• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Žemlovka s jablky a tvarohem
Napište svůj komentář k receptu

Žemlovka s jablky a tvarohem

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 278
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
4fotografie
Nahrát fotku
 

Pokrm, který vás vrátí do dětských let. Je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.

Suroviny

4 porce
    • 2
      plátek máslo (1 do tvarohové náplně, druhý na vymazání pekáče)
    • 3
      ks vejce
    • 1,50
      dl mléko
    • 100
      g moučkový cukr
    • strouhanka na vysypání pekáče
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 5
      ks houska 2-3 dny staré (nebo žemle)
    • 6
      ks jablka
    • 1
      hrst rozinky

Postup přípravy receptu

1
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků housek v něm jednou stranou namočíme, hned vyndáme a klademe namočenou stranou dospod na vymazaný a vysypaný pekáč.

RADA: Jak využít staré pečivo?

2
Jablka nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky, plátkem másla a asi 2 lžícemi mléka. Přidáme rozinky.

RADA: Jak vyrobit máslo

3
Na již pokladenou třetinu houskových plátků v pekáči rozetřeme polovinu připravené tvarohové směsi a přikryjeme 1/2 polovinou jablek. Na ně dáme druhou třetinu namočených houskových plátků, potřeme druhou polovinou tvarohového krému a poklademe zbytkem jablek. Vse zakryjeme poslední třetinou namočených houskových plátků (vždy namočenou stranou dolů).

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého

4
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme asi 60g moučkového cukru.

RADA: Jak ušlehat bílky?

5
Pečeme nejdříve bez sněhu ve středně vyhřáté troubě (150-180 st.) zhruba 1/2 hodiny, až jablka povolí a vrchní plátky housky zatvrdnou. Poté potřeme ušlehaným tuhým sněhem a krátce - stačí 5-8 min - zapečeme v troubě.
6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŽEMLOVKY: Příprava žemlovky z čerstvých rohlíků nebo veky. Čerstvé pečivo je měkké a plné vlhkosti. Když ho namočíte do mléka, okamžitě se nasákne, ztratí veškerou strukturu a změní se na kaši. Výsledná žemlovka je pak hutná, mazlavá a rozbředlá, zejména ve spodní vrstvě. Použijte proto pečivo staré ideálně dva až tři dny. Je mírně oschlé a pevnější, takže se chová jako houba – nasaje mléko, ale udrží si svůj tvar a strukturu. Další chybou bývá příliš vodnatá jablečná náplň. Nastrouhaná jablka proto dejte do mísy, promíchejte s cukrem a skořicí a nechte 10 minut stát. Poté z nich rukama vymačkejte přebytečnou šťávu.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Namísto vaničkového tvarohu použijte ten v kostce. Řídký tvaroh přidává do žemlovky další nechtěnou vlhkost. Rohlíky nenechte v mléce louhovat příliš dlouho, ale ani krátce. Každé kolečko rohlíku jen rychle protáhněte mléčnou směsí z obou stran a hned klaďte do pekáče. Pečte žemlovku tak dlouho, dokud není nejen zlatavá na povrchu, ale i pevná uprostřed. Zkuste do středu zapíchnout špejli – po vytažení by na ní neměly ulpívat tekuté, syrové kousky. Nebojte se na povrch žemlovky poklást několik plátků másla. Máslo se rozpustí, vsákne do horní vrstvy a vytvoří neodolatelnou, voňavou a křupavou kůrčičku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Žemlovka

Žemlovka

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Žemlovka s brusinkami

Žemlovka s brusinkami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JEDNODUŠE | 15. 5. 2023 15:26

    Dělám už po několikáté a je rychlá a velmi dobrá . Někdy z vánočky ,jindy z obyčejného pečiva. Obě žemlovky jsou výborné. Když dělím z jablíčky tak přidávám skořici.

  • Andrea94 | 29. 10. 2018 18:36

    Žemlovku jsem dělala poprvé, hledala jsem rychle nějaký recept a tenhle mě moc zaujal. Vyzkoušela jsem a musím říct, že je opravdu výborná! :) Jen jablka jsem si ochutila skořicovým cukrem a cukr do tvarohu jsem sypala dle oka a chuti :D Výborný recept, chválím :)

  • ElenaJ | 28. 1. 2018 12:00

    Skvělá žemlovka. Také jsem se inspirovala komentáři a přidala skořici, do tvarohu vanilinový cukr a na horní vrstvu pečiva plátky másla, ale základ je pořád stejný a výsledek fakt výborný, i přítel chválil ;-). A pekla jsem z rohlíků (tužší vánočka nebyla po ruce). Takže ukládám a rozhodně doporučuji :3.

  • Štěpánka | 28. 3. 2017 10:51

    :-* :-* Výborná byla. Je pravda, že jsem se ještě inspirovala komentáři, ale základ je hlavní. Super, děkuji <3

  • katka | 26. 10. 2016 15:44

    Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne

  • katka | 26. 10. 2016 15:44

    Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne

  • Majka | 3. 9. 2014 14:19

    Zemlovku jsem nikdy nemela rada.Ted sem tehu a prvni recept ktery sem zkusila byl tento.Se skorici uplne super.Mnamka opravdu doporucuju.Pani ktere se to nezda asi zrejmne neumi pect :-D

  • Martik | 15. 9. 2013 20:18

    Dělala jsem i se skořicí a byla výborná :-) :-) :-) díky za recept :-[ :-[

  • SKSandy
    SKSandy | 28. 3. 2013 20:38

    skoro stejný dělám. Jen množství je trošku jinak. Přidávám ještě skořicový cukr, rozinky namočené v rumu. Do tvarohu přidávám citronovou kůru. Máslo do tvarohu nepřidávám, jen vymazávám formu - nebo spíš pečící papír a pak dám plátečky másla na horní vrstvu rohlíků. Máslo dodává výbornou chuť. Strouhanku tedy vůbec nepotřebuji. Do sněhu jsem přidala vanilkové aroma. Chutná pak lépe. Přidávám foto :-)

  • Jiřina Kokešová | 22. 2. 2013 08:31

    já místo druhé vrstvy housek, dala plátky vánočky namočené v mléce. Mňamka <3

  • AliK | 20. 8. 2012 22:14

    Opravdu výborné! Já přidala ještě rozinky a skořici a nemělo to chybu :-)

  • rapaka | 15. 4. 2012 19:53

    taky jsem to vyzkoušela a je to výborné, nevím jak si to dělala, jestli to nebude rukama :-D

  • mama | 7. 3. 2011 10:30

    co to je za recept to se vubec nehodí ja jsem to zkoušela a je to nedobré

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Žemlovka
Pokrmy Sladké Oběd Večeře Pečení Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Houska Jablka Máslo Měkký tvaroh Mléko Moučkový cukr Rozinky Strouhanka Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečená cuketová mísa

Zapečená cuketová mísa

Rybízový čaj

Rybízový čaj

Makové řezy s citronem

Makové řezy s citronem

Jablečný povidlovník - mokrý koláč

Jablečný povidlovník - mokrý koláč

Meruňkový perník

Meruňkový perník

Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu

Květák (brokolice) nejen v sýrovém…

Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny

Bramborovo-žampionová polévka se špenátem

Bramborovo-žampionová polévka se…

Česnekovo-vaječná pomazánka se šunkou a sýrem

Česnekovo-vaječná pomazánka se šunkou…

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

145
Šneci z remosky - na slano
Šneci z remosky - na…
45
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
35
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Michaela Badinková otevřeně o rodině: Drsný zákaz od dcery!

Michaela Badinková otevřeně o rodině: Drsný zákaz od dcery!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Další doporučené recepty:

Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s jablkem a hruškou
Žemlovka s jablkem a hruškou
Žemlovka s ovocem a vanilkovou omáčkou
Žemlovka s ovocem a vanilkovou omáčkou
Žemlovka s tvarohem a jablky
Žemlovka s tvarohem a jablky
Žemlovka s tvarohem, čokoládovo kávová omáčka, marinovaná višeň
Žemlovka s tvarohem, čokoládovo kávová…
  • Recepty.cz
  • Žemlovka s jablky a tvarohem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact