• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Žemlovka
Napište svůj komentář k receptu

Žemlovka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 248
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
Žemlovka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Žemlovka, často nazývaná zemlbába, je tradiční český sladký pokrm z jablek a pečiva namáčeného do mléka. Původně se jednalo o prosté jídlo chudších obyvatel, přesto tento křupavý sladký nákyp obstál v průběhu času a oblíbený je dodnes.

Suroviny

6 porce
    • 600
      g žemle nebo veka, rohlíky
    • 700
      ml mléko
    • 3
      ks vejce
    • 4
      ks jablka
    • 150
      g cukr krupice
    • 1
      hrst rozinky
    • 2
      lžička skořice - mletá
    • 80
      g máslo + na vymazání mísy nebo pekáčku
    • strouhanka na vysypání mísy nebo pekáčku

Postup přípravy receptu

1
Žemle, veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme je do mísy a promícháme s cukrem, rozinkami a skořicí. Ohnivzdornou mísu nebo pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

RADA: 7 tipů na moučníky z jablek!

2
V misce rozšleháme mléko s vejci. V této směsi namáčíme nakrájené plátky pečiva a naskládáme je v jedné vrstvě na dno připravené mísy nebo pekáčku. Na ně rozložíme polovinu připravených jablek, přidáme další vrstvu namočeného pečiva, zbytek jablek a nakonec opět vrstvu pečiva.

RADA: Jak zpracovat starý chléb a rohlíky?

3
Povrch žemlovky pokapeme rozpuštěným máslem, vložíme ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Pak žemlovku zalijeme zbylým mlékem s vejci a pečeme ještě asi 25 minut dozlatova. Přibližně 10–15 minut před koncem pečení můžeme na žemlovku rozetřít sníh ušlehaný ze 2 bílků a 50 g cukru a žemlovku dopečeme, až sníh zrůžoví.
4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŽEMLOVKY: • Žemlovka je suchá: Dochází k tomu, když zálivka neobsahuje dost tuku nebo když pečivo nedostatečně nasákne tekutinu. Do zálivky použijte plnotučné mléko, případně smetanu. A nezapomeňte povrch žemlovky před pečením pokapat rozpuštěným máslem a v průběhu pečení zalít zbylým mlékem s rozšlehanými vejci. • Jablka jsou syrová: Někdy se jablka do žemlovky krájí na plátky. Pokud jsou příliš silné, nestačí se dostatečně propéct. Jablka tedy buď nastrouhejte nebo je krájejte na opravdu tenké plátky. • Sníh z bílků při pečení teče: Důvodem může být špatně vyšlehaný sníh, pečení při nízké teplotě nebo moc rychlé zchlazení. Sníh vždy šlehejte v dokonale odmaštěné míse, nanášejte ho na žemlovku až ve chvíli, kdy je horká (10-15 minut před koncem pečení) a jakmile sníh zezlátne, troubu vypněte a žemlovku nechte chladnout v mírně pootevřené troubě. Žemlovku se sněhem se snažte sníst tentýž den, kdy je nejlepší. Když ji dáte do lednice, sníh nasaje vlhkost a ztratí svou křupavost a nadýchanost.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Rozinky můžete předem namočit na 30 minut do tuzemáku. • Žemlovka je nejlepší ne horká, ale teplá. Po vytažení z trouby je nutné nechat ji odstát alespoň 15–30 minut. Během této doby trochu ztuhne, což zaručí, že se jednotlivé porce nebudou rozpadat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablková žemlovka

Jablková žemlovka

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s brusinkami

Žemlovka s brusinkami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jenik | 17. 11. 2016 12:23

    hura rozumna zenska ktera napise a nekeca b..... jinak dik lucii ale je :-D kdyz nekdo neda cukr a ma chnusny jabka ...... :-D

  • jena | 17. 11. 2016 12:20

    johlik je levnejsi :-D

  • Jarka | 1. 5. 2016 12:28

    Zdravím akorát neuškodí vždy napsat u receptu pečení, na kolik stupňů se to má péct a jak dlouho. Všichni nejsou zkušení.

