Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme, okořeníme paprikou, vegetou, majoránkou, kmínem, pepřem a petrželovou natí. Přidáme trochu oleje a promícháme.
2
Připravenou směs vysypeme do pekáče a podlijeme trochou vody. Přikryjeme a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu.
Včera jsme měli k večeři. a super skvělí. dávám 1. a do oblíbených. díky za recept :-)
Eliška liška
|27. 5. 2010 16:15
Vyzkoušela jsem - nevím, co je "živánská", ale jako jídlo je to skvělé. Rychlá a poměrně snadná příprava, nezašpiním pomalu žádné nádobí a doma se po tom muž mohl utlouct. Jen doporučuji těm, kteří mají ve zvyku odkrývat a dopékat v troubě pro krustičku, aby to nedělali, přijdete o šťavnatost Děkuji za podařený recept.
onen
|14. 1. 2008 10:24
prave proto, ze taky pochazim z vychodniho slovenska, jsem si dovolil k receptu neco poznamenat. jinak jeho prikladne literarni zpracovani je v knize od luda zubka - jar adely ostroluckej. kniha popisuje dobu za zivota ludevita stura.
Marta Krublová
|11. 1. 2008 12:05
Recept jsem dostala od kamarádky z východního Slovenska a moc nám všem doma chutná.
Tereza J.
|9. 1. 2008 10:52
Musí súhlasiť s onen, živánka sa robí ozaj inak, ale ako jedlo to môže byť dobré.
onen
|9. 1. 2008 10:00
hm, hm... k " živánské " to ma hodně daleko => platky z několika druhů masa - i skopové, špek, cibule ( může být i klobása a zelená paprika ), na potírání víno nebo pivo a peče se na rožni v pergamenu, nebo v nejhorším případě na špejli a v alobale v troubě. Tohle vzdáleně připomína francouzské brambory.