Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo ho má doma třeba po babičce). Osolíme, posypeme moukou a lehce promneme. Nesmíme mačkat, jenom promneme jako žmolenku na koláč.
2
Na rozpálený tuk nasypeme část této žmolenky a postupně opékáme do křupava. Získáme drobné opečky, ke kterým báječně chutná kyselé zelí.
3
**Pozn.: **někde se tomuto jídlu říká Rýpl nebo Šmorn.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Maruška
|22. 10. 2007 15:57
Na znojemsku se tomu říká "koláčky" a přidáváme do nich rozškvařené škvarky.
Petra Fingerhutová
|9. 9. 2007 16:00
a takhle s borůvkovou omáčkou,to je potom žrádlo.Petra F.
Marce
|27. 8. 2007 18:45
nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale jak je to opečené, tak do toho ještě zamíchat vajíčko a trochu opéct...
Adél
|14. 6. 2007 17:51
Na chodsku se tomu také říká "rýpl", je to moc dobré i s kysaným mlékem
hana suchá
|14. 6. 2007 16:50
já jsem taky ze Sumavy,ale rikame tomu sterc s háckem nad s...ono mi je to nepise...decka to milujou...fakt super....brambory se muzou nastrouhat a mohou být varené i den predem
Hana
|17. 12. 2006 12:30
Přesně tak... na Šumavě ŠMORN... já ho dělám na sádle, otec na másle a k tomu podmáslí nebo ještě lépe kyselou smetanu. Mňam.
Monika
|12. 9. 2006 14:23
Z nouze jsem jednou dala polohrubou mouku smíchanou se strouhankou. A pak to bylo nádherně křupavé. Je to moc dobré jen osolené se zeleninovým salátem nebo se zelím, pro pubertální jedlíky je to lahůdka s tatarkou (tajně ji dělám zdravější jogurtem).
Hana Lorencová
|12. 9. 2006 13:18
A zkuste je posypat mákem a cukrem, ještě lepší!
marie Kaslová
|12. 9. 2006 13:07
U nás na plzeňsku se tomu říká ŠMORNY dělaa je moje abička tak před 40 lety. Už je du udělt.
Jana
|14. 5. 2006 07:53
Já znám něco podobného-říká se tomu bramborový třesenec.Vařené brambory nastrouhat na vál,posypat mírně polohr.moukou,zatřást válem,brambory se s moukou smíchají,pak do pekáčku,proložit nakrájeným salámem,znovu brambory s moukou,navrch pokapat rozpuštěným máslem a zapéct.Dobré,nenáročné.Samozřejmě solit podle chuti.Jiné koření nepoužívám.
Ivana
|28. 2. 2006 15:01
Tak moje babička dělávala přesně tohle,ale na másle,na Šumavě se tomu říká "ŠMORN"..A je to výbornééé..
Emila
|1. 2. 2006 21:47
Tohle dělala babička a já nevěděla, jak na to, hned vyzkouším