  • sarka | 9. 11. 2015 21:49

    :-* :-* :-*

  • Klára | 24. 5. 2015 11:22

    Ahojky, taky to dělám takhle a je super. Jinak bazének s masáží nožek zááávidííím :D

  • Roman | 26. 3. 2015 19:34

    Tak to se Ivetka má :)

  • Petrusha | 3. 1. 2015 13:00

    Ne, to je asi žemlovka dělaná z veky. ;-)

  • Jess | 27. 9. 2014 14:57

    My děláme žemlovku s tvarohem. Na jablkovou vrstvu dám tvaroh smíchaný s vejcem, vanilk.cukrem a rozinkami. Je to podle mě to nejlepší na celé žemlovce a opravdu si nedokážu představit, že bych ji jedla bez tvarohu... :-)

  • Týna | 21. 7. 2014 02:32

    Každý dle chuti, já ji tam dávám :)

  • Maja halifax | 1. 7. 2014 12:33

    holky a nema se tam dat trochu skorice nebo skoricoveho cukru? chci ji dnes udelat ale mam pocit ze jsem tam davaly skorici..diky :-)

  • Iveta | 26. 6. 2014 09:05

    Ahoj kuchařinky, já osobně dávám celé vejce do mléka, žemlovku kombinuji s toustovým chlebem a vánočkou na vrch,aby dobře vypadala. Pečte pozvolna a povrch zalijte lehce máslíčkem s herou. Do mléka namáčet je lehounce, to se časem vystihne. Když ji necháme vychladnout, lze použít jako odpolední moučníček ke kafíčku, pak se naložím do bazénku na zahrádce, manžílek mi namasíruje nožičky a holky prostě pohodička ! Pa, pa Ivuška

  • Matěj | 23. 5. 2014 16:49

    Omlouvám se, ale ja nesouhlsím. =-O

  • wertzuiopasdfghjkl | 23. 5. 2014 16:47

    Já taky 8-)

  • ysjkd | 23. 5. 2014 16:46

    Já jo :-))

  • tonda ton | 23. 5. 2014 16:45

    I <3 tahle žemlovka, musim pochválit všechny kdo sem ten racept napsali. Chutná lépe než paličinky, a to už je co říct, souhlasíte všichni?

  • vyhazovač | 23. 5. 2014 16:40

    Papapapa jestli to tam takhle ještě jednou napíšeš zablokuju ti tenhle veb (jestli to de) :-P

  • papapapa | 23. 5. 2014 16:27

    vyšlo mi z toho něco jako nic s jablkama a rozmočenou vekou (rohlíkama). bylo mi z toho pohledu i chuti dost špatně. :-$

  • jitk | 12. 4. 2014 19:52

    to jsem se zasmála :-D ,vážně to tak vypadá..ale žemlovka dobrá ;-)

  • Jolana | 5. 4. 2014 12:10

    Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem

  • Jolana | 5. 4. 2014 12:10

    Dobry den, to su topenicky/ vajcovy chleba tam navrchu? 8-) :-| dakujem

  • KAtuska | 5. 4. 2014 12:08

    dobry den a co je to ten ´žloutek´? inak paradny recept <3 <3 <3 <3 :-P :-P :-)

  • iveta | 4. 2. 2014 16:59

    z vánočky-bezkonkurenční ;-)

  • Radek | 17. 11. 2013 15:52

    Dejte do žemlovky místo rohlíku vánočku. Vřele doporučuji. Děláme ji tak více než 40 let a je to žrádlo. :-P

  • HelenaPa | 17. 5. 2013 08:37

    Stejnou, i když bez sněhu, dělám a mám ráda. Dávám 1.

