Z droždí, cukru, trošky mouky a vlažného mléka uděláme kvásek a dáme kynout. Mezitím si na vál prosyjeme mouku, rozdrobíme máslo, přidáme špetku soli, přilijeme vzešlý kvásek a zbytek mléka s vejci. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého utvoříme bochník.
2
Ten ponoříme do hrnce se studenou vodou a dáme do chladna. Asi po 2 hodinách se bochník odlepí od dna a vyplave. Vyndáme jej, osušíme a na pomoučeném vále vypracujeme váleček, ze kterého nakrájíme kousky, podle toho, jak velké koláče chceme mít.
3
Z každého kousku uděláme bochánek, ten položíme na plech a doprostřed bochánku uděláme širší důlek, který naplníme zavařeninou, povidly nebo ovocem. Okraje pomázneme vejcem a dáme do mírně ohřáté trouby péct.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Karla
|30. 1. 2008 11:09
Zkusila jsem... byly dobré, ale druhý den byly naprosto tvrdé? Nevíte, čím to mohlo být? Děkuji
Olympia
|17. 9. 2007 15:09
Mňam. Ďakujem za recept. V piatok som ich upiekla. Boli vynikajúce.Na nedeľu som ich piekla opäť. Absolútne malinké(ako slovenská desaťkoruna). Vzala som ich na popoludňajšiu "garden party".Mali OBROVSKÝ úspech. Dospeých som musela brzdiť - boli vo výhode, mohli si vziať viac koláčikov naraz do ruky.
IVANKA
|5. 5. 2006 19:55
DELALA JSEM A JSOU NADHERNE...STRASNE MALINKE JDOU UDELAT...KRASNE SE S TESTEM PRACUJE...VUBEC SE NETRHA,RYCHLE MI V LEDNICI VYBEHLO...SNAD ZA 45MIN...
Naďa
|10. 2. 2005 10:14
Nevím,jak bych vám to popsala,ale jsou křehčí,skoro lístkují-možná je to tím,že ponořením do studené vody zastavíte kynutí.Maminka je dělala malinké, jednohubky,prostě svatební koláčky.A dost dlouho vydrží čerstvé.
Mirka Lukášová
|9. 2. 2005 16:20
A chutnají tyto koláče nějak hodně odlišně od klasických kynutých?
Naďa
|2. 2. 2005 18:49
Přesně tak.Jako děcka jsme říkávali,že mu (tomu těstu) musí být zima,proto zmrzlé.
Jana z VM
|2. 2. 2005 15:29
Můžu se zeptat, proč zmrzlé koláče? Kvůli té sutdené vodě, co se v ní ten bochník utopí? :))