hrnek
hlávkové zelí
nakrájené na drobno, hrnek = 250 ml
1
hrnek
cizrnová mouka
možno nahradit polohrubou moukou
1
lžička
kurkuma
1
lžíce
chilli
či dle chuti
1
lžička
koření - garam masala
1
lžička
římský kmín
1
lžička
jogurt
1
špetka
jedlá soda
sůl
1
hrnek
voda
olej
omáčka
3
rajčata
1
cibule
4
g
zázvor
3
stroužek
česnek
1
lžička
římský kmín
2
kardamom
3
skořice
2
hřebíček
3
bobkový list
pozor, jedná se o indický bobkový list ; nemáte-li, dejte raději trochu více skořice
1
lžička
kurkuma
1
lžička
chilli
či dle chuti
1
lžička
koriandr - mletý
1
lžička
koření - garam masala
2
lžíce
máslo
3
lžíce
smetana
sůl
500
ml
voda
2
lžička
koriandr
Koriandrové listy
Postup přípravy receptu
1
Kofty uděláme tak, že na jemno nakrájené zelí smícháme v míse se všemi ingrediencemi (s výjimkou mouky a sody). Necháme cca 30 minut odpočívat, zelí pustí vodu, což je důležité. Poté přidáme mouku a sodu. Z výsledné směsi formujeme kofty dle toho, jaké je chcete mít (karbanátky, kuličky, válečky...). Smažíme ve větší vrstvě oleje dozlatovat.
2
Do jiné pánve vložte 2 lžíce másla. Po roztopení vložte celé koření (římský kmín, indický bobkový list, skořici, hřebíček, kardamon), chvilku nechte zpěnit, je třeba, aby se uvolnilo aroma. Dávejte ale pozor, ať koření nespálíte.
Přidejte cibuli, smažte dozlatova. Přidejte nadrcený či nastrouhaný česnek a zázvor, smažte cca 30 sekund.
4
Přidejte na drobno nakrájená rajčata, kurkumu, mletý koriandr a chilli. Za občasného míchání smažte cca 8-9 minut na středním ohni. Smažená směs by na konci měla jakž takž držet pohromadě. Poté vypněte sporák a nechejte vychladnout.
5
Směs vložte do mixéru spolu s cca 1/4 šálku vody. Umixujte do jemné pasty.
6
Na stejné pánvi rozžhavte lžíci másla. Vložte umixovanou směs a s máslem ji smíchejte. Hned poté vložte 2 šálky vody (cca 400-500 ml, dle toho, jak chcete omáčku hustou), důkladně promíchejte, přidejte sůl a vařte na mírném ohni za občasného míchání cca 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
7
Jakmile má omáčka vytouženou konzistenci (případně můžete dle libovůle dohustit/rozředit), přidejte 2-3 lžíce smetany (čím tučnější, tím lepší) a garam masalu. Vše promíchejte, nechejte projít varem a vypněte.