• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
Napište svůj komentář k receptu

Zelí bez sterilování

autor: kykina
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelí bez sterilování
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 10
      kg zelí
    • 4
      ks cibule větší
    • kmín
    • pyrosiřičitan
    • 3
      l horká voda
    • 1,25
      l ocet
    • 200
      g sůl
    • 50
      ks cukerin

Postup přípravy receptu

1
Do nakrájeného zelí přidat trochu kmínu (dle uvážení), nakrájenou cibuli, 1 sáček pyrosiřičitanu (koupíme v drogerii), to vše zalít vychladlým lákem, důkladně promíchat a nechat 12 hodin uležet.
2
Potom plnit do sklenic, zalít zbylým lákem, hrdla sklenic důkladně očistit a zavíčkovat. Já dávám do šroubovacích sklenic. Již NESTERILOVAT!!!!
3
Nezkazí se, vydrží i několik let (pokud ho nesníte dříve).
4
Já dělám pro 3 členou rodinu ze 40 kg na rok. Zelí je velice chutné, nejvíce v syrovém stavu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Rychlá koprovka bez jíšky

Rychlá koprovka bez jíšky

Lívanečky s jablíčkem - bez vajec

Lívanečky s jablíčkem - bez vajec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarka Mastilová | 15. 10. 2008 19:00

    Dnes jsem toto zelí dělala už po několikáte a podle mně je velice dobré.Já osobně toto zelí miluju,chemie m i v tomto případě vůbec nevadí.Dávám 1.

  • Ivana | 27. 2. 2008 11:27

    Paní Remková, do vyhledávače zadejte zelí a potom v políčku "Vyberte si kategorii" zvolte ZAVAŘOVÁNÍ. Objeví se vám asi 15 různých receptů. Zelí krouhané - expres je na stránce uveřejněn jako předposlední.

  • Gábina H | 27. 2. 2008 10:33

    Jano, recept na krouhané expres zelí je tady http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JNNOMMHQN&id_kategorie=JNLQPNN3

  • Jana Remková | 27. 2. 2008 09:57

    Omlouvám se,teď jsem zase nějak vypadla já při dotazu na krouhané zelí-expres.Paní Ivanko,pokud by to nebylo nějak složité,tak mi ho napište,nebo zadejte přesný název toho zelí,našla bych si to.Děkuji Jana

  • Anonym | 27. 2. 2008 09:54

    Tak jsem se snažila najít to zelí krouhané-expres a nic takového to nenašlo,škoda,vyzkoušela bych ho.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 19:51

    Paní Jano, za vysvětlení moc děkuji. Zelí má naše rodina velice ráda. Naložené v soudku ho mít nemůžeme. Bydlíme v paneláku - stísněné prostory. Dělávala jsem zelí - viz. recept Zelí krouhané - expres. Zelíčko je perfektní. Tak veliký strašák z pyrosiřičitanu bych ndělala. To bychom nic nemohli jíst. Ale když je možnost udělat zelí bez chemikálie, tak pochopitelně upřesním recept s přírodním kvašením bez konverzačních látek. Děkuji. Ivana

  • Tereza J. | 26. 2. 2008 17:36

    Ospravedlňujem sa, ten posledný anonym som ja, Tereza J. Akosi som vypadla.

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:06

    Ještě pro paní Ivanu,nééé hned,nechejte prosolené zelí pár hodin změknout někde ve vaně,nebo vaničce a potom plňte!!Jana

