• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 220 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

7 porce
    • 290
      g žitná mouka celozrnná polohrubá
    • 290
      g celozrnná žitná mouka hladká
    • 50
      g špaldová mouka může být celozrnná
    • 20
      ml olivový olej
    • 400
      ml teplá voda dle mouky
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
V menší míse smícháme všechny mouky se solí. Mohou být bez prosátí. Je-li sůl hrubší, rozmícháme ji nejdříve v teplé vodě. Na dno větší mísy nasypeme vrstvu mouky, přidáme olej. Zalíjeme dávkou vody. Střídáme vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Promícháme těsto napřed vařečkou, poté rukou. Hněteme 8 - 10 minut, až těsto drží pohromadě a zjemní.
2
Vytvoříme bochánek těsta, dovnitř zapracujeme seškrábnuté těsto z ruky a z misky. Umístíme ho spoji dolů na malý talířek. Oboje položíme na střední talířek a dolů nalijeme lžíci vody (proti osychání při odležení). Těsto zakryjeme miskou s hranou na středním talířku (aby mohla skapávat vypařená voda z těsta). Spotřeba času 60 minut. Necháme odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
3
Těsto vyndáme z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Těsto rozdělíme na 7 dílů (145 - 150 g). Postupným mačkáním zabalíme při převracení povrchu sušší vrstvy dovnitř do těsta - přibližně 3x přeložíme těsto do tvaru koule. Spáry zamačkáme do povrchu a vytvoříme malý disk. Posypeme ho pomocí sítka špaldovou moukou a rozetřeme ji na povrchu. Rozmačkáme ohybem dlaně v zápěstí z jedné strany na druhou na větší placku - je to rychlejší než rozvalování. Placky pomoučíme špaldovou moukou, rozetřeme ji po povrchu, naskládáme je na sebe a zakryjeme miskou proti osychání.
4
Slabě si předehřejeme pánev (nutné použít pokličku). Vezmeme jednu placku, rozetřeme na ni zbylou mouku do ztracena a rozválíme ji na průměr do 19 cm, tloušťka 3 mm. Doporučuji propíchat placku vidličkou - proti nafouknutí placky při pečení (teflonová pánev vyžaduje propíchání pouze z 1 strany). Určíme si střed placky - vytvoříme velké + s mezerami pro určení 1/4 placky pro dělení před jídlem. Na obvodu otočíme vidličkou se sklonem 45°- 60° a propícháme obvod s mezerami 3 - 4 mm. Pracujeme na 1/4 obvodu. Na ploše 1/4 placky mezi dělícím + a obvodem propícháme s mezerami 3x 8 mm u středu, dále 3x 6 mm a těsně u kraje s mezerami 3 mm. Jinak je placka ve střední části vysušená Otočíme placku o 90° a propícháme zbylé 3/4 plochy placky.
5
Placku pečeme vpichy dolů na sucho na předehřáté pánvi (teflonové) s pokličkou. Zvýšíme ohřev (první 2 placky jsou pro nastavení teploty) na střední plamen. Aby vypařená voda skápla z pokličky na pánev za 6,5 - 8,5 minuty. Vodu z pokličky vyklepeme stranou. Druhou stranu pečeme 3,5 - 4,5 minuty. Po první placce zkontrolujeme nastavení velikosti ohřevu pečení (teplotu snížíme nebo zvýšíme). Po 5 placce znovu zkontrolujeme nastavení ohřevu pečení. Upečená strana sypaná špaldovou moukou je světle hnědá s tmavším puchýřky - dobře upečená. Opačná strana je našedlá, puchýřky jsou světle hnědé. Podle poměru mouky a sklizně mohou být placky prohnuté na jednu, nebo druhou stranu.
6
Upečenou placku necháme chladnout a zbavíme páry na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek necháme ve sloupečku na čtyřúhelníku ze lžiček. Poslední placku nahoře zakryjeme talířkem proti osychání. Necháme chladnout do 3 hodin, placky mírně vzájemně zvlhnou ze střední vrstvy.
7
Poznámka autora receptu: Celozrnná žitná mouka - hrubě mletá v porovnání s hladkou. Podle tvrdosti placky lze upravit poměr mezi polohrubou a hladkou 4 : 1. Upravit množství vody. Bez kvasnic - nižší obsah purinů. Doba skladování - upečené placky vydrží při pokojové teplotě v krabici 2 dny; v chladničce (do + 6°) mezi talířky - 7 (8) dní; v mrazáku v sáčku - 14 dní Po uvedené lhůtě jsou placky napadané plísní, nebo vymrznou. Rozmrazení trvá asi 3/4 hodiny, po oškrábání námrazy, mezi talířky. Rozkrájená placka na 1/4 začíná osychat z plochy, možná špaldové pomoučení sníží vysychání, ale je tvrdší na skus. Placka saje na řezu vodu. Jde o náhradu pečiva, podobně jako žitná kaše. Jen je možné napéct do zásoby. Lze uvážit podle ceny mouky a ohřevu a porovnat s kupovaným pečivem. Možné namazat máslem (šmolc, ghee), nebo povidly. Doporučení pro smaltovanou litinovou pánev s pokličkou: propíchat z druhé strany B (otočeno o 45°) jemným hřebenem na cibuli, rozteč mezi vpichy 6-8 mm. U kraje zahustit vpichy s roztečí 2 mm v ploše proti vpichům vidličky ze strany A. Velmi slabý ohřev, rychlejší připálení. Pořadí pečení strany: A-B-B-A První ohřev min. 5-3-3-4 pro ohřev pánve, čas je nutný pro vyklepání vody z pokličky. Nejdéle trvá ohřev 4 minuty (výjimečně 6 min.) Jinak přilepení placky na pánev. Další pečení 4-3-3-4 min. Kontrolovat upečení dle vzniklých puchýřků. V případě připečení strany B nechat péct do konce (6 min.), odstranit z pánve dřevěnou špachtlí. Takto pečené placky uvolňují velmi málo páry, po zmrazení málo vody.
8
Poznámka 2: Při použití pouze žitné mouky (hrubé, nebo i hladké 20%) je vhodnější vařicí voda proti lepivosti těsta. Pečení na smaltované litinové pánvi je vhodné odstupňované propíchání. Ze strany A je propíchuní vidličkou u středu mezera 7-8mm, u kraje 3-4mm. Na straně B je potřeba zahustit vpichy jemným hřebenem na cibuli u kraje s mezerou 2-3mm. Je to z důvodu dobrého propečení u kraje. Jinak je střední vrstva lepivá na zuby a není příjemné zažití po jídlu. Při pečení je podstatně rychlejší vypařování vody a její vysrázení na pokličce. Načasování je A 2m20s+1m20s, B 1m20s+2m+2m20s, A 2m20s+1m20s. Placka má tmavší barvu, méně puchýřů. Hlavním ukazatelem propečení je množství vypařené vody z placky. Jakmile je na pokličce zbytková vlhkost, je placka upečená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé),…

