Mléko a smetanu nalijte do kastrolu, přihoďte vanilkový lusk, na středně prudkém ohni přiveďte k varu a ihned odstavte. Nechte vanilku v mléce 15 minut macerovat.
2
V misce ušlehejte žloutky s cukrem, aby vzniklo nadýchané pyré. Pomalu nalijte do mléčné směsi, aniž byste přestávali šlehat. Ušlehejte dohladka. Přeneste do čistého kastrolu a postavte na středně prudký plamen. Míchejte asi 10 minut, dokud směs nezhoustne natolik, že se přichytí na obrácenou stranu lžíce.
3
Do menší misky nasypte prášek matcha a přimíchejte tolik horké zmrzlinové směsi, aby vznikla kašička. Vyklopte do kastrolu se zmrzlinovou směsí a šleháním zpracujte, takže se stejnoměrně obarví nazeleno. Přeceďte přes husté síto a nechte trochu vychladnout. Přiklopte a uložte do chladničky, aby zcela vychladla. Pak ji dejte zmrazit.
4
Měla by být 'na kost' u krajů, nikoli však u středu. Zpracujte ponorným ručním mixérem, abyste rozdrtili případné krystalky ledu. Opět uložte do mrazničky a celý postup jednou, dvakrát zopakujte. Čím více budete zmrzlinu našlehávat, tím jemnější a nadýchanější nakonec bude. Hotová zmrzlina by měla být vláčná a ne tuhá.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Nikky
|10. 10. 2013 17:08
Není té matchy trochu moc? :-$ Já jsem recept zkoušela a stačilo mi dát jen jednu vrchovatou lžičku. Použila jsem teda nějakou zvláštní matchu přímo do kuchyně, myslím, že to byla tahleta http://www.cajovydychanek.cz/zbozi-organic-matcha-tsuki-na-vareni.html