Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Malinové / ostružinové knedlíky
Na tortillu natřeme libovolné množství rajčatového protlaku (lze použít i kečup) a naskladáme plátky šunky. Potom posypeme parmazánem (nebo libovolným... více o Tortillová pizza
Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka,... více o Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Bramborákové těsto si můžeme připravit podle svého osvědčeného receptu a nemusíme se striktně držet uvedeného receptu. Někdo zahušťuje strouhankou,... více o Kuře pečené na bramboráku
Mouku nasypeme do mísy. Přisypeme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme... více o Švestkové buchty s drobenkou
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Filety osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce. Na rozpuštěném másle s trochou oleje (aby se nám máslo nepřepalovalo) osmažíme připravené filety z... více o Filety s česnekovými výhonky
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a... více o Hovězí kližka ala španělský ptáček
Marináda: v misce si dobře promícháme olej se sladkou i pálivou paprikou, koriandrem, pepřem, solí (cca rovná lžička), utřeným česnekem a hořčičným... více o Kuřecí maso na gril i do trouby
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky nebo kostičky, opepříme a jemně osolíme, dáme do misky. Přidáme zázvor, česnek, sojovou omáčku, olej a... více o Masová minutka s hráškem
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova.... více o Dušený králík (nejen) se zeleninou
Uzené kosti zalijeme 2 litry studené vody, přidáme 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, lžičku soli a necháme vařit, až... více o Polévka z bílých fazolí s uzeným masem
Tofu rozmělníš vidličkou na kaši v míse, zaliješ cca lžící oleje, okořeníš pálivou paprikou a saturejkou a nakrájíš tam zhruba 4 lístky bazalky.... více o Tofu pro mámu
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky (řízky), lehce rozklepeme a pokládáme na alobal svisle vedle sebe tak, aby se navzájem překrývaly. Osolíme je a... více o Italská kuřecí roláda
Maso prokrojíme a uděláme do něj hlubokou kapsu, ochutíme solí, bylinkami, nasekaným česnekem a do kapsy vložíme i hranolek másla. Pak masovou kapsu... více o Bylinkové řízky s česnekem - pečené s bramborami
Plátky masa naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme a okořeníme. Koření do řízků prsty vetřeme. V misce si... více o Cibulovo-česnekové řízky: smetanové
1) Nachystáme si tedy na kostky dýni, najemno cibulku a dáme rozehřát máslo do hrnce. 2) Zesklovatíme jemně cibulku, přidáme dýni, necháme pustit... více o Dýňový krém se zázvorem a chilli
Papriky omyjeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, feferony nebo kozí (beraní) rohy necháme celé, se stopkou. Zhruba 250 gramů paprik, feferon... dáme do... více o Nakládané papriky, kozí rohy, feferony - nejen na gril
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
Připravíme si kuřecí maso, omyjeme, osušíme. Začneme s marinádou. Máslo rozpustíme, do něj přidáme nakrájenou cibuli a česnek, potom přihodíme... více o Pečené kuře podle macechy
Na oleji zpěněníme cibulku, poté na ní dusíme osolené vepřové maso nakrájené na kostičky. Po čas dušení podléváme vodou. Až maso změkne a vyvaří se... více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou II.
Brambory, cuketu, cibuli a pórek nakrájíme na plátky. Suroviny smícháme se smetanou, kukuřicí a kořením. Poklademe na plech vymazaný olejem, pečeme... více o Zapečené brambory s cuketou
Z mléka, vejce, rumu, cukrů, mouky a kypřidla si vymícháme středně husté lívancové těstíčko. Rum doporučuji z toho důvodu, že zabrání tomu, aby bylo... více o Jednoduché ovoce v kabátku - rychle a chutně
Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme část... více o Jednoduché švestkové knedlíky - kynuté, bez vajec
Rozkrojené žemle potřeme dipem nebo hořčicí (každému to, co mu chutná) poklademe plátky zeleniny (paprika, cibule, okurka, salát, rajče...). Rybí... více o Obložené rybí žemličky (housky, bagetky)
Špek si pokrájíme na jemno a na sucho ho necháme na rozpálené pánvi vyškvařit dozlatova (pustit tuk). Pak do pánve přisypeme na nudličky pokrájenou... více o Hlíva na špeku
Starší housku (rohlík) si na hrubém struhadle nastrouháme (můžeme rozmixovat) na hrubší strouhanku. Na pánvi si rozpustíme máslo s olejem a strouhanku... více o Jednoduchá křupavá drobenka na sladké knedlíky, těstoviny, palačinky...
Těsto si rozdělíme na dva díly, které na pomoučněném stole vyválíme do čtverců, které poklademe debrecínkou (šunkou...) pokrájenou zeleninou dle chuti... více o Ranečky z listového těsta (nejen) s taveňákem
Připravíme si pražené ovesné vločky: Med (1 lžíce) s olejem za stálého míchání pomalu zahříváme na pánvi až směs začne pěnit, vonět a lehce zlátnout,... více o Zmrzlina s ovesnými vločkami
Žampiony oloupat, nakrájet, převařit (nejlépe ve vývaru) a přecedit aby omáčka nezhnědla. Mezi tím do hrnce dát vařit smetanu (pořád míchat) do ní... více o Koprová omáčka se žampiony
Zralé sladké meruňky nebo broskve si pokrájíme na malé kousky. V míse si rozmícháme společně s mlékem oba cukry, vejce, rum a polohrubou mouku s... více o Broskvové (meruňkové) lívance II.
Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát). Pak... více o Okurkový salát na uskladnění
Maso si omyjeme, naklepeme. Formu na srnčí hřbet si vyložíme papírem na pečení a slaninou. Maso jsem pouze osolila a opepřila. Formu vyložíme masem. V... více o Kuřecí roláda se zámeckými brambory
prsa nakrájíme na kostičky. Velikost je podle uvážení. Kuřecí kousky osolíme a opepříme. Vložme do misky a zalijeme asi 4-6 polévkovými lžícemi medu a... více o kuřecí v medu
První všechny sypké suroviny (mouka, cukr, prášek) smícháme do sebe. Pak si vyšleháme mléko s vejci a do toho přidáš máslo. Do tekuté směsi pomalu... více o Pravé Americké Lívance
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme,... více o Broskvový / Meruňkový sirup
Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který... více o Švestkové šátečky s povidly
Do mísy nasypeme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme zhruba polovinou vlažné vody.... více o Broskvové knedlíky - bez vajec
Z tvarohu, česneku a zázvoru si umícháme hladký pikantní krém, který osolíme a opepříme dle chuti. Smetanu přidáváme dle potřeby (hustoty). Můžeme... více o Okurka s tvarohem
Nejdříve si připravím pečící papír na plech, potom očistím cuketu (okrájím slupku) a nařežu ji na kolečka asi 2 až 3 cm vysoká. Ty vydlabu a položím... více o Plněná cuketa III.
Kotletu máme nakrájenou na plátky, které ještě mírně proklepeme. Osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a zprudka osmahneme na olivovém oleji na... více o Kotleta na leču
Brambory vkládáme omyté a ve slupce po jedné na čtverec alobalu. Přidáme kousek másla, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem (čaj. lž.), posypeme... více o Brambory v alobalu s rozmarýnem
Zeleninu si pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky dle fantazie. Do salátu dále přidáme podle chuti pokrájená sušená rajčata a na kostky... více o Zeleninový salát s balkánským sýrem
1. Těsto Do těsta patří pouze výše uvedené suroviny. Žádný jogurt, žádné mléko. Zp. č. 1: Do mísy dáme hladkou mouku a vodu v poměru 2:1 (na jednu... více o Pizza IV.
Připravíme si kuřecí maso. Můžeme použít kuřecí stehna nebo paličky. Cibuli nakrájíme na kolečka a nachystáme si koření, abychom měli vše po ruce. Do... více o Pikantní kuře na kečupu
Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi ve 2 lžících oleje. Kuskus vsypeme do misky, zalijeme 350 ml osolené vroucí vody,... více o Kuskus s kuřecím a zeleninou
Oloupeme cibuli a červenou papriku a obojí nakrájíme na drobné kostičky. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. V kastrolu rozehřejeme olej a... více o Rychlý zeleninový guláš
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
Nejprve si připravíme kuskus tak, že cca 1 hrnek kuskusu v míse zalijeme 1 hrnkem vývaru a necháme pod pokličkou nabobtnat. Mezitím si připravíme... více o Kuskus rajčatový