• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 220 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

7 porce
    • 290
      g žitná mouka celozrnná polohrubá
    • 290
      g celozrnná žitná mouka hladká
    • 50
      g špaldová mouka může být celozrnná
    • 20
      ml olivový olej
    • 400
      ml teplá voda dle mouky
    • 1
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
V menší míse smícháme všechny mouky se solí. Mohou být bez prosátí. Je-li sůl hrubší, rozmícháme ji nejdříve v teplé vodě. Na dno větší mísy nasypeme vrstvu mouky, přidáme olej. Zalíjeme dávkou vody. Střídáme vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Promícháme těsto napřed vařečkou, poté rukou. Hněteme 8 - 10 minut, až těsto drží pohromadě a zjemní.
2
Vytvoříme bochánek těsta, dovnitř zapracujeme seškrábnuté těsto z ruky a z misky. Umístíme ho spoji dolů na malý talířek. Oboje položíme na střední talířek a dolů nalijeme lžíci vody (proti osychání při odležení). Těsto zakryjeme miskou s hranou na středním talířku (aby mohla skapávat vypařená voda z těsta). Spotřeba času 60 minut. Necháme odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
3
Těsto vyndáme z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Těsto rozdělíme na 7 dílů (145 - 150 g). Postupným mačkáním zabalíme při převracení povrchu sušší vrstvy dovnitř do těsta - přibližně 3x přeložíme těsto do tvaru koule. Spáry zamačkáme do povrchu a vytvoříme malý disk. Posypeme ho pomocí sítka špaldovou moukou a rozetřeme ji na povrchu. Rozmačkáme ohybem dlaně v zápěstí z jedné strany na druhou na větší placku - je to rychlejší než rozvalování. Placky pomoučíme špaldovou moukou, rozetřeme ji po povrchu, naskládáme je na sebe a zakryjeme miskou proti osychání.
4
Slabě si předehřejeme pánev (nutné použít pokličku). Vezmeme jednu placku, rozetřeme na ni zbylou mouku do ztracena a rozválíme ji na průměr do 19 cm, tloušťka 3 mm. Doporučuji propíchat placku vidličkou - proti nafouknutí placky při pečení (teflonová pánev vyžaduje propíchání pouze z 1 strany). Určíme si střed placky - vytvoříme velké + s mezerami pro určení 1/4 placky pro dělení před jídlem. Na obvodu otočíme vidličkou se sklonem 45°- 60° a propícháme obvod s mezerami 3 - 4 mm. Pracujeme na 1/4 obvodu. Na ploše 1/4 placky mezi dělícím + a obvodem propícháme s mezerami 3x 8 mm u středu, dále 3x 6 mm a těsně u kraje s mezerami 3 mm. Jinak je placka ve střední části vysušená Otočíme placku o 90° a propícháme zbylé 3/4 plochy placky.
5
Placku pečeme vpichy dolů na sucho na předehřáté pánvi (teflonové) s pokličkou. Zvýšíme ohřev (první 2 placky jsou pro nastavení teploty) na střední plamen. Aby vypařená voda skápla z pokličky na pánev za 6,5 - 8,5 minuty. Vodu z pokličky vyklepeme stranou. Druhou stranu pečeme 3,5 - 4,5 minuty. Po první placce zkontrolujeme nastavení velikosti ohřevu pečení (teplotu snížíme nebo zvýšíme). Po 5 placce znovu zkontrolujeme nastavení ohřevu pečení. Upečená strana sypaná špaldovou moukou je světle hnědá s tmavším puchýřky - dobře upečená. Opačná strana je našedlá, puchýřky jsou světle hnědé. Podle poměru mouky a sklizně mohou být placky prohnuté na jednu, nebo druhou stranu.
6
Upečenou placku necháme chladnout a zbavíme páry na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek necháme ve sloupečku na čtyřúhelníku ze lžiček. Poslední placku nahoře zakryjeme talířkem proti osychání. Necháme chladnout do 3 hodin, placky mírně vzájemně zvlhnou ze střední vrstvy.
7
Poznámka autora receptu: Celozrnná žitná mouka - hrubě mletá v porovnání s hladkou. Podle tvrdosti placky lze upravit poměr mezi polohrubou a hladkou 4 : 1. Upravit množství vody. Bez kvasnic - nižší obsah purinů. Doba skladování - upečené placky vydrží při pokojové teplotě v krabici 2 dny; v chladničce (do + 6°) mezi talířky - 7 (8) dní; v mrazáku v sáčku - 14 dní Po uvedené lhůtě jsou placky napadané plísní, nebo vymrznou. Rozmrazení trvá asi 3/4 hodiny, po oškrábání námrazy, mezi talířky. Rozkrájená placka na 1/4 začíná osychat z plochy, možná špaldové pomoučení sníží vysychání, ale je tvrdší na skus. Placka saje na řezu vodu. Jde o náhradu pečiva, podobně jako žitná kaše. Jen je možné napéct do zásoby. Lze uvážit podle ceny mouky a ohřevu a porovnat s kupovaným pečivem. Možné namazat máslem (šmolc, ghee), nebo povidly. Doporučení pro smaltovanou litinovou pánev s pokličkou: propíchat z druhé strany B (otočeno o 45°) jemným hřebenem na cibuli, rozteč mezi vpichy 6-8 mm. U kraje zahustit vpichy s roztečí 2 mm v ploše proti vpichům vidličky ze strany A. Velmi slabý ohřev, rychlejší připálení. Pořadí pečení strany: A-B-B-A První ohřev min. 5-3-3-4 pro ohřev pánve, čas je nutný pro vyklepání vody z pokličky. Nejdéle trvá ohřev 4 minuty (výjimečně 6 min.) Jinak přilepení placky na pánev. Další pečení 4-3-3-4 min. Kontrolovat upečení dle vzniklých puchýřků. V případě připečení strany B nechat péct do konce (6 min.), odstranit z pánve dřevěnou špachtlí. Takto pečené placky uvolňují velmi málo páry, po zmrazení málo vody.
8
Poznámka 2: Při použití pouze žitné mouky (hrubé, nebo i hladké 20%) je vhodnější vařicí voda proti lepivosti těsta. Pečení na smaltované litinové pánvi je vhodné odstupňované propíchání. Ze strany A je propíchuní vidličkou u středu mezera 7-8mm, u kraje 3-4mm. Na straně B je potřeba zahustit vpichy jemným hřebenem na cibuli u kraje s mezerou 2-3mm. Je to z důvodu dobrého propečení u kraje. Jinak je střední vrstva lepivá na zuby a není příjemné zažití po jídlu. Při pečení je podstatně rychlejší vypařování vody a její vysrázení na pokličce. Načasování je A 2m20s+1m20s, B 1m20s+2m+2m20s, A 2m20s+1m20s. Placka má tmavší barvu, méně puchýřů. Hlavním ukazatelem propečení je množství vypařené vody z placky. Jakmile je na pokličce zbytková vlhkost, je placka upečená.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesné placky prosté, základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

