• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
Napište svůj komentář k receptu

Žitomírské holubce

autor: čaroorchy
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitomírské holubce
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg vepřové maso mleté
    • 250
      g rýže
    • 2
      ks cibule
    • 1
      vejce
    • 1
      ks hlávkové zelí velké
    • 1
      plechovka rajský protlak
    • 500
      ml smetana
    • 10
      ks pepř mletý kuličky
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      špetka sůl
    • světlá jíška

Postup přípravy receptu

1
Připravíme si náplň do zelných listů: do umletého vepřového masa přidáme sůl a pepř dle chuti, vejce a najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži, vše dobře promícháme.
2
Do většího hrnce, aby se nám tam vešlo celé zelí, dáme vařít vodu. Když se bude voda vařit, dáme zelí do hrnce tak, aby bylo ponořené a spařujeme, postupně odendáváme listy zelí a tvrdé stvoly skrajujeme tak, aby se mohl list zabalit do tvaru psaníčka. Do listů zelí dáváme připravenou naplň a zabalíme, okraje přehneme a vytvoříme jakoby psaníčka.
3
Do hrnce vyloženého zelnými listy vkládáme naplněné zelné listy a zalijeme vodou ze zelí, přidáme kuličky pepře, bobkový list a sůl dle chuti a necháme na mirném ohni asi 20 minut vařít. Přidáme rajčatový protlak, opatrně promícháme a necháme asi tak 5 minut povařit. Naplněné zelné listy opatrně vyjmeme, aby se nám nepotrhaly. Do vývaru přidáme jíšku a smetanu a povaříme do zhoustnutí za stálého míchání, můžeme dle chuti dosolit. Vložíme zpět naplněné zelné listy.
4
Podáváme teplé s chlebem.
5
Tento recept je z Ukrajiny z oblasti Žitomír, odkud pochází moje prababička a babička.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Holubce v bešamelu - plněné zelné…

Kroupové holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Kroupové holubce v bešamelu - plněné…

Holubce - zelné závitky

Holubce - zelné závitky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • andarandy | 18. 4. 2011 03:45

    U nás, na východním Slovensku, se tomu říká holubky...Je to super. Jíme to s chlebem a na jemno nastrouhanou červenou řepou.

  • Pavla | 11. 10. 2010 16:27

    Moje babička je taky z Žitomíra a dělá uplně na chlup stejný holubce...je to mňamka :-)

  • Marie Šindelová | 18. 11. 2009 09:32

    Tento recept určitě vyzkouším.Holubce dělávám z hlávky kysaného zelí.Dávám jí naspod,pod krouhané.Psaníčka smažím,potom teprve dávám do pekáče.Nikdy jsem ale nepoužila protlak,tak vyzkouším.

  • Martina Jurošková | 8. 1. 2009 15:53

    Já žiji s Bosáncem a sarmu mě učila tady známá Albánka.Hledala jsem nějaké spestření a vy se tady dohadujete.Každý to dělá jinak, tak proč to řešíte. Já například kupuji rovnou celou hlávku už kysanou v obchodě a taky dávám AJVAR - místo protlaku.

  • zanna Gotzlingerova | 21. 8. 2007 18:37

    Jsem z Beloruska a delame to stejne...A všem to moc chutna

  • Tereza Jarčušková | 15. 1. 2007 07:10

    Janka, odkiaľ ste prišli na to, že je to nevhodná kombinácia ? U nás sa bežne robí kapustový prívarok ( z hlávkovej kapusty ) s paradajkovým pretlakom, takže použitie tejto kombinácie nie je úzko rodinný recept, ale keby aj bol, takých receptov je tu určite dosť, na to sú predsa tieto stránky...

  • Anonym | 12. 1. 2007 23:04

    Milá Jano asi jsi v Žitomíru nikdy nebyla a než něco pohaníš tak to vyzkošej

  • Di | 8. 1. 2007 14:43

    Tak teď se zase divím já, protože boršč znám z Ruska pouze s čerstvým zelím. Nicméně vím, že je mnoho krajových variant. Takže asi s protlakem i bez a smazřejmě s červenou řepou.

  • Míša | 8. 1. 2007 08:38

    Di, já pro barvu bořče dávám pouze červenou řepu.Zelí do bořče samozřejmě, ale kysané.Do holubců rajský protlak,neumím si to představit.To je spíš, jak rajská omáška s masovými knedlíčky zabalenými v zelném listu.Našla jsem na těchto stránkách recept na holubce a pravý bořč babičky z Ukrajiny,takto připravuji tato jídla i já.Autorku chválím, moc dobré.

  • Di | 6. 1. 2007 18:01

    Nevhodná kombinace? A co dává do boršče když ne rajský protlak a zelí?

  • Jana | 6. 1. 2007 14:44

    Zcela nevhodná kombinace,zelí a rajský protlak, vše doplněno moukou v podobě jížky? Je vidno, že je to specifický rodinný recepr, kombinace surovin není vhodná pro všechny.V Žitomiru se požívají jáhly,ne rýže to je rodinné vylepšení receptu?

  • Lenka Kristová | 4. 1. 2007 15:07

    Podobné jídlo dělá má tchyně v Řecku,jen tam nedává rajský protlak,hrnec dá do trouby a před dokončením zaleje šťávou avgolemono-v masovém vývaru se do zhoustnutí vaří žloutky a citronová šťáva.Obě varianty mi chutnají moc.

  • englicka marketa | 3. 1. 2007 09:34

    jojo znám a je to dobrota doporučuji....

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Vepřové Karbanátky
Maso Mleté Vepřové Oběd Večeře Ukrajina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Cibule Hlávkové zelí Pepř mletý Rajský protlak Rýže Smetana Sůl Světlá jíška Vejce Vepřové maso
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hrníčková buchta pro nezkušené

Hrníčková buchta pro nezkušené

Tatarský biftek z lososa

Tatarský biftek z lososa

Jablečné koláčky z listového těsta

Jablečné koláčky z listového těsta

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Rychlá uzeninová polévka s rýží

Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou

Hruškový koláč s jogurtem a žmolenkou

Batáty pečené v troubě

Batáty pečené v troubě

Lokše (langoše)

Lokše (langoše)

Hrášková polévka 2

Hrášková polévka 2

Tvarohové koblížky s jablky

Tvarohové koblížky s jablky

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

68
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
35
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
32
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
31
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
31
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…

Zajímavé články

3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka,…
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k masu i na pizzu
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k…
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
AHA.cz Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz První potvrzený pár StarDance Tour: Tatiana Dyková a Petr Čadek!

První potvrzený pár StarDance Tour: Tatiana Dyková a Petr Čadek!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

  • Recepty.cz
  • Žitomírské holubce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact