• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 220 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

7 porce
    • 290
      g žitná mouka celozrnná polohrubá
    • 290
      g celozrnná žitná mouka hladká
    • 50
      g špaldová mouka může být celozrnná
    • 20
      ml olivový olej
    • 400
      ml teplá voda dle mouky
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
V menší míse smícháme všechny mouky se solí. Mohou být bez prosátí. Je-li sůl hrubší, rozmícháme ji nejdříve v teplé vodě. Na dno větší mísy nasypeme vrstvu mouky, přidáme olej. Zalíjeme dávkou vody. Střídáme vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Promícháme těsto napřed vařečkou, poté rukou. Hněteme 8 - 10 minut, až těsto drží pohromadě a zjemní.
2
Vytvoříme bochánek těsta, dovnitř zapracujeme seškrábnuté těsto z ruky a z misky. Umístíme ho spoji dolů na malý talířek. Oboje položíme na střední talířek a dolů nalijeme lžíci vody (proti osychání při odležení). Těsto zakryjeme miskou s hranou na středním talířku (aby mohla skapávat vypařená voda z těsta). Necháme odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
3
Těsto vyndáme z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Těsto rozdělíme na 7 dílů (145 - 150 g). Postupným mačkáním zabalíme při převracení povrchu sušší vrstvy dovnitř do těsta - přibližně 3x přeložíme těsto do tvaru koule. Spáry zamačkáme do povrchu a vytvoříme malý disk. Posypeme ho pomocí sítka špaldovou moukou a rozetřeme ji na povrchu. Rozmačkáme ohybem dlaně v zápěstí z jedné strany na druhou na větší placku - je to rychlejší než rozvalování. Placky pomoučíme špaldovou moukou, rozetřeme ji po povrchu, naskládáme je na sebe a zakryjeme miskou proti osychání.
4
Slabě si předehřejeme pánev (nutné použít pokličku). Vezmeme jednu placku, rozetřeme na ni zbylou mouku do ztracena a rozválíme ji na průměr do 19 cm, tloušťka 3 mm. Doporučuji propíchat placku vidličkou - proti nafouknutí placky při pečení (teflonová pánev vyžaduje propíchání pouze z 1 strany). Určíme si střed placky - vytvoříme velké + s mezerami pro určení 1/4 placky pro dělení před jídlem. Na obvodu otočíme vidličkou se sklonem 45°- 60° a propícháme obvod s mezerami 3 - 4 mm. Pracujeme na 1/4 obvodu. Na ploše 1/4 placky mezi dělícím + a obvodem propícháme s mezerami 3x 8 mm u středu, dále 3x 6 mm a těsně u kraje s mezerami 3 mm. Jinak je placka ve střední části vysušená Otočíme placku o 90° a propícháme zbylé 3/4 plochy placky.
5
Placku pečeme vpichy dolů na sucho na předehřáté pánvi (teflonové) s pokličkou. Zvýšíme ohřev (první 2 placky jsou pro nastavení teploty) na střední plamen. Aby vypařená voda skápla z pokličky na pánev za 6,5 - 8,5 minuty. Vodu z pokličky vyklepeme stranou. Druhou stranu pečeme 3,5 - 4,5 minuty. Po první placce zkontrolujeme nastavení velikosti ohřevu pečení (teplotu snížíme nebo zvýšíme). Po 5 placce znovu zkontrolujeme nastavení ohřevu pečení. Upečená strana sypaná špaldovou moukou je světle hnědá s tmavším puchýřky - dobře upečená. Opačná strana je našedlá, puchýřky jsou světle hnědé. Podle poměru mouky a sklizně mohou být placky prohnuté na jednu, nebo druhou stranu.
6
Upečenou placku necháme chladnout a zbavíme páry na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek necháme ve sloupečku na čtyřúhelníku ze lžiček. Poslední placku nahoře zakryjeme talířkem proti osychání. Necháme chladnout do 3 hodin, placky mírně vzájemně zvlhnou ze střední vrstvy.
7
Poznámka autora receptu: Celozrnná žitná mouka - hrubě mletá v porovnání s hladkou. Podle tvrdosti placky lze upravit poměr mezi polohrubou a hladkou 4 : 1. Upravit množství vody. Bez kvasnic - nižší obsah purinů. Doba skladování - upečené placky vydrží při pokojové teplotě v krabici 2 dny; v chladničce (do + 6°) mezi talířky - 7 (8) dní; v mrazáku v sáčku - 14 dní Po uvedené lhůtě jsou placky napadané plísní, nebo vymrznou. Rozmrazení trvá asi 3/4 hodiny, po oškrábání námrazy, mezi talířky. Rozkrájená placka na 1/4 začíná osychat z plochy, možná špaldové pomoučení sníží vysychání, ale je tvrdší na skus. Placka saje na řezu vodu. Jde o náhradu pečiva, podobně jako žitná kaše. Jen je možné napéct do zásoby. Lze uvážit podle ceny mouky a ohřevu a porovnat s kupovaným pečivem. Možné namazat máslem (šmolc, ghee), nebo povidly. Doporučení pro smaltovanou litinovou pánev s pokličkou: propíchat z druhé strany B (otočeno o 45°) jemným hřebenem na cibuli, rozteč mezi vpichy 6-8 mm. U kraje zahustit vpichy s roztečí 2 mm v ploše proti vpichům vidličky ze strany A. Velmi slabý ohřev, rychlejší připálení. Pořadí pečení strany: A-B-B-A První ohřev min. 5-3-3-4 pro ohřev pánve, čas je nutný pro vyklepání vody z pokličky. Nejdéle trvá ohřev 4 minuty (výjimečně 6 min.) Jinak přilepení placky na pánev. Další pečení 4-3-3-4 min. Kontrolovat upečení dle vzniklých puchýřků. V případě připečení strany B nechat péct do konce (6 min.), odstranit z pánve dřevěnou špachtlí. Takto pečené placky uvolňují velmi málo páry, po zmrazení málo vody.
8
Poznámka 2: Při použití pouze žitné mouky (hrubé, nebo i hladké 20%) je vhodnější vařicí voda proti lepivosti těsta. Pečení na smaltované litinové pánvi je vhodné odstupňované propíchání. Ze strany A je propíchuní vidličkou u středu mezera 7-8mm, u kraje 3-4mm. Na straně B je potřeba zahustit vpichy jemným hřebenem na cibuli u kraje s mezerou 2-3mm. Je to z důvodu dobrého propečení u kraje. Jinak je střední vrstva lepivá na zuby a není příjemné zažití po jídlu. Při pečení je podstatně rychlejší vypařování vody a její vysrázení na pokličce. Načasování je A 2m20s+1m20s, B 1m20s+2m+2m20s, A 2m20s+1m20s. Placka má tmavší barvu, méně puchýřů. Hlavním ukazatelem propečení je množství vypařené vody z placky. Jakmile je na pokličce zbytková vlhkost, je placka upečená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé),…