Ovesno ječné placky (křupavé),…

Žitno-špaldový perník

Žitno-špaldový perník

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Chlazení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Olivový olej Špaldová mouka Sůl Teplá voda Žitná mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krůtí medailonky na zelenině

Krůtí medailonky na zelenině

Buchty

Buchty

Salát z červené řepy s fazolemi

Salát z červené řepy s fazolemi

Hruškový koláč II.

Hruškový koláč II.

Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu

Kynutý koláč s ovocem pro domácí…

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Tvarohová štola s rozinkami

Tvarohová štola s rozinkami

Kuře Anča

Kuře Anča

Luigiho zeleninové rizoto na italský způsob

Luigiho zeleninové rizoto na italský…

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

167
Dýňová tortila
Dýňová tortila
155
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
151
Máslové řízky
Máslové řízky
80
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
40
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky z…

Zajímavé články

Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
AHA.cz Milenka Vaška od Evy promluvila: Zásnubní prsten a domluvený kostel

Milenka Vaška od Evy promluvila: Zásnubní prsten a domluvený kostel

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Návrat Jiřího Krampola (†87) k nejmilovanější roli: Naposledy opravdu šťastný...

Návrat Jiřího Krampola (†87) k nejmilovanější roli: Naposledy opravdu šťastný...

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

Další doporučené recepty:

Židovský medovník z domácí pekárny
Židovský medovník z domácí pekárny
Žirafí bábovka
Žirafí bábovka
Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Žitné palačinky s tvarohovou náplní
Žitno-špaldový perník
Žitno-špaldový perník
Žitný chléb III.
Žitný chléb III.
Žitný chléb Ondra
Žitný chléb Ondra
  • Recepty.cz
  • Žitno-špaldové placky prosté, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact