Tato vydatná polévka patří k české klasice. Kromě zelí v ní nechybí ani klobáska, brambory, petrželka, červená paprika a zakysaná smetana na zjemnění. Pořádně vás zasytí i zahřeje a samozřejmě si na ní báječně pochutnáte.
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte.
Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut.
3
Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBA PŘI PŘÍPRAVĚ ZELŇAČKY S KLOBÁSOU: Spálení papriky v základu. Mletá paprika se přidá do hrnce na příliš rozpálené sádlo a cibulku. Cukr obsažený v paprice na vysoké teplotě okamžitě zkaramelizuje a spálí se. Tím celá polévka nevratně zhořkne a získá nepříjemnou pachuť, které se už nelze zbavit. Jakmile proto máte orestovanou cibulku a klobásu, odstavte hrnec z plotny. Teprve potom vsypte papriku, rychle ji zamíchejte (stačí pár sekund, aby se rozvoněla a pustila barvu) a ihned přidejte zelí a zalijte vývarem.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Restujte cibulku pomalu, na mírném plameni, dokud není skutečně sklovitá a sytě zlatavá. Teprve poté přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji tak, aby pustila tuk a její okraje lehce zkaramelizovaly. Zelí neproplachujte vodou, aby si zachovalo kyselost, která je charakteristická pro celou polévku. Po uvaření nechte ideálně polévku odležet do druhého dne, aby se všechny chutě dokonale propojily. Zelňačku můžete připravit i s uzeným masem, nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.