špetku cukru. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Z těsta tvoříme tenké... více o Rychlé langoše
Cukínu nakrájíme na kolečka, vyloupeme jádřince, cibuli nakrájíme na kolečka, která dozlatova osmažíme na pánvi a dáme na talíř. Cukínu obalíme v... více o Zapečená cukína
Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, sůl, pepř, kmín a těsto zahustíme moukou. Bílé zelí nadrobno nakrájíme a spaříme horkou vodou,... více o Bramboráky s čerstvým zelím
Připravíme klasické bramborové těsto na bramboráky, smažíme asi 10-ti centimetrové kulaté placičky. Na usmažené placičky dáme kolečko tvarůžek a... více o Tvarůžky na placičkách
Vše dobře vymícháme (aby nebyly hrudky) a nalejeme na vyšší, vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut. Do základního receptu... více o Perník II.
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, sůl a hrubou mouku (těsto má být hustší). Do těsta... více o Bramborák s kysaným zelím
Do velké mísy prosijeme mouku, postupně do ní vmícháme vejce. Přidáme podmáslí, vodu a sůl a vymícháme hladké těsto, které necháme na chladném místě... více o Křehké lívance z podmáslí
Hermelíny vcelku naložíme na 1 až 2 dny do oleje, aby změkly. Podáváme rozkrájené na osminky, potřené dostatečným množstvím brusinek a s rozpečenou... více o Nakládaný hermelín IV.
Uděláme kvásek, mírně osolíme. Do mouky přidáme kvásek, kmín, zaděláme řidší těsto. Po vykynutí odkrajujeme menší kousky a rukama uděláme tenké placky... více o Langoše mé maminky
Plátky toustového chleba namažeme máslem. Vždy jeden poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a pokud máme radši sladké, tak ještě trošku... více o Jablkový toustík
Všechny suroviny zpracujeme v odšťavovači, smícháme a dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme ve vysokých sklenicích s ledem a je výborný nejen na... více o Nápoj lásky
Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Takto je zblanšírujeme ve vařící vodě s citronem, lžící cukru a 4 kousky hřebíčku. Zvlášť si... více o Hrušky v karamelu
Těsto rozválíme na plech. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na proužky, nivu na malé kousky a vše rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Okořeníme... více o Pizza s nivou a cibulí
Čekankový košťál klínovitě vyřízněte. Do 3 l vody dejte 3 lžíce soli a citronovou šťávu, přiveďte k varu, potom vařte vždy 3-4 kusy čekanky 3 minuty.... více o Čekanka v sýrové omáčce
Oba druhy sýra nastrouháme, přidáme vejce, špetku majoránky a podle chuti česnek. Uděláme placičky, obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek. Výhoda... více o Sýrová pochoutka
Zelí uvaříme do měkka, nezaprašujeme ani neděláme žádnou zásmažku, jen scedíme. Na cibuli osmahneme anglickou slaninu a klobásku. Přidáme na halušky,... více o Halušky se zelím a zakysanou smetanou
Jemně pokrájenou cibuli a pórek nakrájený na kolečka osmažíme na oleji, postupně přidáváme sojovou omáčku, bílé víno, sůl, worchestrovou omáčku, ocet... více o Houby s cibulí a pórkem
Uvaříme brambory ve slupce skoro do měkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím si vymažeme pekáček, nakrájíme pórek na jemné kroužky a nastrouháme... více o Zapečené brambory s pórkem
V tlakovém hrnci uvaříme společně ovesné vločky a zeleninovou směs - ne příliš do měkka (cca 3-4 minuty). Před uzavřením hrnce přidáme nové koření,... více o Zeleninové placičky s vločkami
Cuketu omyjeme a oloupeme (mladou cuketu nemusíme loupat). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli stát, až pustí vodu.... více o Cuketové bramboráky
Do vlažného mléka postupně přidáváme oloupané a najemno nastrouhané brambory bez vody, vejce, prolisovaný česnek, podle chuti sůl, pepř a majoránku,... více o Bramborka