Žemlovka je tradiční český sladký pokrm z jablek a pečiva namáčeného do mléka. Původně se jednalo o prosté jídlo chudších obyvatel, přesto tento křupavý sladký nákyp obstál v průběhu času a oblíbený je i dnes.
hura rozumna zenska ktera napise a nekeca b..... jinak dik lucii ale je :-D kdyz nekdo neda cukr a ma chnusny jabka ...... :-D
johlik je levnejsi :-D
Zdravím akorát neuškodí vždy napsat u receptu pečení, na kolik stupňů se to má péct a jak dlouho. Všichni nejsou zkušení.
:-* :-* :-*
Ahojky, taky to dělám takhle a je super. Jinak bazének s masáží nožek zááávidííím :D
Tak to se Ivetka má :)
Ne, to je asi žemlovka dělaná z veky. ;-)
My děláme žemlovku s tvarohem. Na jablkovou vrstvu dám tvaroh smíchaný s vejcem, vanilk.cukrem a rozinkami. Je to podle mě to nejlepší na celé žemlovce a opravdu si nedokážu představit, že bych ji jedla bez tvarohu... :-)
Každý dle chuti, já ji tam dávám :)
holky a nema se tam dat trochu skorice nebo skoricoveho cukru? chci ji dnes udelat ale mam pocit ze jsem tam davaly skorici..diky :-)
Ahoj kuchařinky, já osobně dávám celé vejce do mléka, žemlovku kombinuji s toustovým chlebem a vánočkou na vrch,aby dobře vypadala. Pečte pozvolna a povrch zalijte lehce máslíčkem s herou. Do mléka namáčet je lehounce, to se časem vystihne. Když ji necháme vychladnout, lze použít jako odpolední moučníček ke kafíčku, pak se naložím do bazénku na zahrádce, manžílek mi namasíruje nožičky a holky prostě pohodička ! Pa, pa Ivuška
Omlouvám se, ale ja nesouhlsím. =-O
Já taky 8-)
Já jo :-))
I <3 tahle žemlovka, musim pochválit všechny kdo sem ten racept napsali. Chutná lépe než paličinky, a to už je co říct, souhlasíte všichni?
Papapapa jestli to tam takhle ještě jednou napíšeš zablokuju ti tenhle veb (jestli to de) :-P
vyšlo mi z toho něco jako nic s jablkama a rozmočenou vekou (rohlíkama). bylo mi z toho pohledu i chuti dost špatně. :-$
to jsem se zasmála :-D ,vážně to tak vypadá..ale žemlovka dobrá ;-)
Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem
Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem
dobry den a co je to ten ´žloutek´? inak paradny recept <3 <3 <3 <3 :-P :-P :-)
z vánočky-bezkonkurenční ;-)
Dejte do žemlovky místo rohlíku vánočku. Vřele doporučuji. Děláme ji tak více než 40 let a je to žrádlo. :-P
Já peču žemlovku v pekáči, který vytřu čerstvým máslem. Nakrájené rohlíky na kostky navlhčím v mléce a dám vrstvu do pekáče. Pokropím rozpuštěným máslem, posypu moučkovým cukrem a skořicí. Na to nastrouhaná jablka zase pokropit máslem, cukrem a skořicí. Nahoru rohlíky pokapu máslem a cukrem a zaleju mlékem, do kterého rozkvedlám 1 vejce a trochu cukru (asi tak plnou polévkovou lžíci), ještě i na to kolikrát nakapu rozpuštěné máslo a posypu cukrem. Peču v plynové troubě na trochu méně jak střední teplotu asi tak 40 minut <3
fvrfv fv v fvv :-P :-P :-P :-P
jak někteří pořád s těma stupněma... O:-) na žemlovce není co zkazit, já to dám na 200, na 15 minut pak přidám ušlehaný bílky a dám na dalších 15 minutek a je krásně zlaťoučkej 8-)
Tak to spíš než meruňky a tvaroh toho manžela :-\
při pečení žemlovky se nedá nic zkazit. Nacpu vše do remosky, tam se nic nenastavuje a koukám. Když je pěkně růžovo, vypnu a podávám
Pokud jsou ve špajzu meruńky, tak radím místo jablíček meruňky a tvaroh.. <:-) <:-) . Tak vařil můj manžel mým stoletým tetičkám.
jo,tak sem pěkně naštvaná,když máš člověk vše nachystané a nakonec si uvědomí že vlastně neví nakolik pict a jak dlouho :-$
Ták, žemlovku mám v troubě :-) vypadá very very good!! ;-)
miluju, když autoři k receptům nepíšou na kolik stupňů a na jak dlouho píct
dělám hodně podobnou, přidávám foto. jablka krájím na kostky a peču v té "novodobé" teflonové remosce, čímž odpadá vymazávání. když doma najdu, přidám rozinky nebo ořechy. nezalévám sněhem, ale celým vejcem s mlékem. výborný páteční oběd:)
Jo ,jo, dobrá žemlovka. Jen těch jablek tam zaprpacuji určitě víc..... Ale když my už fakt nevím, co s nimi :-). Simča S.