Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme papriku, dolejeme vodou. Přidáme překrájené kysané zelí, nové koření, bobkový list a pepř.
2
Vaříme, dokud není zelí měkké. Potom přidáme na kolečka nakrájenou ostravskou klobásu a povaříme ještě cca 5 minut.
3
Potom zalijeme smetanou a zahustíme (mouka + smetana). Zvlášť uvaříme brambory, uvařené je rozštoucháme (kdo chce může si na ně usmažit i cibulku). Rozšťouchané brambory rozdělíme na talíře a přelijeme zelňačkou.
Zelňačku jsem dnes dělala poprvé, dala jsem asi 300 g zelí i se šťávou, k tomu asi 1,7 l vody, jednu velkou cibuli, jednu nožičku klobásky, zhruba 2 pol. lžíce papriky, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, trochu pepře a sůl podle chuti. Protože mám ráda zelňačku poměrně kyselou, přidala jsem šťávu z půlky citronu. Nakonec jsem dala asi 150 ml šlehačky (bez mouky). A chutnala :)
ivan s
|29. 8. 2009 18:12
Což takhle přidat pár lžic polévky (omáčky) do smetany, zamíchat, a teprve pak do hrnce? Mě se to osvědčilo...
Iva Bednarova
|31. 3. 2008 14:42
opravuji me predchozi prohlaseni,pul hodiny nestaci,zrovna se mi srazila :-D
Iva Bednarova
|31. 3. 2008 13:48
presne tak,smetanu je potreba mit vytahlou z lednice nejmene kdyz zacinate varit,aby se trosku ohrala,nebo ji pro jistou prohrat zvlast v kastrulku,ale staci kdyz bude tak pul hodiny venku z lednice ;-),mam odzkouseno
Dana
|25. 2. 2007 11:30
Smetana se nesrazi, pokud ji nechate chvili venku z ledničky, nesmi se davat studená, pak se "zdští".Já ji vytahnu z lednicky tak aspon 2 hodiny před použitím.
Anonym
|16. 9. 2006 16:57
vyborny recept, diky za rady, za 1*, kamaradum i mne velmi chutnala
Marcela Vrabcová
|10. 1. 2006 10:45
Je dulezite aby kysela slozka byla uz prevarena, kdyz do ni date mleko. Pak se nezrazi.
Ljenka
|8. 1. 2006 14:48
Jak to mam udelat, aby se mi ta smetana pro priliti do zelnacky nesrazila?
Petra
|4. 10. 2005 21:55
napište prosim tak odhadem množství ingredienci.o) jsem začínající kuchařka a opravdu netuším.o))) díky
klarka janeckova
|21. 9. 2005 14:58
delam ji dost casto,samozrejme nejlepsi je vzdy o vanocich.moc dobra je s pikantnima klobaskama.
Jana
|1. 8. 2005 06:33
Taky jsem ji vyzkousela,misto klobasy jsem dala spekacek.Byla moc dobra,akorat je skoda,ze tam neni napsany mnozstvi,kolik ceho dat,
Petr Halbrštát
|16. 3. 2005 08:03
Jo už jsem jí taky dělal. Akorát jsem to přepísk a mělo toho kýbl, tak sem jí rozdal mezi kámoše a oblizovali se až za ušima, chválim, Halbi
D.
|9. 3. 2005 14:54
dělám bez mléka (i smetany) a taky je to výborné. Patří mezi mé nejoblíbenější :o)
petra
|21. 1. 2005 12:55
pro vsechny kdo nemohou nebo nechteji tuky - maji napr. jako ja vysoky cholesterol-delala jsem ji bez klobasy a misto smetany nizkotucne mleko a presto je opravdu vyborna!!!
Marek
|2. 1. 2005 20:11
Tak jsem ji vyzkousel, ale jelikoz "maminka" zapomela napsat kolik ceho se ma dat, tak mi vznikly asi 3 litry nalevu. Asi do toho nalozim Hermelin...
Ruda
|30. 12. 2004 18:42
Každý rok ji děláme na Nový rok. Vždycky se na Silvestra sejdeme s kamarády a ráno je to jako snídaně. Na kocovinu je to lepší než česnečka. Mňam.
markéta Hanáková
|17. 12. 2004 11:19
my tam řidaváme ještě hříbky a nebo žampiony a to je úplně supr.Vzskoušejte to Markétka
Pan Dan
|8. 11. 2004 13:47
Tož sme ju zrobili a bylo to dobre. Enem sme litovali, že nemáme větší kastrol. Samosebou, že je dobré tu zupu nehltať hned. Moc dobra je esli se počká tak 5 hodin nebo až do druhého dňa. Zdravím šecky
Kamila Kozlovsky
|7. 10. 2004 21:13
Jeste zkuste vyvar z uzeneho masa!!!!! vynikajici
Jenik
|6. 10. 2004 21:42
Ted me ji udelala moje mila a je moc dobra. Dekujem.
Klára
|30. 9. 2004 13:44
Zelňačku miluju je to moje nejoblíbenější jídlo. Moje mamka ji dělá úplně stejně jen když má přidává místo vody vývar z kuřete nebo z vepřových kostí a to má pak větší sílu a brambory máme taky uvařené zvlášť protože v tom zelí se neuvaří jsou pořád natvrdlé. a ještě přidáváme feferonku.