Pokrájené brambory uvaříme s na kolečka pokrájenou mrkví doměkka v osolené vodě se stroužky česneku. Pokud máme rádi bylinky, můžeme je do hrnce... více o Jednoduchá francouzská kaše
Lehká alternativa pro nás, kteří nesnášíme nebo nemůžeme majonézy... Ledový salát nakrájejte na tenké proužky a mrkev, okurku a jablko nastrouhejte na... více o Ledový krabí salát s jogurtem
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a cuketu, pak přidáme bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené) a česnek a ještě krátce osmažíme. Přidáme dvě... více o 2x cuketovo-smetanová omáčka
Bulgur uvařte podle návodu na sáčku. (Můj se měl vařit 12 minut v osolené vodě v poměru 1:2 a pak nechat odstát a nasát zbytek tekutiny.) Teplé... více o Bulgurový salát s rudými perlami
Do misky dáme lučinu, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor s česnekem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Podle toho, jakou chceme mít hustotu dipu,... více o Česnekovo-zázvorový dip (zálivka)
Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo - vymačkejte z ní co nejvíc vody. Přidejte kukuřici, nasekanou jarní cibulku a chilli papričku (popřípadě slaninu... více o Cuketové karbanátky s kukuřicí
Vařenou řepu necháme zchladnout, oloupeme ji, pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Kyselé okurky a cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k řepě,... více o Jednoduchý salát z červené řepy
Cibuli oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte z ní vodu, aby se vám potom placičky nerozpadaly. Oloupejte mrkve a nastrouhejte... více o Mrkvové placičky
Do misky si nasypeme 500 g mouky, přidáme 15 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu se sádlem (vlažné). To celé důkladně promícháme a necháme... více o Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)
Na pánev nalijte olivový olej. Přidejte nasekaný česnek, zázvor a chilli papričku. Teprve pak plotýnku zapněte - chutě se lépe uvolní. Krátce... více o Pikantní kořeněná mrkev
Řepu uvaříme na skus, pak necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nivu nastrouháme, přidáme k řepě, dle chuti (pozor, niva je... více o Česneková pomazánka z červené řepy a nivy
Zeleninu smícháme, přidáme sušená rajčata, posypeme semínky a navrch nadrobíme kozí sýr. Doporučuji použít sušená rajčata naložené v oleji s česnekem.... více o Rychlý salát s kozím sýrem
Do mísy jsem dala vše tak, jak leželo či stálo na lince, kromě čokolády, tu jsem nejprve dala na minutku do hrnečku do mikrovlnky. Pak už stačilo vzít... více o Buchta z cizrny
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
Mouku nebo směs různých druhů smícháme s práškem do pečiva a prosejeme do mísy přes síto. Žloutky oddělíme od bílků a ve druhé misce utřeme s cukrem a... více o Letní pokušení: Malinové muffiny
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat... více o Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené... více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Ovesné vločky namočíme přes noc do mléka. Ráno je krátce a ne příliš zprudka povaříme s tím, co máme rádi - pár rozinek, nasekaných oříšků, skořice,... více o Jednoduchá ovesná kaše - zdravě a chutně
1. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Rozpálíme pánev s olejem, naskládáme na ni žampiony a lehce posypeme grilovacím kořením.... více o Úterní salát s rukolou
Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou. Do banánové kašičky přidáme +- tři hrsti vloček (dle hustoty směsi) a med, promícháme a necháme zhruba 10... více o Banánové sušenky Ládi Hrušky - "fitness"
Okurku nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme ji do jogurtu. Poté přidáme všechny ostatní ingredienge a promícháme.... více o Jogurtová "tatarka"
Ve vroucí, trošku osolené vodě uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme, necháme okapat. Ovoce očistíme, pokrájíme na menší kousky. Pokud použijeme... více o Ovocné těstoviny s cottage - salát nebo hlavní chod
Pohanku vaříme 8 minut v lehce osolené vodě. Pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme okapat. Čím méně vody zůstane, tím lépe. Do pohanky... více o Pohankový tatarák
Těstoviny si uvaříme na skus. Potom si na větší nebo hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibulku. Když je cibulka sklovitá, tak... více o Těstoviny se špenátem a tuňákem
Čerstvou pažitku, petrželku a šalotku rozsekáme v robotu. Přidáme tvrdý tvaroh, majonézu, plnotučnou hořčici, sůl a pepř. Mixujeme do té doby, než se... více o Bylinková pomazánka
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením, celé zalijeme olejem a promícháme. Necháme odpočívat.... více o Hrubasova vepřová rychlovka
Cuketu rozkrajíme na plátky, plátků muže být jakékoli množství (např. 20). Do vody nasypeme tolik soli, dokud se bude rozpouštět (voda nemusí být... více o Cuketové chipsy II.
Očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme olejem, promícháme a nasypeme na plech. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct... více o Dýně s kořenovou zeleninou
Dýni a oloupané, pokrájené brambory uvaříme doměkka. Poté scedíme, přidáme pokrájené máslo, zalijeme horkým mlékem (množství dle potřeby) a vyšleháme... více o Dýňové pyré s bramborem
Ve většině receptů na zpracování rakytníku se uvádí tepelné zpracování, které však zničí spoustu velmi cenných látek. Proto jsem vyzkoušel vlastní... více o Rakytníkový sirup za studena
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže
Nejprve si z vejce, mouky, mléka a soli připravíme těsto na palačinky, které usmažíme na rozpáleném oleji. Potom si připravíme náplň: Na oleji... více o Palačinky plněné zeleninovou čínou
Kuřecí prsíčka upravíme na větší plátky. Osolíme, opepříme a zprudka necháme zatáhnout na pánvi. Připravíme si zapékací mísu a kápnem si tam kapku... více o Zapečené kuřecí s rajčaty
Zelí nakrálíme na malé kousky, zalijeme olivovým olejem, posypeme semínky nebo libovolnými ořechy, bazalkou a sýrem nakrájeným na kousky. Přidáme... více o Salát z bílého zelí
Maso s celerem, cibulí a česnekem pomeleme. Přidáme sůl, pepř, žloutek, kari a dvě lžíce olivového oleje. Z hmoty vytvoříme placky a dáme na páru - 5... více o Celerovo-kuřecí placky (parní hrnec)
Do rozehřáté trouby (na maximum) dáme ciabattu, aby byla křupavá a vlažná. Po vyndání z trouby rozkrojíme napůl. Ze zakysané smetany, oregana,... více o Ciabatta s Olomouckými tvarůžky
1. Jogurt vyklopte na dezertní misky (snažte se, aby byl do komínku v celku) a přelijte ho shora medem. 2. Pak ho poprašte skořicí a navrch nasypte... více o Jogurt s medem
Brambory oloupeme, přidáme vodu, osolíme a dáme vařit. Mezitím si na jemno nakrájíme jarní cibulku a dáme spolu s kousky kuřecího masa na pánev... více o Falešné zapečené brambory
* nakrájíme cibuli na (půl)kolečka * brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky (ideální tenké plátky nebo kostičky) * žampiony pokrájíme na menší... více o Zapečené brambory s žampiony a kuřecím
Žloutky vyšleháme s umělým sladidlem, přidáme vodu, aroma, mouku s kypřidlem, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech... více o Dia roláda
Vypadá to divoce, ale moc nám to doma chutná. Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu. Po jejím uvaření si nakrájíme menší... více o Rýže s kari na smetaně
1. Dáme do mísy: mozzarellové kuličky v celku, černé olivy v celku, nakrájený ledový salát, cherry rajčátka, sůl, pepř a koření podle chuti. 2.... více o Býčí oči
Vše smícháte dohromady a necháte 15 minut odstát. Vzniklou hustou hmotu jednou lžící nabíráte a druhou strháváte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a... více o Hrašenky
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný
Dýni očistíme a nakrájíme na kousky. Zalijeme vodou a citronovou šťávou a přidáme kyselinu citronovou. Necháme stát do druhého dne. Na druhý den obsah... více o Dýňový džus I.
V osoleném půllitru vody uvaříme polentu (krupici) na opravdu hustou kaši, dáme na vodou vylitý (vymazaný) plech (používám formu na koláč) a necháme... více o Pizza z polenty - zdravě
Žampiony a papriky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na 1 lžíci oleje osmahneme nejdříve žampiony, posolíme, aby pustily vodu, a opepříme. Až se... více o Cuketa zapečená s paprikou a žampiony
Jablka a hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky. Salát omyjeme a natrháme nebo pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky. Vše... více o Podzimní salát se sýrem a medovou zálivkou