  • Milka R. | 12. 4. 2013 03:31

    Já peču žemlovku v pekáči, který vytřu čerstvým máslem. Nakrájené rohlíky na kostky navlhčím v mléce a dám vrstvu do pekáče. Pokropím rozpuštěným máslem, posypu moučkovým cukrem a skořicí. Na to nastrouhaná jablka zase pokropit máslem, cukrem a skořicí. Nahoru rohlíky pokapu máslem a cukrem a zaleju mlékem, do kterého rozkvedlám 1 vejce a trochu cukru (asi tak plnou polévkovou lžíci), ještě i na to kolikrát nakapu rozpuštěné máslo a posypu cukrem. Peču v plynové troubě na trochu méně jak střední teplotu asi tak 40 minut <3

  • fvfvxs | 1. 3. 2013 23:09

    fvrfv fv v fvv :-P :-P :-P :-P

  • Lucie | 21. 2. 2013 16:26

    jak někteří pořád s těma stupněma... O:-) na žemlovce není co zkazit, já to dám na 200, na 15 minut pak přidám ušlehaný bílky a dám na dalších 15 minutek a je krásně zlaťoučkej 8-)

  • Leňa | 14. 2. 2013 10:30

    Tak to spíš než meruňky a tvaroh toho manžela :-\

  • xuxu | 25. 1. 2013 10:00

    při pečení žemlovky se nedá nic zkazit. Nacpu vše do remosky, tam se nic nenastavuje a koukám. Když je pěkně růžovo, vypnu a podávám

  • valča | 10. 1. 2013 11:25

    Pokud jsou ve špajzu meruńky, tak radím místo jablíček meruňky a tvaroh.. <:-) <:-) . Tak vařil můj manžel mým stoletým tetičkám.

  • LUcie | 9. 1. 2013 12:33

    jo,tak sem pěkně naštvaná,když máš člověk vše nachystané a nakonec si uvědomí že vlastně neví nakolik pict a jak dlouho :-$

  • Lalinka | 10. 8. 2012 11:28

    Ták, žemlovku mám v troubě :-) vypadá very very good!! ;-)

  • jabko | 3. 8. 2012 10:45

    miluju, když autoři k receptům nepíšou na kolik stupňů a na jak dlouho píct

  • nnln | 8. 4. 2011 22:48

    dělám hodně podobnou, přidávám foto. jablka krájím na kostky a peču v té "novodobé" teflonové remosce, čímž odpadá vymazávání. když doma najdu, přidám rozinky nebo ořechy. nezalévám sněhem, ale celým vejcem s mlékem. výborný páteční oběd:)

  • Ladia
    Ladia | 23. 10. 2010 16:57

    Simi, a co čatní, to je mňamka a spotřebuje se jich celkem dost 8-)

  • Simča S.
    Simča S. | 23. 10. 2010 16:49

    Jo ,jo, dobrá žemlovka. Jen těch jablek tam zaprpacuji určitě víc..... Ale když my už fakt nevím, co s nimi :-). Simča S.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Žemlovka
Pokrmy Sladké Oběd Svačina Pečení Šlehání Děti Vegetariáni Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Jablka Máslo Mléko Rozinky Skořice - mletá Strouhanka Vejce Žemle
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborové placky

Bramborové placky

Univerzální dortový korpus

Univerzální dortový korpus

Pikantní fazole

Pikantní fazole

Červená řepa po řecku

Červená řepa po řecku

Dýňový prívarok

Dýňový prívarok

Kynutý závin

Kynutý závin

Plněná sekaná pečeně II.

Plněná sekaná pečeně II.

Svařák

Svařák

Čokoládové cupcakes

Čokoládové cupcakes

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

42
Klasické lečo
Klasické lečo
41
Lečo s fazolemi a klobásou
Lečo s fazolemi a…
39
Cuketové stripsy s parmazánem
Cuketové stripsy s…
38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
33
Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Kuřecí (nejen) s rajčaty…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Kim Kardashianová a její módní šok roku: Prodává chlupatá tanga!

Kim Kardashianová a její módní šok roku: Prodává chlupatá tanga!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Další doporučené recepty:

Žemličky s česnekovou pomazánkou
Žemličky s česnekovou pomazánkou
Žemlové karbanátky se žampiony
Žemlové karbanátky se žampiony
Žemlové knedlíky se žampiony
Žemlové knedlíky se žampiony
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s jablkem a hruškou
Žemlovka s jablkem a hruškou
  • Recepty.cz
  • Žemlovka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact