• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Žemlovka
Napište svůj komentář k receptu

Žemlovka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 244
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
6fotografií
Nahrát fotku
 

Žemlovka, často nazývaná zemlbába, je tradiční český sladký pokrm z jablek a pečiva namáčeného do mléka. Původně se jednalo o prosté jídlo chudších obyvatel, přesto tento křupavý sladký nákyp obstál v průběhu času a oblíbený je i dnes.

Suroviny

6 porce
    • 0,38
      l mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 50
      g rozinky
    • strouhanka
    • 5
      ks žemle
    • tuk
    • 50
      g skořicový cukr
    • 4
      ks jablka

Postup přípravy receptu

1
Žemle nebo rohlíky pro přípravu žemlovky nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem, do kterého jsme vmíchali žloutky a cukr. Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a poklademe vrstvou navlhčených plátků žemlí. Na ně dáme nastrouhaná jablka smíchaná s rozinkami a další vrstvu žemlí. Tento postup opakujeme a jako poslední vrstvu dáme žemle. Povrch žemlovky pokropíme tukem a upečeme.

RADA: 7 tipů na moučníky z jablek!

2
Na žemlovku můžeme po krátkém zapečení dát našlehaný sníh ze 2 bílků a lžíce cukru a nechat dopéct, aby sníh zrůžověl.

RADA: Jak zpracovat starý chléb a rohlíky?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablková žemlovka

Jablková žemlovka

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s brusinkami

Žemlovka s brusinkami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jenik | 17. 11. 2016 12:23

    hura rozumna zenska ktera napise a nekeca b..... jinak dik lucii ale je :-D kdyz nekdo neda cukr a ma chnusny jabka ...... :-D

  • jena | 17. 11. 2016 12:20

    johlik je levnejsi :-D

  • Jarka | 1. 5. 2016 12:28

    Zdravím akorát neuškodí vždy napsat u receptu pečení, na kolik stupňů se to má péct a jak dlouho. Všichni nejsou zkušení.

  • sarka | 9. 11. 2015 21:49

    :-* :-* :-*

  • Klára | 24. 5. 2015 11:22

    Ahojky, taky to dělám takhle a je super. Jinak bazének s masáží nožek zááávidííím :D

  • Roman | 26. 3. 2015 19:34

    Tak to se Ivetka má :)

  • Petrusha | 3. 1. 2015 13:00

    Ne, to je asi žemlovka dělaná z veky. ;-)

  • Jess | 27. 9. 2014 14:57

    My děláme žemlovku s tvarohem. Na jablkovou vrstvu dám tvaroh smíchaný s vejcem, vanilk.cukrem a rozinkami. Je to podle mě to nejlepší na celé žemlovce a opravdu si nedokážu představit, že bych ji jedla bez tvarohu... :-)

  • Týna | 21. 7. 2014 02:32

    Každý dle chuti, já ji tam dávám :)

  • Maja halifax | 1. 7. 2014 12:33

    holky a nema se tam dat trochu skorice nebo skoricoveho cukru? chci ji dnes udelat ale mam pocit ze jsem tam davaly skorici..diky :-)

  • Iveta | 26. 6. 2014 09:05

    Ahoj kuchařinky, já osobně dávám celé vejce do mléka, žemlovku kombinuji s toustovým chlebem a vánočkou na vrch,aby dobře vypadala. Pečte pozvolna a povrch zalijte lehce máslíčkem s herou. Do mléka namáčet je lehounce, to se časem vystihne. Když ji necháme vychladnout, lze použít jako odpolední moučníček ke kafíčku, pak se naložím do bazénku na zahrádce, manžílek mi namasíruje nožičky a holky prostě pohodička ! Pa, pa Ivuška

  • Matěj | 23. 5. 2014 16:49

    Omlouvám se, ale ja nesouhlsím. =-O

  • wertzuiopasdfghjkl | 23. 5. 2014 16:47

    Já taky 8-)

  • ysjkd | 23. 5. 2014 16:46

    Já jo :-))

  • tonda ton | 23. 5. 2014 16:45

    I <3 tahle žemlovka, musim pochválit všechny kdo sem ten racept napsali. Chutná lépe než paličinky, a to už je co říct, souhlasíte všichni?

  • vyhazovač | 23. 5. 2014 16:40

    Papapapa jestli to tam takhle ještě jednou napíšeš zablokuju ti tenhle veb (jestli to de) :-P

  • papapapa | 23. 5. 2014 16:27

    vyšlo mi z toho něco jako nic s jablkama a rozmočenou vekou (rohlíkama). bylo mi z toho pohledu i chuti dost špatně. :-$

  • jitk | 12. 4. 2014 19:52

    to jsem se zasmála :-D ,vážně to tak vypadá..ale žemlovka dobrá ;-)

  • Jolana | 5. 4. 2014 12:10

    Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem

  • Jolana | 5. 4. 2014 12:10

    Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem

  • KAtuska | 5. 4. 2014 12:08

    dobry den a co je to ten ´žloutek´? inak paradny recept <3 <3 <3 <3 :-P :-P :-)

  • iveta | 4. 2. 2014 16:59

    z vánočky-bezkonkurenční ;-)

  • Radek | 17. 11. 2013 15:52

    Dejte do žemlovky místo rohlíku vánočku. Vřele doporučuji. Děláme ji tak více než 40 let a je to žrádlo. :-P

  • HelenaPa | 17. 5. 2013 08:37

    Stejnou, i když bez sněhu, dělám a mám ráda. Dávám 1.

  • Milka R. | 12. 4. 2013 03:31

    Já peču žemlovku v pekáči, který vytřu čerstvým máslem. Nakrájené rohlíky na kostky navlhčím v mléce a dám vrstvu do pekáče. Pokropím rozpuštěným máslem, posypu moučkovým cukrem a skořicí. Na to nastrouhaná jablka zase pokropit máslem, cukrem a skořicí. Nahoru rohlíky pokapu máslem a cukrem a zaleju mlékem, do kterého rozkvedlám 1 vejce a trochu cukru (asi tak plnou polévkovou lžíci), ještě i na to kolikrát nakapu rozpuštěné máslo a posypu cukrem. Peču v plynové troubě na trochu méně jak střední teplotu asi tak 40 minut <3

  • fvfvxs | 1. 3. 2013 23:09

    fvrfv fv v fvv :-P :-P :-P :-P

  • Lucie | 21. 2. 2013 16:26

    jak někteří pořád s těma stupněma... O:-) na žemlovce není co zkazit, já to dám na 200, na 15 minut pak přidám ušlehaný bílky a dám na dalších 15 minutek a je krásně zlaťoučkej 8-)

  • Leňa | 14. 2. 2013 10:30

    Tak to spíš než meruňky a tvaroh toho manžela :-\

  • xuxu | 25. 1. 2013 10:00

    při pečení žemlovky se nedá nic zkazit. Nacpu vše do remosky, tam se nic nenastavuje a koukám. Když je pěkně růžovo, vypnu a podávám

  • valča | 10. 1. 2013 11:25

    Pokud jsou ve špajzu meruńky, tak radím místo jablíček meruňky a tvaroh.. <:-) <:-) . Tak vařil můj manžel mým stoletým tetičkám.

  • LUcie | 9. 1. 2013 12:33

    jo,tak sem pěkně naštvaná,když máš člověk vše nachystané a nakonec si uvědomí že vlastně neví nakolik pict a jak dlouho :-$

  • Lalinka | 10. 8. 2012 11:28

    Ták, žemlovku mám v troubě :-) vypadá very very good!! ;-)

  • jabko | 3. 8. 2012 10:45

    miluju, když autoři k receptům nepíšou na kolik stupňů a na jak dlouho píct

  • nnln | 8. 4. 2011 22:48

    dělám hodně podobnou, přidávám foto. jablka krájím na kostky a peču v té "novodobé" teflonové remosce, čímž odpadá vymazávání. když doma najdu, přidám rozinky nebo ořechy. nezalévám sněhem, ale celým vejcem s mlékem. výborný páteční oběd:)

  • Ladia
    Ladia | 23. 10. 2010 16:57

    Simi, a co čatní, to je mňamka a spotřebuje se jich celkem dost 8-)

  • Simča S.
    Simča S. | 23. 10. 2010 16:49

    Jo ,jo, dobrá žemlovka. Jen těch jablek tam zaprpacuji určitě víc..... Ale když my už fakt nevím, co s nimi :-). Simča S.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Žemlovka
Pokrmy Sladké Oběd Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Jablka Mléko Rozinky Skořicový cukr Strouhanka Tuk Žemle Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celerová pomazánka s vejcem

Celerová pomazánka s vejcem

Jablkový koláč s pudinkem

Jablkový koláč s pudinkem

Škvarková pomazánka s Moravankou

Škvarková pomazánka s Moravankou

Kotlety s houbovou omáčkou

Kotlety s houbovou omáčkou

Chřestový krém - polévka

Chřestový krém - polévka

Švestková žemlovka

Švestková žemlovka

Adžika masovo-zeleninová směs

Adžika masovo-zeleninová směs

Krém z dýně hókaidó

Krém z dýně hókaidó

Špagety s cuketou a olivami

Špagety s cuketou a olivami

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

36
Klasické lečo
Klasické lečo
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Podvodnice
Podvodnice
18
Nepečený ovocný dort
Nepečený ovocný dort
17
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Žemličky s česnekovou pomazánkou
Žemličky s česnekovou pomazánkou
Žemlové karbanátky se žampiony
Žemlové karbanátky se žampiony
Žemlové knedlíky se žampiony
Žemlové knedlíky se žampiony
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s jablkem a hruškou
Žemlovka s jablkem a hruškou
  • Recepty.cz
  • Žemlovka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact