Z bedel odstraňte nožičky a klobouky nakrájejte na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte,... více o Dršťková z bedel
Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zprudka orestujte ze všech stran v pánvi na oleji, aby se... více o Hovězí pečeně s houbami
Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte... více o Houbový guláš
Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku.... více o Topinky se smaženicí
Scedíme zelí a vymačkáme z něho vodu, nálev uchováme pro finalizaci jídla. Zelí nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci na sádle... více o Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím
V hlubší pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Cuketu omyjte, nastrouhejte a vymačkejte z ní přebytečnou... více o Cuketové těstoviny s ricottou a citronem
Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, ochuťte kořením (použijte kvalitní směs koření), přidejte asi 3 lžíce oleje a promíchejte. Maso orestujte v... více o Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou
Rajčata omyjte a odkrojte z nich vršky. Poté rajčata vydlabejte, dávejte při tom pozor, abyste neporušili slupku. Vydlabané části rajčat dejte bokem a... více o Zapečená plněná rajčata
Cibuli nakrájíme nadrobno, kuřecí prsa na nudličky. Dáme vařit vodu na těstoviny, osolíme ji a těstoviny v ní uvaříme dle návodu. V hluboké pánvi na... více o Těstoviny s cuketou a kuřecím masem
V mléce rozšlehejte vejce a osolte. Vmíchejte mouku, cukr a skořici. Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pokryjte je švestkami. Upečte dozlatova v... více o Vyběhlík
Na olivovém oleji a 2 lžících másla zpěním opravdu jemně pokrájenou šalotku. Přidám rýži arborio a lehce opražím. Rýži arborio postupně zalévám bílým... více o Italské rizoto s mořskými plody
Brambory oloupeme a nakrájíme na velké kousky, které uvaříme téměř doměkka v osolené vodě v hrnci tak, aby voda dosahovala do poloviny výšky brambor -... více o Bramborový krém
Do nádoby nalijte vodu a ohřejte ji na teplotu 35°C. Zašlehejte do ní droždí a nechte odpočívat 5 minut. Do velké mísy dejte mouku, sůl a cukr a... více o New York Style Pizza
Nakrájenou cibuli necháme 12 minut odležet. Poté ji na sádle zpěníme, přidáme nakrájenou klobásu a opečeme. Přidáme mrkev, orestujeme a poté zasypeme... více o Pražská polévka
Z omytého chřestu odlomíme zdřevnatělé konce. Chřest nakrájíme na menší kousky a několik hlaviček si dáme stranou na ozdobu. Cibuli nasekáme najemno.... více o Krémová chřestová polévka
Troubu předehřejte na 200 °C. Chřest omyjte, odřízněte dřevnaté konce stonků a rozložte je vedle sebe na půlku plechu vyloženého papírem na pečení.... více o Chřestové Caprese
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kousky nakrájené maso z vykostěného kuřecího stehna. Posypeme mletou paprikou a lehce... více o Uzená kuřecí polévka
Banány rozmačkáme a přidáme k nim všechny ostatní suroviny. Promícháme a necháme odležet cca 30 minut. Z těsta smažíme na pánvi s olejem lívance z... více o Banánové vločkové lívance
Smíchat kukuřičnou mouku s vejci, vodou. Nechat odležet 20-60 minut přikryté. Po nasáknutí mouky osolit, přidat ocet a rozpuštěné máslo (šmolc, ghee).... více o Kukuřičný svítek (smaženec), základní recept
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na... více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
Rozválené listové těsto potřeme kečupem. Přidáme šunku, cibuli a další ingredience, např. papriku, kukuřici, rajče,... Posypeme strouhaným sýrem.... více o Morašická pizza
Lososa nakrájíme na drobné kousky. Z poloviny limety vymačkáme šťávu. Kopr a jarní cibulku nasekáme najemno. Tvaroh smícháme s lososem, limetkovou... více o Lososová pomazánka
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Moravanku scedíme a nálev dáme stranou. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Šunku, okurky i větší kusy nakládané... více o Vaječná tlačenka
Brambory oloupeme a dáme do hrnce s vodou. Nakrájíme je na kostky, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Vaříme... více o Vařené brambory
Avokádo rozkrojíme a nožem odstraníme pecku a dužinu vydlabeme lžící. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme med, žervé, mléko a rozmixujeme... více o Nápoj proti jarní únavě
