Hlávku zelí dáme vařit do osolené vody ve velkém hrnci. Košťál vyřízneme, aby se lépe oddělovaly jednotlivé listy. Necháme vychladnout a překrojíme je na polovinu. Maso, slaninu, rýži smícháme v misce, potom přidáme 100 ml vody, sůl, pepř, lžíci oleje a rajčatový protlak.
2
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a vyndáme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem. Po okrajích poklademe listy zelí ze všech stran. Potom vyplníme směsí masa, rýže a slaniny. Listy zakryjeme povrch masa, zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali lžíci protlaku a vložíme formu do trouby. Teplotu stáhneme na 190 stupňů a pečeme nejdříve zakryté alobalem cca 20 minut a poté alobal stáhneme a pečeme do zlata. Upečenou "bábovku" přetočíme na talíř a můžeme podávat.