Z přísad připravíme klasické kynuté těsto. Necháme vykynout a rukou tvarujeme kuličky - žemličky s průměrem asi 3 cm. Uložíme na plech a upečeme. Necháme vychladnout.
2
Potom žemličky nakrájíme (nepřekrojíme úplně) a lžičkou do nich vložíme pomazánku. Do každé žemličky vložíme stočené kolečko salámu, měsíček rajčete a lístek natě tak, aby je bylo vidět.
3
Pomazánka: smícháme majolku, smetanu, na jemno strouhaný sýr, prolisovaný česnek.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Gábina H
|19. 11. 2008 09:00
Terezko, díky za recept žemličky i čsneková pomazánka měly velký úspěch. Některé jsem plnila krabí pomazánkou (krabí tyčinky, nastrouhaná mrkev, tavený sýr, majonéza, citronová šťáva). Velká 1**
Vlaďka Daranská
|6. 11. 2008 10:29
Milé dámy,nereagujte a svorně ignorujte tento škodlivý virus"rýpus"!:-)) Je přece zcela jedno,jakých je názorů. Když nenajde odezvy,přestane ho to časem bavit a třeba odtáhne jinam. Paní Terezo,žemličky jsem včera upekla s přídavkem hrubé celozrnné mouky a dávám 1:-)
Di -
|6. 11. 2008 10:20
Žemličky - banketky jsem dělávala hlavně dříve, když nebyl takový výběr pečiva v obchodech. Podle mého receptu se dávala polohrubá mouka a 80 g héry, dále byly ingredience stejné. Plnila jsem máslem ušlehaným s taveným sýrem + šunkou nebo některým z trvanlivých salámů, později pomazánkou z krabích tyčinek nebo z hermelínovou. Tip na novou zajímavou náplň mě láká žemličky opět jednou upéct.
Di -
|6. 11. 2008 07:44
Víte, paní Zdeno, je jen dobře, že ti slušní vždycky jen nemlčí a nenechávají si všechno líbit. Oni ti druzí pak totiž nevědí, kdy přestat. Vždyť pana Nováka známe a takových je tu pár. Sami s žádnou troškou do mlýna nepřijdou, jen se občas vynoří a rýpou a rýpou a rýpou .... Proč si myslíte, že si tentokrát vzal na mušku oblíbenou a úspěšnou přispěvatelku Terezu, která opravdu nemá zapotřebí někoho okrádat o recepty? A je jen dobře, že se s námi podělí o to, jak to dělá ona. O co se námi asi podělí pan Novák? o to jeho rejsnění asi nikdo moc nestojí! Ostatně já si nemyslím, že se tak moc baví, on se spíše dusí úspěchy jiných, dobře mu tak!
Zdena z JM
|6. 11. 2008 07:22
Opět několik stránek nic neříkajících komentářů.Myslím, že se pan Novák ohromně baví nad tím, jak se tady rozčilujete.
Jana Remková
|5. 11. 2008 22:24
Marie, když jsem do vyhledávání zadala jméno autora- v tomhle případě Otakar Novák, tak mi vyjelo, že žádný takový recept nebyl nalezen! Cháááá!! Aspoň jsem se s chutí zasmála
Jarka O.
|5. 11. 2008 22:08
Jéžiš, zase je to tady! Pane Novák, jaké PLAGIÁTORSTVÍ, prosím vás?? Podobný recept najdete v každé větší kuchařce. Ale vy si prostě musíte kopnout. Vám vůbec nejde o recept, ale o toho, kdo jej sem zaslal...řešte si prosím své komplexy někde jinde.
Marie H.
|5. 11. 2008 21:41
Jani, tady to je taky. Když si ve vyhledávání zadáš jméno´autora / uživatele /,tak Ti vyjedou všechny jeho recepty.
Jana Remková
|5. 11. 2008 21:28
Jó a Trezko, máš to za 1!!Aspoň tedy ode mne a doufám, že ostatní se přidají
Jana Remková
|5. 11. 2008 21:27
Já jsem opravdu nikdy nepochopila, o co takovým lidem jde, když v jednom kuse vytahují původnost receptů. Koupím si nějaké recepty, líbí se mi nějaké a je tam třeba uveden i zdroj- jméno, město ale pane Nováku- ne adresa!!!! Nebo, jak se mám dotyčné zeptat, jestli mohu uveřejnit recept, který nejspíš taky někde našla a předala dál? Vaše starosti na moji hlavu!!! Proč tady není,jako na Topreceptech výběr receptů každého z nás?Tak moc ráda bych viděla ty vaše a prozkoumala, kolik jste jich právě vy vymyslel!!
Petule B.
|5. 11. 2008 21:00
Asi pana Nováka štve, že sem ten recept nedal první on, když si ho všichni tak pochvalují. Zrovna ho vytáhl ze šuplíku, chtěl ho sem prásknout - a voila :o))) Tak se jím hlavně nedejte nikdo otrávit! Důležité přece je, se o takovéto výborné recepty podělit, ať už jsme ho vymysleli nebo jen měli dobý nápad ho sem dát. Hezký večer všem!
Olga Zehnalová
|5. 11. 2008 20:36
Teda p.Novák, takto do niekoho rýpať, že Vás to baví. Na túto stránku chodím veľmi rada preto, že sa tu dozviem veľa zaujímavého , prečítam si rô zne rady, vymením skúsenosti s inými dievčatami , získam nové recepty, ktoré postupne vyskúšam . Ale takýto spôsob diskusie sa sem nehodí.
