Do vařeného zchladlého mléka rozdrobíme tvaroh. Za stálého míchání ohříváme dokud nevznikne syrovátka kterou scedíme. Necháme okapat. Přidáme sůl a... více o Sýr - tvrdý i tavený
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Vánoční chlebíček ze zbylých bílků
Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně... více o Mrkvánky
Cukr svaříme s vodou na niť, vmícháme umleté mandle a vanilkový cukr. Masu poté vlijeme na plech a uložíme na chladné místo. Další den ji rozmačkáme a... více o Marcipánová hmota
Těsto zpracujeme na vále, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom těsto rozválíme, vykrájíme kytičky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na... více o Kytičky s vrchem
Zpracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kytičky a upečeme v troubě asi při 200 °C. Necháme vychladit, slepujeme náplní. Potom celé kytičky... více o Kakaové kytičky
Pomleté mandle a dětské piškoty, prosátý cukr s kakaem a nakrájené změklé máslo spolu smícháme a vypracujeme hmotu, kterou dáme přibližně na 40 minut... více o Ježci z nepečeného těsta
Rajčata spaříme a oloupané povaříme s nastrouhanou mrkví a jablkem. Přidáme nasekanou petrželovou nať, cibuli, česnek, bobkový list (ten po uvaření... více o Originální protlak
Očistěné, vyprané houby nakrájíme na kousky. Do kastrolu dáme sádlo a na drobno pokrájenou cibli. Cibuli necháme zesklovatět a přidáme houby, masox,... více o Houbová omáčka II.
Rajčata se nakrájí, uvaří a přecedí. Popsané ingredience přidáme do štávy, 10 minut vaříme a nalijeme do čistých, přichystaných skleniček.... více o Marmeláda z rajčat
Mleté maso osolíme, opeříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, vajíčko, strouhanku, promícháme, masem naplníme očištěné papriky. Do hrnce dáme olej... více o Plněné papriky jinak
Vše pomlít na masovém mlýnku (já jsem ještě i pomixovala) a dobře promíchat se solí. Dát do skleniček, zavřít a šoupnout do špajzu. Používat jako... více o Polievková zmes
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, mrkev a jablko očistíme a nastrouháme, vše vaříme cca 1 hodinu na hustou kaši. Potom přidáme... více o Originální omáčka na špagety
Dužinu avokáda a ostatní přísady kromě pažitky umixovat, pak už jen vmíchat pažitku. Používáme jako obměnu všude tam, kde se používá tatarka. Ovšem... více o Tatarka úplně jinak
Zeleninu nameleme, promícháme se solí a volně sušíme. Nebo zeleninu můžeme nastrouhat, usušit a pomlet.... více o Domácí vegeta
Pokud se nechcete přejíst celým melounem najednou, můžete si zamlsat i za několik dní, týdnů atd. Celý meloun řádně omýt, rozkrojit na půlku, tu pak... více o Zmražené melounové lízátko
Cibuli nakrájíme na hrubo - podélné lístky, česnek nakrájíme také na hrubo. Přivedeme olej do varu a veškeré suroviny do něj vhodíme, přičemž... více o Královský gril
Anglickou slaninu nakrajíme na kostičky a osmahneme na trošce tuku, zalijeme zakysanou smetanou, řidáme kukuřici nebo hrašek a nechame přejít varem.... více o Bílá omáčka na špagety
Dýni nakrájíme na pruhy, okrájíme a zbavíme vnitřku a nakrájíme na kostičky 2x2 cm. Vaříme půl hodiny a snažíme se nepodlévat! Pak přidáme cukr a... více o Dýňová povidla
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky. Na... více o Houbová omáčka jednoduchá
Ovoce nakrájíme a dáme spolu s ostatními přisadami do hrnce. Pomalu vaříme dokud směs nezhoustne. Ihned plníme do sklenic a uchováváme v chladu. (Nebo... více o Čatní - čínské ovocné
V 1 litru nádoby rozmixujeme banány, jogurt a pribináček. Přilijeme mléko, popřípadě trochu smetany (není nutné) a důkladně rozšleháme. Nemusíme... více o Banánový koktejl od klokánka
Syrové brambory postrouháme na strouhadle (malé slzy), zbylou vodu slijeme, přidáme vajíčka, sůl a mouku- dodáváme v malém množství tak, aby těsto... více o Bramborový stryk ze švestkami
Všechny ingredience smícháme a necháme aspoň 1 hodinu odležet. Podáváme k masu, do zeleninových salátu atd. Kdo nemá rád česnek, může smíchat s... více o Česneková omáčka ke grilovanému masu
Cibulku a česnek zpěníme na oleji, přidáme rajčata, papriky, kyselou okurku a necháme podusit. Pak přidáme paprikovou vegetu nebo sladkou a pálivou... více o Salsa - omáčka na špagety