Žitno-špaldový perník

Žitno-špaldový perník

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Chlazení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Olivový olej Špaldová mouka Sůl Teplá voda Žitná mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čebureky II.

Čebureky II.

Bramborové šišky na slano

Bramborové šišky na slano

Kokosky II.

Kokosky II.

Babiččina pudinková buchta

Babiččina pudinková buchta

Polévka s červenou řepou

Polévka s červenou řepou

Výborný dresing

Výborný dresing

Zapečené těstoviny co dům dal

Zapečené těstoviny co dům dal

Hermelínové ranečky se zeleninou

Hermelínové ranečky se zeleninou

Americký ořechový koláč

Americký ořechový koláč

Doporučujeme

30 minut
Fajitas v tortille

Fajitas v tortille

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

50
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
50
Máslové řízky
Máslové řízky
39
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
35
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
30
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Ženy.cz 5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

Blesk.cz Cibulkova vzpomínka na Yvonne Přenosilovou (†76):  Hříšné potěšení ve vlaku!

Cibulkova vzpomínka na Yvonne Přenosilovou (†76): Hříšné potěšení ve vlaku!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Další doporučené recepty:

Židovský medovník z domácí pekárny
Židovský medovník z domácí pekárny
Žirafí bábovka
Žirafí bábovka
Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Žitno-špaldový perník
Žitno-špaldový perník
Žitný chléb III.
Žitný chléb III.
Žitný chléb Ondra
Žitný chléb Ondra
  • Recepty.cz
  • Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact