Na trošce oleje zpěním cibuli a česnek nakrájený na proužky. Na tom opeču pokrájenou klobásu a nechám podusit zelí. Pak zaliji asi 1 litrem vody a vařím necelou půlhodinku. Mezitím si oloupu brambory, nakrájím na kostičky a vařím zvlášť v kastrolku se solí a kmínem. Uvařené brambory i s vodou, co se v ní vařily přiliji do uvařeného zelí.
Do mléka nebo smetany rozmíchám mouku a zavařím do polévky. Přidám maggi a už skoro nesolím - solila jsem brambory při vaření. Brambory se vaří zvlášť, s kyselým zelím by se do měkka neuvařily.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Dadinka
|26. 7. 2016 12:57
Vařila jsem přesně podle tohoto návodu,nějak mi nedošlo,že je v receptu i paprika,takže jsme jí tam pak musela dodat.... Při zalití zelí vodou s vařenými bramborami neměla polévka vůbec chut,takže jsem pak musela dochucovat jak blázen...Polévka je nakonec dobrá,jelikož se stále a stále učím vařit,posloužil mi recept dobře jako inspirace a správný pracovní postup,jinak tedy to koření vám v receptu úplně chybí.... :-(
Nemur
|2. 4. 2016 12:46
Vodu z vařených brambor bych NIKDY dál nepoužíval!
Dělají to jen líní amatéři. :-S
Michal
|7. 1. 2016 07:27
Ale co ta paprika? 1ks sladká a 1 ks pálivá, ale v receptu jsem ji nenašel..
H-o-n-z-a-1
|26. 9. 2015 12:17
Super polévka! Pridal jsem bobkovy list, nove koreni, 1/2 slepiciho bujonu a hrst cerstvych hub :-).
Martina
|1. 2. 2013 12:53
je moc dobrá, ač začátečník, povedla se mi, dávám za 1
Dobrý den, prosím Vás kolik zhruba by mělo být toho zelí? Děkuju!
milajda
|21. 9. 2011 17:34
uzasna polevka se povedla manzel ji tedka po me chce kazdy den)))) 8-)
Petr
|15. 7. 2011 20:17
Luxusní polévka. <3 Já jsem přidal ještě pár kousků bobkového listu, nového koření a celého pepře.
Lenka Buchtová
|17. 4. 2010 12:14
Fakt dobrý, díky..
Jana Holečková
|25. 2. 2010 21:55
Vynikající recept. Jen doporučuji. Přidala jsem sušené houby a nakonec zamíchala lžíci kečupu (rada od ségry). Mňam mňam....
Heda Konečná
|27. 7. 2009 09:18
Jednoduché,rychlé a dobré
Karel Kralik
|13. 7. 2009 19:24
Moc dobrej recept.
Hugo Sádlo
|13. 7. 2009 16:59
Dobrý, zelí máme domácí a klobásky z nutrie taky.
Dana Křížová
|13. 7. 2009 15:44
Skvělá! Chci si jen ověřit - ta paprika se přidá do základu? Nebo jinak? Já jí tedy přidala po klobáse, tak snad to bylo dobře.
Eva Havlíková
|2. 6. 2009 19:51
rychlé a výborné
Helena Pawlasová
|3. 5. 2009 13:34
Polevka je super. Akorat jsem pridala bujon a take koreni nove koreni, cerny pepr, a bobkovy list. Nakonec pak majoranku a byla jako od babicky. MNAM !!!!
Gabriela Barincová
|14. 3. 2009 09:32
Konečně dobrá zelňačka vtom množství které tu jsou. Jednoduše a jasně popsaný postup. A hlavně polévka je super!
Alexandra Daňková
|28. 2. 2009 13:53
Výborná polívečka, jen jsem přidala při vaření zelí celý pepř, nové koření a bobkový list a taky na konci hoooodně cukru
Ladislav Švábenický
|3. 2. 2009 12:23
Super děkuji a doporučuji všem.
ladislava staffenová
|17. 12. 2008 09:24
okulit zelí - něco jako nechat ho přejíít tím olejem s kobásou, ne přímo smažit, spíš prohřát, aby se spojila vůně masa a zelí
Jaroslav Skřipec
|17. 12. 2008 08:25
Co je to "OKULIT ZELÍ" ?
pavla
|11. 4. 2008 20:32
zuzo jak se píše vinikající, podívej se do slovníku
kokain
|17. 2. 2008 13:17
hrubej chálec
Marie T.
|25. 1. 2008 10:57
Co je to OKULIT zelí?
zuza
|6. 12. 2007 13:38
polévka je vinikající
Gogo :-)
|27. 10. 2007 11:28
Dobrej recept
DODO
|5. 12. 2006 23:28
Já to vařím podobně, jen s tím rozdílem, že do ní nedávám česnek a polévku nezahušťuji mlékem, či smetanou s moukou, ani případně jížkou, ale propasíruji do ní přes sitko část uvařených brambor. V polévce se pak zvýrazní chuť kasaného zelí.