3/4 l mléka, cukr a vanilku uvedeme do varu. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh ze kterého lžící vybíráme kousky a dáváme do vroucího mléka vařit. Když... více o Lačná pýcha (1922)
Vše smícháme a používáme na zeleninové saláty např, okurkové nebo rajčatové i míchané dle možností. Přidávám jemně sekanou pažitku.... více o Křenová majonéza
Vše smícháme a používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. Smažený sýr, řízek, smažená cuketa, na brambory apod.... více o Pikantní dresing 1 2 3 4 5
Tvaroh našleháme se změklou čokoládou, kakaem a medem. Přidáme nastrouhané banány a promícháme. Rozdělíme do mističek a zdobíme nastrouhanou čokoládou... více o Krém Černoušek
Lučinu utřeme se změklým máslem a zamícháme drobně nakrájený ananas. Rajčata rozpůlíme, osolíme a vidličkou na ně navršíme pomazánku. Ozdobíme... více o Rajčata pro Kolombínu
Rajčata a cibuli (cibulku) nakrájíme na malé kousky.Poté dohromady osmažíme na pánvičce.Během smažení přidáme sůl,masox (2 kostky) a 250 g kečupu.Dále... více o Omáčka z rajčat
Všechny ingredience společně promícháme. Do této marinády vložíme na několik hodin maso (výběr dle vlastní chuti) a poté tepelně upravíme na pánvi či... více o Marináda na maso
Nudle uvaříme podle návodu na obalu a propláchneme studenou vodou. Nakrájenou cibuli na kostičky a plátky česneku osmažíme na oleji, přidáme... více o Římské nudle
Avokado rozříznout na půl, zabodnout nůž do pecky, trochu se pootočí a pak se lehce vyndá. Polévkovou lžící objet těsně mezi slupkou a dužinou a tím... více o Guacamole
Smíchat všechno dohromady, nechat stát 1 hodinu a pak znova promíchat. Může se skladovat v ledničce minimálně 1 týden. Servíruje na např. v kompotové... více o Salsa
Nakrájíme papriku a salám na kostičky, na drobno cibuli a na plátky (tenké) česnek. Na pánev nalijeme trošku oleje a na něm podusíme doměkka papriku,... více o Špagetová omáčka
Nedozrálé zelené vlašské ořechy opereme, hustě propícháme jehlicí zalijeme studenou vodou a necháme 14 dní vyluhovat. Vodu denně měníme. Ke konci... více o Kompot ze zelených vlašských ořechů
Na 1 litr vody použijeme 1 kg cukru, toto množství stačí na 5 kg jahod. <BR>Omyté jahody dáme šetrně do mísy a zalijeme zchladlým převařeným cukerným... více o Jahodový kompot - starý recept
Štávu zahřejeme na 85 °C (rychle) přidáme cukr a kyselinu, necháme rozpustit. Nevaříme! Plníme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme ve vodorovné... více o Šťáva z malin, jahod apod.
Do smetany rozmícháme solamyl, žloutek a za stálého míchání ve vodní lázni vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sekaný kopr, ochutíme solí a octem... více o Koprová omáčka expres
Omyté cukety dle potřeby nakrájíme a naskládáme do 3 l sklenice, proložíme kolečky mrkve, cibule, křenu, snítky kopru (popř. kdo rád česnek může si... více o Močáky z cukety
Vše smícháme v hustou "kašičku" a maso naložíme, lze také v této "kašičce" maso péci nebo potírat při grilování, vše máme ozkoušené a úspěch je... více o Grilovací omáčka
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a... více o Rajská omáčka II.
Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupáme a zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme plátky ředkviček, kostičky... více o Ředkvičkový salát
Rýži uvaříme ve vodou rozředěném a oslazeném mléce. Do scezené a vychlazené rýže přidáme na kostičky nakrájené ovoce podle chuti (pomeranč, ananas atd... více o Ovocná rýže
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky, smícháme s cukrem, vodou a rozvaříme. Rozmixujeme. Pudink smícháme s trochou vody. Vlijeme... více o Dětská jablečná přesnídávka
Těsto stačí na 4 šišky.... více o listové těsto
Z bílků uděláme sníh a všechny suroviny smícháme. Rozetřeme na vymazaný a vysypaný papír na pečení na velký plech. Upečený plát v půlce přeložíme přes... více o Sloní slzy
Vše šleháme v elektrickém šlehači dohladka, chceme-li pribináček s příchutí, přidáme současně se základními surovinami příslušné dochucovadlo (džem,... více o Pribináček domácí
Oloupaná jablka nakrájíme na osminy, vykrojíme jaderník. Kousky jablek obalíme v těstíčku z mouky, vajec a vody. Smažíme je do zlatova. Necháme je... více o Jablka v karamelu