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:04

    Pro paní Ivanku.Já jsem je nikdy nepoužívala ty patentní sklenice konkrétně na to zelí.V létě jsem scháněla ty obyčejné sklenice na obyčejná víčka.Takže bych to nedoporučovala s těmi patentními,asi tam probíhá jiný proces a ta víčka by se nemusela zatáhnout.Ještě tedy k receptu,zelí si osolte,jak jste zvyklá do sudu,normálně je to myslím 3 dkg na kilo zelí hlávkového,kmít jak každý má rád a kuličky pepře,taky jak kdo uzná za vhodné.Hodne natlačit do sklenic a nechat nějakou vodu ve sklenicích,aby až začne zelí pracovat,nevyschlo.Pak tmavne.Není s tím tolik práce,jako se sudem,nemusí se čistit a je opravdu výborné,dělám už několik let každý rok více.Začala jsem na 5 kilech a už dělám 20 kilo.Stále málo.Tak snad jsem aspoň trochu poradila.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 13:52

    Paní Remková, chci si jenom ujasnit. Hlávkové zelí nakrájíme, dle chuti osolíme, okmínujeme, promícháme a okamžitě plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme (jsou to klasické víčka, která se musí zavíčkovat). Sklínky se ŠROUBOVACÍMI VÍČKY se nesmí používat? Proč? Šroubovací víčka se kvašením nezatáhnou? Zelí by se v ních kazilo? Děkuji za odpověď. Ivana

  • Zdena z JM | 26. 2. 2008 13:15

    Já zastávám názor, že pokud si něco sama zavařuji, tak určitě bez chemie.Proč to kazit chemií, když už si s tím dám tu práci.Raději bych zelí sterilovala.Určitě by to bylo zdravější.

  • Anonym | 26. 2. 2008 13:11

    Ak ide disiričitan draselný, ktorý sa nazýva aj pyrosiričitan, tak ten by som nedopuručovala do jedál. Je povolený len vo vinárstve. Je to vysoko agresívna látka, pri styku s kyslým prostredím vylučuje toxický plyn, je dráždivý...

  • mia | 26. 2. 2008 10:34

    teda ten chemickej sajrajt mě děsí,má to název, že mám pocit, že si do toho zelíčka mám nasypat louh a nebo nalít kyselinu sírovou.recept mě láká, zelí může snad i s pudinkem, ale ten pyrosiřičitan...

  • Jana Remková | 24. 2. 2008 18:25

    A už jste takové zelí zkoušli bez pyrosiřičitanu?Je vynikající!! Dělá se na podzim,tak samo,jak tady píšete,žádná voda,jen sůl,kmín a pepř,natlačí se do sklenic,dá na plech k topení,nebo někde do tepla a kvasí.Když je dílo hotovo,víčka se zatáhnou samy dovnitř(jen nešroubovací) a můžete konzumovat a dát do sklepa,nebo někde do chladu.Vynikající kysané zelí.Jana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukerin Horká voda Kmín Ocet Pyrosiřičitan Sůl Zelí
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Květáková polévka s krupicí a vejci

Květáková polévka s krupicí a vejci

Brokolice s těstovinami a sýrovou omáčkou

Brokolice s těstovinami a sýrovou…

Kiwi řezy

Kiwi řezy

Štrůdl se zelím a nivou

Štrůdl se zelím a nivou

Česnečka se šunkou a sýrem

Česnečka se šunkou a sýrem

Tříbarevný tvarohový koláč

Tříbarevný tvarohový koláč

Zelná polévka III.

Zelná polévka III.

Netradiční rybízové řezy

Netradiční rybízové řezy

Kokosový piškot - korpus

Kokosový piškot - korpus

Doporučujeme

30 minut
Středomořská čočková polévka

Středomořská čočková polévka

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

416
Křenové topinky s vejcem
Křenové topinky s vejcem
137
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
105
Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Schwarzwaldská brokolice…
95
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
68
Mediteránská polévka s toasty
Mediteránská polévka s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým…
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob, jak zužitkovat úrodu letního ovoce
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob,…
AHA.cz Drama u Vondráčkové: První reakce zpěvačky

Drama u Vondráčkové: První reakce zpěvačky

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Ženy.cz Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Blesk.cz Pánské prvky v dámském šatníku očima Iny T.

Pánské prvky v dámském šatníku očima Iny T.

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact