Maso protkneme slaninou nakrájenou na hranolky, osolíme a opepříme. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a zprudka po obou stranách opečeme. Podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme dalším vývarem, přeléváme vypečenou šťávou a občas obrátíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, přidáme mouku, chvíli osmahneme, za stálého míchání ředíme vodou a dobře povaříme. Přecezenou šťávu dochutíme a ještě dobře povaříme s masem nakrájeným na plátky. Na talířích maso posypeme na plátky nebo na kostičky nakrájenou okurkou. Podáváme s brambory, rýží nebo houskovými knedlíky.
Výborné :-) Nakonec jsem do toho ještě nakrájela uvařená vajíčka, protože je máme rádi :) Ale určitě by bylo moc dobré i bez nich.
Laura
|6. 10. 2016 12:13
Terqora..jdi učit do školy. Tady je to o receptech, ne diskuzní kroužek, kde si budeme dokazovat, jací jsme geniusové. Tvými i Mírovo učitelskými kecy jsme opravdu všichni ohromeni..Skus přydat račy Ňejakej sfůj recept :-P
Laura
|6. 10. 2016 12:13
Terqora..jdi učit do školy. Tady je to o receptech, ne diskuzní kroužek, kde si budeme dokazovat, jací jsme geniusové. Tvými i Mírovo učitelskými kecy jsme opravdu všichni ohromeni..Skus přydat račy Ňejakej sfůj recept :-P
Moc dobrá klasika. Zkusil sem se zeleninou, rýží i knedlíkem a pokaždé dávám 1.
Jen bych rád podotknul, že jsem upekl vepřovou pečeni na kořenovce a ze špikování vynechal slaninu (což byla chyba), místo mouky použil krajíc chleba a málo naředil vodou, což je vidět na přiložených fotografiích. Určitě to nemělo tu pravou a nezaměnitelnou chuť "pravé hovězí pečeně", ale nám to chutnalo!
Znojemská je u nás oblíbená. Jen ten masox vynechávám.
Mira
|30. 11. 2013 16:12
Je zajímavé,kolik lidí sem píše s hrubkama... :'(
Engeor
|28. 4. 2013 14:00
Dušení je pro tento pokrm tak typické, že se dostalo až do názvu: Znojemská hovězí PEČENĚ!
Petr
|13. 2. 2013 08:31
Slyšel si někdy o dušení v troubě?
pablo
|2. 2. 2013 11:26
No to je prave ten prusvih,ze uz i profi kuchari to ojebavaji. Jak znojemska, tak svickova jsou pecene proto, ze spravne se pecou. Jenze to je holt moc prace, ze? Ona svickova se ma dokonce nakladat predrm, ale ktery profik to dela? Udelejjte si nekdy neosizenou pecenou variantu a pochopite v cem je rozdil. Kuchar, ktery mi naserviruje znojemskou peceni, kteta se nepekla by zaslouzil nasrat do ruk a nepustit k vode. :-*
Petr
|26. 8. 2012 12:18
*většinou.
Bývalý učeň z Grand Hotelu Pupp
|5. 4. 2012 12:14
Nevím jak vy ale věčinou se Znojemská Hovězí pečeně Dusí a né peče. Do přecezené omáčky dáme na jemno nakrájené okurky a mírně provaříme.. :-D :-D :-D
Peta18
|14. 10. 2011 01:36
Dnes jsem to zkoušela prvně a opravdu chválím a děkuji za recept :-) Vynikající O:-)
Tento recept tu je 2x-parkvil bez háčků a čárek :-(
Standa Jirásek
|9. 4. 2008 21:03
Omáčka výborná, maso po třech hodinách ještě tuhé.
Ladi
|30. 1. 2008 21:08
Rada bych se zeptala, pokud bych to chtela varit v tlakaci, jaky by byl postup? Nejdrive jen samotny maso a pak pridat zbytek nebo vsechno varit rovnou dohromady? Dekuju za radu :-)
david
|5. 8. 2007 12:04
je to víborny
ert sdf
|5. 8. 2007 12:03
je to kretenskej recept
Petr najman
|5. 8. 2007 11:47
musím říct že to nemam ještě hotoví ale zatim to vipadá výborně PETR 11let
Maruš
|30. 1. 2007 17:54
Do znojemské pečeně okurky nahrubo nastrouhám,nebo nakrájím,chvíli orestuji na troše oleje a vkládám před koncem dohotovení do štávy a nechám chvíli provařit.K tomu máme rádi houskový knedlík.
monika horačkova
|3. 10. 2006 21:35
i ja mohu potvrdit ze to bylo vinikajici
Hanka
|11. 4. 2006 13:31
Musím potvrdit, že to bylo velmi dobré. Jako z restaurace. Udělala jsem k tomu šťouchané brambory s mrkví a hráškem, moc jsme si pochutnali!
Honza Proč?
|13. 2. 2006 10:27
Bylo to výborné a dá se říct, že se mi to i povedlo, protože si to pochvalovala celá rodina. Mňam...