mouka
150 g hladké bílé mouky a 150 g celozrnné pšeničné mouky
Postup přípravy receptu
1
Všechny tři druhy mouky promícháme v míse a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vložíme droždí a 100 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme kynout 5 minut. Potom přidáme zbytek vody, ocet a sůl. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu kynout. Na pomoučeném vále těsto ještě jednou prohněteme. Vyformujeme bochník chleba a necháme kynout 15 minut.
2
Položíme na plech a povrch potřeme slanou vodou. Vložíme do trouby spolu s nádobou s vodou. Pečeme 15 minut při 250 °C. Když chléb začne tmavnout, zmírníme teplotu na 150 °C a dopékáme 40 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme chléb vodou.