Žitno-špaldový perník

Žitno-špaldový perník

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Chlazení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Olivový olej Špaldová mouka Sůl Teplá voda Žitná mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí čína s ananasem

Kuřecí čína s ananasem

Francouzská bramboračka

Francouzská bramboračka

Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem

Berlínské řezy II.

Berlínské řezy II.

Sýrové koláčky z listového těsta

Sýrové koláčky z listového těsta

Hermelínová omeleta

Hermelínová omeleta

Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou

Jitrnice se zelím, bramborem a…

Bramborové buchty - kynuté

Bramborové buchty - kynuté

Černá čočka s tuňákem

Černá čočka s tuňákem

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

20 minut
Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

40 minut
Čokoládová roláda s lehkým krémem a borůvkami

Čokoládová roláda s lehkým krémem a…

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Zimní minestrone

Zimní minestrone

20 minut
Česnečka

Česnečka

30 minut
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Poslední sledované recepty

80
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
43
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
43
Klasické lečo
Klasické lečo
39
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
39
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky kterým budete mít rychlejší metabolismus
Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky…
Přerušovaný půst nastartuje metabolismus a neohrozí zdraví. Jak funguje a na co si dát pozor?
Přerušovaný půst nastartuje metabolismus a…
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči přecházejí. Fanoušky má i mezi celebritami!
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči…
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i…
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou, asijskou nebo poctivý domácí vývar
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou,…
AHA.cz Zklamaná Feuereislová po rozchodu: Krutá pravda i překvapivé zastání od Agáty

Zklamaná Feuereislová po rozchodu: Krutá pravda i překvapivé zastání od Agáty

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Trendy manikúra pro milovnice dlouhých nehtů: Coffin nails ovládnou letošní rok!

Trendy manikúra pro milovnice dlouhých nehtů: Coffin nails ovládnou letošní rok!

Ženy.cz Kafe pro dobrou náladu: Jak tento nápoj ovlivňuje psychiku nebo hubnutí?

Kafe pro dobrou náladu: Jak tento nápoj ovlivňuje psychiku nebo hubnutí?

Blesk.cz Miss Kočendová přiznala: Muselo to dolů!

Miss Kočendová přiznala: Muselo to dolů!

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy 4 nejvybíravější znamení zvěrokruhu: Komu není nic dost dobré?

4 nejvybíravější znamení zvěrokruhu: Komu není nic dost dobré?

Další doporučené recepty:

Židovský medovník z domácí pekárny
Židovský medovník z domácí pekárny
Žirafí bábovka
Žirafí bábovka
Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Žitno-špaldový perník
Žitno-špaldový perník
Žitný chléb III.
Žitný chléb III.
Žitný chléb Ondra
Žitný chléb Ondra
  • Recepty.cz
  • Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact