Jestliže patříte mezi milovníky žemlovky s jablky, pak je tento recept pro vás jako stvořený. Už tak výborný pokrm totiž doplňuje navíc ještě smetanová vanilková omáčka, se kterou se vám ze vší té dobroty budou dělat až boule za ušima.
Pečivo nakrájejte na plátky. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a rovněž pokrájejte na plátky. Cukr nasypte do mísy a prošlehejte s vejci. Přimíchejte mléko i smetanu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Zapékací mísu vymažte máslem.
Naskládejte do ní střídavě plátky pečiva a jablek. Poté zalijte vaječnou směsí. Pečivo zlehka zatlačte do tekutiny, ať nasákne celé. Povrch posypte malinami a cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut.
3
Mezitím připravte omáčku. Všechny suroviny dejte do kastrůlku a na mírném ohni povařte, až omáčka lehce zhoustne, přibližně 5 minut.