Žemlovka je tradiční český sladký pokrm z jablek a pečiva namáčeného do mléka. Původně se jednalo o prosté jídlo chudších obyvatel, přesto tento křupavý sladký nákyp obstál v průběhu času a oblíbený je i dnes.
Žemle nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali žloutky a cukr. Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a poklademe vrstvou navlhčených plátků žemlí. Na ně dáme nastrouhaná jablka smíchaná s rozinkami a další vrstvu žemlí. Tento postup opakujeme a jako poslední vrstvu dáme žemle. Povrch žemlovky pokropíme tukem a upečeme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
jenik
|17. 11. 2016 12:23
hura rozumna zenska ktera napise a nekeca b..... jinak dik lucii ale je :-D kdyz nekdo neda cukr a ma chnusny jabka ...... :-D
jena
|17. 11. 2016 12:20
johlik je levnejsi :-D
Jarka
|1. 5. 2016 12:28
Zdravím akorát neuškodí vždy napsat u receptu pečení, na kolik stupňů se to má péct a jak dlouho.
Všichni nejsou zkušení.
sarka
|9. 11. 2015 21:49
:-* :-* :-*
Klára
|24. 5. 2015 11:22
Ahojky, taky to dělám takhle a je super. Jinak bazének s masáží nožek zááávidííím :D
Roman
|26. 3. 2015 19:34
Tak to se Ivetka má :)
Petrusha
|3. 1. 2015 13:00
Ne, to je asi žemlovka dělaná z veky. ;-)
Jess
|27. 9. 2014 14:57
My děláme žemlovku s tvarohem. Na jablkovou vrstvu dám tvaroh smíchaný s vejcem, vanilk.cukrem a rozinkami. Je to podle mě to nejlepší na celé žemlovce a opravdu si nedokážu představit, že bych ji jedla bez tvarohu... :-)
Týna
|21. 7. 2014 02:32
Každý dle chuti, já ji tam dávám :)
Maja halifax
|1. 7. 2014 12:33
holky a nema se tam dat trochu skorice nebo skoricoveho cukru? chci ji dnes udelat ale mam pocit ze jsem tam davaly skorici..diky :-)
Iveta
|26. 6. 2014 09:05
Ahoj kuchařinky,
já osobně dávám celé vejce do mléka, žemlovku kombinuji s toustovým chlebem a vánočkou na vrch,aby dobře vypadala. Pečte pozvolna a povrch zalijte lehce máslíčkem s herou.
Do mléka namáčet je lehounce, to se časem vystihne.
Když ji necháme vychladnout, lze použít jako odpolední moučníček ke kafíčku, pak se naložím do bazénku na zahrádce, manžílek mi namasíruje nožičky a holky prostě pohodička !
Pa, pa Ivuška
Matěj
|23. 5. 2014 16:49
Omlouvám se, ale ja nesouhlsím. =-O
wertzuiopasdfghjkl
|23. 5. 2014 16:47
Já taky
8-)
ysjkd
|23. 5. 2014 16:46
Já jo :-))
tonda ton
|23. 5. 2014 16:45
I <3 tahle žemlovka, musim pochválit všechny kdo sem ten racept napsali.
Chutná lépe než paličinky, a to už je co říct, souhlasíte všichni?
vyhazovač
|23. 5. 2014 16:40
Papapapa jestli to tam takhle ještě jednou napíšeš zablokuju ti tenhle veb (jestli to de) :-P
papapapa
|23. 5. 2014 16:27
vyšlo mi z toho něco jako nic s jablkama a rozmočenou vekou (rohlíkama).
bylo mi z toho pohledu i chuti dost špatně. :-$
jitk
|12. 4. 2014 19:52
to jsem se zasmála :-D ,vážně to tak vypadá..ale žemlovka dobrá ;-)
Jolana
|5. 4. 2014 12:10
Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem
Jolana
|5. 4. 2014 12:10
Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem
KAtuska
|5. 4. 2014 12:08
dobry den a co je to ten ´žloutek´? inak paradny recept <3 <3 <3 <3 :-P :-P :-)
iveta
|4. 2. 2014 16:59
z vánočky-bezkonkurenční ;-)
Radek
|17. 11. 2013 15:52
Dejte do žemlovky místo rohlíku vánočku. Vřele doporučuji. Děláme ji tak více než 40 let a je to žrádlo. :-P
Stejnou, i když bez sněhu, dělám a mám ráda. Dávám 1.
Milka R.
|12. 4. 2013 03:31
Já peču žemlovku v pekáči, který vytřu čerstvým máslem. Nakrájené rohlíky na kostky navlhčím v mléce a dám vrstvu do pekáče. Pokropím rozpuštěným máslem, posypu moučkovým cukrem a skořicí. Na to nastrouhaná jablka zase pokropit máslem, cukrem a skořicí. Nahoru rohlíky pokapu máslem a cukrem a zaleju mlékem, do kterého rozkvedlám 1 vejce a trochu cukru (asi tak plnou polévkovou lžíci), ještě i na to kolikrát nakapu rozpuštěné máslo a posypu cukrem. Peču v plynové troubě na trochu méně jak střední teplotu asi tak 40 minut <3
fvfvxs
|1. 3. 2013 23:09
fvrfv fv v fvv :-P :-P :-P :-P
Lucie
|21. 2. 2013 16:26
jak někteří pořád s těma stupněma... O:-) na žemlovce není co zkazit, já to dám na 200, na 15 minut pak přidám ušlehaný bílky a dám na dalších 15 minutek a je krásně zlaťoučkej 8-)
Leňa
|14. 2. 2013 10:30
Tak to spíš než meruňky a tvaroh toho manžela :-\
xuxu
|25. 1. 2013 10:00
při pečení žemlovky se nedá nic zkazit. Nacpu vše do remosky, tam se nic nenastavuje a koukám. Když je pěkně růžovo, vypnu a podávám
valča
|10. 1. 2013 11:25
Pokud jsou ve špajzu meruńky, tak radím místo jablíček meruňky a tvaroh.. <:-) <:-) . Tak vařil můj manžel mým stoletým tetičkám.
LUcie
|9. 1. 2013 12:33
jo,tak sem pěkně naštvaná,když máš člověk vše nachystané a nakonec si uvědomí že vlastně neví nakolik pict a jak dlouho :-$
Lalinka
|10. 8. 2012 11:28
Ták, žemlovku mám v troubě :-) vypadá very very good!! ;-)
jabko
|3. 8. 2012 10:45
miluju, když autoři k receptům nepíšou na kolik stupňů a na jak dlouho píct
dělám hodně podobnou, přidávám foto. jablka krájím na kostky a peču v té "novodobé" teflonové remosce, čímž odpadá vymazávání. když doma najdu, přidám rozinky nebo ořechy. nezalévám sněhem, ale celým vejcem s mlékem. výborný páteční oběd:)