Naklepeme kotlety, osolíme, opepříme a umístíme do pekáčku. Brambory řádně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ty naskládáme na kotlety a přidáme sůl a... více o Kotlety na smetaně
Polévka : Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přimáčkneme česnek a když se rozvoní, přisypeme lžíci mouky a krátce orestujeme. Přilijeme vývar nebo... více o Brokolicová polévka s drožďovými knedlíčky (dělená strava)
Propláchnutý hrách a kroupy přes noc zvlášť namočíme. Obojí samostatně uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím na sádle opečeme na kostičky nakrájenou... více o Šoulet
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém... více o Dal Makhani
Na sádle osmahneme dozlatova cibuli pokrájenou na plátky, přidáme kuřecí prsa pokrájená na větší kostky a necháme zatáhnout. Pak přidáme dle uvážení... více o YESenická kuřecí prsa
Mléko nalijeme do mísy a rozšleháme v něm vejce. Přidáme špetku soli a pomalu přisypáváme mouku. Stále šleháme, aby nevznikly hrudky. Hotové těsto... více o Recept na nejlepší palačinky
Do hrnce si dáme vařit vejce natvrdo. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájený pórek a necháme ho změknout. Poté přidáme zelené fazolky.... více o Zelené fazolky s vajíčkem a cottagem
Brambory a polovinu cukety nastrouháme najemno, zbylou cuketu spolu s mrkví nahrubo a vše dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek 2 vejce, žervé, sůl... více o Cuketové placičky s žervé
Koleno vložíme do vroucí vody, přidáme pepř, sůl a jeden svazek petržele a necháme vařit, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny). Pak koleno vyjmeme,... více o Velikonoční nádivka s uzeným masem
Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše zprudka restujte na olivovém oleji - když začne zelenina... více o Těstoviny s restovanou zeleninou
Na hluboké pánvi rozpálíme olej a přidáme vařenou rýži. Pokud rýže ještě není osolená, přidáme sůl. Necháme chvilku smažit a přidáme sojovou a... více o Smažená rýže
Do masa nakrájíme najemno šunku nebo můžeme nastrouhat na jemném struhadle. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a petrželku. Přilijeme smetanu ... více o Telecí mleté biftečky se smetanou
Rozmíchejte vejce s mlékem a poté postupně přidejte mouku a špetku soli. Nesmí zůstat hrudky. Na rozpálenou pánev nalijte smíchané těsto a rozlejte ho... více o Palačinky se šunkou: Mňamka babičky Věry
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na troše olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku... více o Tuňákové těstoviny
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s cukrem, přilejeme část vlažné vody a vmícháme necelou lžíci mouky. Necháme vzejít na teplém místě... více o Indický chléb Naan
Špekáčky překrojte podélně na poloviny. Naskládejte je na pánev řeznou stranou dolů a začněte pomalu zahřívat. Papriky nakrájejte na kostičky a... více o Špekáčky na pivu
Brambory nakrájejte na kostky, předvařte v hodně osolené vodě a nechte vychladnout, klidně si je takto připravte i den dopředu. Neměly by být úplně... více o Papas bravas
Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakapejte citronovou šťávou a připravte podle návodu. Okurku zbavte... více o Salát tabouleh
Do nastrouhaných brambor, přidejte vejce, hrubou mouku, dětskou krupičku a Solamyl. Do těsta nasekejte nadrobno petrželku a osolte. Vše důkladně... více o Bramborový knedlík
Jarní cibuli a papriku nakrájíme na jemné plátky. Na mírném ohni rozehřejeme nepřilnavou pánev, položíme na ni rýžový papír a rovnoměrně posypeme... více o Jarní závitky
V misce smícháme med s balzamikovým octem, špetkou soli a pepřem. Připravíme si větší čtverce alobalu, do středu dáme vždy sýr potřený zálivkou a... více o Camembert na grilu
Vepřové koleno očistíme a nařežeme kůži jako mřížku. Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením a solí i pepřem dle chuti. Marinádou potřeme... více o Grilované vepřové koleno
Ovoce důkladně omyjeme a nakrájíme na podobně velké kousky. Ty pak střídavě napichujeme na špejle. Pořadí ovoce volíme podle chuti, jen na obou... více o Ovocný špíz z grilu
Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně... více o Jarní nádivkové muffiny
Připravte si vajíčka uvařená natvrdo. Je třeba oddělit žloutky a bílky – vajíčka rozpulte, žloutky odložte do misky. Z nich vytvořte sós podobný... více o Omáčka Gribiche