ks
řapíkatý celer
postačí jeden řapík (můžeme vynechat)
1,50
hrst
pórek
cca 1 -
2
ks
rajče
pevné, zralé, vydlabané
2,50
lžíce
olej
1
lžíce
cukr krupice
cca
ocet
nebo citronová šťáva, dle chuti
sůl
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Vychlazenou očištěnou zeleninu krájíme na malé kousky, plátky, nudličky (nestrouhat!) a začneme zelím, které dáme pokrájené do mísy, zasypeme cukrem, osolíme a v rukách ho promačkáme, aby pustilo šťávu. Následně přidáme zbylou drobně pokrájenou zeleninu, olej, trochu octa či citronové šťávy a promícháme. Salát dáme na půl hodinky proležet do chladna a před podáváním opět promícháme a dle chuti případně ještě dochutíme.
2
Kdo rád balsamikový ocet nebo ochucené olivové oleje, může je dle chuti do salátu přidat, zrovna tak můžeme salát před podáváním zalít zálivkou ze zakysané smetany s troškou plnotučné nebo dijonské hořčice. Do salátu lze vmíchat také různá semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, konopná...). Zkrátka, každý dle své chuti.
3
Podáváme samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému či smaženému masu.