Mléko, nakrájené banány a cukr rozmixujeme. Do každé sklenice vhodíme 100 ml zmrzliny a zalijeme mlékem. Ozdobíme mletou skořicí.... více o Studený banánový koktejl
Vařené brambory, řepu a vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibuli a okurku také, ale najemno a přidáme do mísy. Přidáme hořčici a majolku ... více o Bramborový salát s řepou
Salám a vejce oloupeme, pomeleme nebo rozmixujeme, dáme do mísy, přidáme sýr, pomazánkové máslo a dobře promícháme. Solíme a pepříme dle chuti.... více o Pomazánka z tvrdého salámu
Do formy hřbetu nalijeme želatinu tak, aby pokryla dno formy. (Želatinu připravíme dle návodu na obalu se šťávou z kompotu.) Ještě zatepla na ni... více o Želatinové překvapení
Mouku prosejeme, zalijeme smetanou a můžeme osolit. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vyválíme tyčinky, preclíky nebo vykrajovátkem vykrojíme tvary... více o Rychlé preclíky
V míse smícháme mleté maso, nastrouhaný sýr, oregano, grilovací koření, sůl, a vejce. Vše řádně promícháme. Připravíme si směs z masa a ostatních... více o Párty kuličky ve slaninovém župánku (aneb když už nám chlebíčky lezou krkem)
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme olej, vodu, aroma, mouku s kypřidlem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vymazaný... více o Báječné ovocné řezy - krémeš
Fazole namočíme do studené vody na hodinu, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hotové omáčky. Omáčka: Na rozpuštěném másle s olejem a... více o Fazole v rajské omáčce s klobásou
Na trošce oleje osmažíme cibuli, během smažení přidáme smažit i na kolečka pokrájenou klobásu, pak přidáme krátce orestovat protlak s česnekem a... více o Klobásové zelí
Na kousku másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky pokrájené žampiony a na kostičky pokrájenou slaninu. Za občasného promíchání... více o Žampionová polévka se sýrem
Očištěný celer s mrkví uvaříme téměř doměkka v osolené vodě s citronovou šťávou. Scedíme, necháme zchladnout, pokrájíme na kostičky, dáme do mísy.... více o Celerový surimi salát s cottage
V osolené vodě s citronovou šťávou uvaříme očištěnou mrkev a celer téměř doměkka. Scedíme, necháme zchladnout, nastrouháme, dáme do misky. Přidáme... více o Celerová surimi pomazánka
Okapané zelí promícháme s cukrem, česnekem, bramborem, pokrájenou cibulí a paprikou. Vše dáme do pekáčku. Kuře naporcujeme, osolíme a dáme na zelí, na... více o Kuře (králík) na cibulovém zelí
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, zasypeme kari kořením a odstavíme. Vychladlou rýži smícháme s kari cibulí, strouhaným... více o Kari placičky se sýrem a rýží
Na plátku másla osmažíme cibuli, přidáme drobně pokrájené houby a podusíme za občasného promíchání. Až se nám voda odpaří, houby odstavíme a necháme... více o Houbové placičky s rýží
Do mísy dáme mouku (nejlépe dvounulku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme vodou a necháme droždí krátce rozpustit, ale kvásek... více o Focaccia s tymiánovým zelím a slaninou
Nastrouhanou mrkev smícháme v míse s medem, pomerančovou kůrou a šťávou, žloutky, vlažným tukem. Pak řádně vmícháme mouku s kypřidlem. Nakonec tuhý... více o Mrkvovo-medový koláč s pomerančem
Brokolici očistíme, dáme do hrnce se sýrem, muškátovým oříškem, vývarem ze zeleniny nebo z kostky a vaříme pod poklicí na skus, ne déle. Ve smetaně... více o Brokolicová polévka se sýrem a máslovými krutony
Těsto: Utřeme si 100 g másla, 200 g cukru a 3 žloutky. Smícháme 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr. Tyto dvě směsi smícháme... více o Tvarohové řezy podle mamky
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přilijeme vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout. Pak ho rozdělíme na dvanáct stejně... více o Bulky s Goudou podle Ládi Hrušky
Z trošky piva a droždí uděláme kvásek. Až bude dělat bubliny, je hotový. Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme kvásek,... více o Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin... více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky
Na plátku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a za občasného promíchání podusíme pod poklicí. Až se nám... více o Sýrová polévka s hlívou
Mouku smícháme se solí. Droždí rozmícháme s krystalovým cukrem ve vlažném mléku a necháme na teplém místě přibližně 10 minut vykynout. Vlijeme do... více o Škvarkové rohlíčky II.
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,... více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem
Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Množství těsta je určeno do kulaté formy o průměru 22-25 cm nebo do pekáčku s rozměry cca 35x22 cm. Čím bude forma menší, tím bude piškot vyšší. Dle... více o Jablečný piškot (korpus)
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji... více o Celerové hovězí s tymiánem
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zpěnit mouku, ze které uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a rychle dobře promícháme. Do mléka přidáme... více o Jednoduchá křenová omáčka z mléka
Drobně pokrájenou cibulku smícháme s okapaným tuňákem, lučinou, hořčicí, cottage, solí a pepřem. Pomazánku necháme hodinku proležet. Namažeme na... více o Cottage pomazánka s tuňákem
Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme vanilkový cukr s kokosem a moukou. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně... více o "Štafetky" - zákusky, roláda, řez
Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu
Cibuli pokrájíme na drobno a dáme do misky, přidáme rozmačkaného tuňáka i se šťávou, cottage, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Vše... více o Tuňákový salát s cottage sýrem
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na... více o Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním... více o Chili (chilli) con carne
Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, posypeme kořením, které máme rádi a necháme cca 15 minut odležet. Pak zaprášíme moukou,... více o Kořeněné chipsy z hlívy
Z mouky, prášku do pečiva, másla a Nivy uděláme drobenku, do které přidáme žloutek a smetanu. Vypracujeme hladké těsto, které necháme cca hodinu... více o Nivové sušenky (slané cukroví)
Žampiony očistíme, vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na trošce oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme orestovat... více o Žampiony se slaninou - smažené
Mleté maso smícháme s protlakem, cibulí, solí, pepřem, kari, vejcem. Ze směsi vytvoříme mokrou rukou šištičky, které zabalíme do plátků šunky. Ty pak... více o Šunkové roládky s mletým masem - zapečené
Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec... více o Dvoubarevný roládový pařížský dort
* cibuli nakrájíme najemno a dáme smažit na pánev * kuřecí maso nařežeme na plátky a z obou stran posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením *... více o Pečené brambory s kuřecím plátkem
1. Omyjeme a na plátky nakrájíme kuřecí prsa. 2. Do misky dáme (podle chuti) grilovací koření, bazalku, čerstvý rozmarýn a olivový olej. 3. Na pánev... více o Kuřecí biftek
Vodu, Heru, cukr, vanilkový cukr a kakao rozpustíme, 1 sklenici odlijeme a dáme stranou. Do zbytku dáme vejce, mouku a prášek do pečiva a uděláme... více o Perník z Plzně
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku a prášek do pečiva, olej a vodu. Těsto si rozdělíme na dvě půlky, do jedne (té menší) přidáme kakao. Uděláme si... více o Trio koláč
1) Ovoce rozmrazíme v mikrovonce (cca na 1 min.) a poté znovu vložíme do mrazáku na 5 minut. 2) Na dno mixéru dáme ovoce, poté zalijeme medem,... více o Mražený jogurt