Otakar Novák
|5. 11. 2008 20:13
Mirka más pravdu, sú výborné Recept bol kedysi dávno v Živote, je to už snáď aj 20 rokov. Vajíčkom potieram, ale sezamom nesypem, sezam má dosť výraznú chuť, tu by podľa mňa mala dominovať pomazánka. Ale každý má inú chuť samozrejme:)))
ladislava staffenová
|5. 11. 2008 19:58
Pane Novák. Mám prosbu, uveřejněte zde prosím autora tohoto receptu, kdy, kde byl poprvé zveřejněn. Stále jen kritzujete, napaedáte, ale nic konjrétně neuvádíte. Ono napadat a jen tak plácat do větru umí každý. Tak se projevte s konkrétní informací.
Přesně tak, Terezko. Ty si snad tu odpověď zkopíruj a jen ji vkládej na podobnou kritiku původnosti receptů. Kdo asi první přišel na to, že je lepší maso na ohni, než ho hryzat syrové? Pochybuju, že to byl na celém světě nějaký PRVNÍ OPOČLOVĚK a ti ostatní už jen kopírovali, dublovali a sami nic nevymysleli.Tudíž byli podvodníci. Hezý večer u večeře a pozor, aby byla originální. :-))))
Tereza J.
|5. 11. 2008 19:40
Pán Novák, recepty zbieram vyše 35 rokov, z rôznych zdrojov, tak ako všetky recepty, ktoré tu sú. Je veľmi málo receptov, ktoré vymyslí komplet niekto sám. A varím veľmi pestro, recept, ktorý získam, vyskúšam. Ak nechutí príliš, druhýkrát ho nerobím. Mnohé recepty si upravujem podľa našich chutí. Ani recepty vo vydávaných knihách nie sú pôvodné, autori ich určite nevymysleli. Kto vymyslel sviečkovú, knedlo, vepřo, zelo, a ostatné bežné jedlá, ktoré varíme ? A sú ich plné knihy, šasopisy, weby... Tak aká pôvodnosť ? Prajem pekný večer:)))
Otakar Novák
|5. 11. 2008 18:22
Mně spíš zajímá jak je to s původností Vašich receptů?:-))
Tereza J.
|5. 11. 2008 14:13
Pán Novák, neťahajte ma za slovíčka :))) Nepíšem, že cesnak prerazí sezam, len že má výraznú chuť :)))
Gábina H
|5. 11. 2008 11:36
Díky Terezko, dám "přiměřeně". Brzy vyzkouším, česnek máme rádi a žemličky vypadají nádherně.
Tereza J.
|5. 11. 2008 07:03
Nechytajte ma za slovíčka, pán Otakar, na tiež nie je poitrebná veľká dávka fantázie :))) Sezamové semienka majú výraznejšiu chuť, nehovorím o vôni, a nehovorím ani o prerazení chute. Pekný deň vám prajem:)))
Otakar Novák
|4. 11. 2008 22:23
A já sem si říkal jakou máte fantazii:-) A kdepak se prodává sezam co přerazí česnek?
Tereza J.
|4. 11. 2008 21:51
Mirka más pravdu, sú výborné Recept bol kedysi dávno v Živote, je to už snáď aj 20 rokov. Vajíčkom potieram, ale sezamom nesypem, sezam má dosť výraznú chuť, tu by podľa mňa mala dominovať pomazánka. Ale každý má inú chuť samozrejme:)))
Mirka G.
|4. 11. 2008 20:15
Ja tento recept robievam už roky, ale vždy z dvojitej dávky, lebo jedna je málo a dávam vždy polohrubú múku. Odkedy mám pekáreň, tak kysnuté cesto robím iba v nej - takže je to úplne bez problémov.Žemličky sú super, všade majú úspech, lebo okrem toho, že sú výborné, aj vyzerajú ako maľované.Ja ich pred pečením potieram vajcom a posýpam sézamovými semienkami.
Tereza J.
|4. 11. 2008 17:06
Gabika, to závisí od tej majolky, môžete použiť aj tatarku. Ale okolo 100 - 120 g- Aby ste dostali pománku, ktorá nebude priveľmi hustá, ale nebude vám vytekať zo žemličiek. Cesnakom nešetrite :)))
Gábina H
|4. 11. 2008 15:49
Terezko, kelímek majolky má být jak velký? 100 g?
Tereza J.
|30. 12. 2007 07:09
Zdenička, aj keď pôvodný recept znie na hrubú múku, používam väčšinou polohrubú. Čo sa týka pekárne, to neviem poradiť, pekáreň som dostala až teraz na Vianoce od dcéry, robím klasicky. Ale žemličky sú skutočne dobré, hlavne tá pomazánka, cesnakom nešetrite, ochutnajte ju, mala by byť tým cesnakom cítiť dosť, dajte ho podľa chuti. Ak by ste na ozdobu nemali teraz v zime vňať, vložte maličký trojuholníček zo zelenej papriky.
Zdeňka
|29. 12. 2007 19:13
Terezko,opravdu má být hrubá mouka?A můžu těsto připravit v domácí pekárně? Jinak moc zdravím a přeju krásného Silvestra a šťastný a spokokený celý příští rok.