Když vám zbude vánočka, připravte si z ní krásně sytou, voňavou a snadnou žemlovku s jablky a hruškami, zasypanou nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a plátky mandlí.
Vánočku nakrájejte na plátky široké asi 3 cm. Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací formu vymažte máslem. Jablko a hrušku zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
2
Smetanu a mléko smíchejte dohromady a zašlehejte vejce. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a přidejte je společně s brandy, cukrem a skořicí do mléčné směsi.
Kousky vánočky skládejte do připravené zapékací mísy a prokládejte je plátky jablek a hrušek. Přelijte mléčnou směsí a zasypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a plátky mandlí. Pečte do zezlátnutí okrajů, asi 35 minut.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (leden/2020)