• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
Napište svůj komentář k receptu

Zelí bez sterilování

autor: kykina
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelí bez sterilování
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 10
      kg zelí
    • 4
      ks cibule větší
    • kmín
    • pyrosiřičitan
    • 3
      l horká voda
    • 1,25
      l ocet
    • 200
      g sůl
    • 50
      ks cukerin

Postup přípravy receptu

1
Do nakrájeného zelí přidat trochu kmínu (dle uvážení), nakrájenou cibuli, 1 sáček pyrosiřičitanu (koupíme v drogerii), to vše zalít vychladlým lákem, důkladně promíchat a nechat 12 hodin uležet.
2
Potom plnit do sklenic, zalít zbylým lákem, hrdla sklenic důkladně očistit a zavíčkovat. Já dávám do šroubovacích sklenic. Již NESTERILOVAT!!!!
3
Nezkazí se, vydrží i několik let (pokud ho nesníte dříve).
4
Já dělám pro 3 členou rodinu ze 40 kg na rok. Zelí je velice chutné, nejvíce v syrovém stavu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Sangría bez alkoholu

Sangría bez alkoholu

Rychlá koprovka bez jíšky

Rychlá koprovka bez jíšky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarka Mastilová | 15. 10. 2008 19:00

    Dnes jsem toto zelí dělala už po několikáte a podle mně je velice dobré.Já osobně toto zelí miluju,chemie m i v tomto případě vůbec nevadí.Dávám 1.

  • Ivana | 27. 2. 2008 11:27

    Paní Remková, do vyhledávače zadejte zelí a potom v políčku "Vyberte si kategorii" zvolte ZAVAŘOVÁNÍ. Objeví se vám asi 15 různých receptů. Zelí krouhané - expres je na stránce uveřejněn jako předposlední.

  • Gábina H | 27. 2. 2008 10:33

    Jano, recept na krouhané expres zelí je tady http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JNNOMMHQN&id_kategorie=JNLQPNN3

  • Jana Remková | 27. 2. 2008 09:57

    Omlouvám se,teď jsem zase nějak vypadla já při dotazu na krouhané zelí-expres.Paní Ivanko,pokud by to nebylo nějak složité,tak mi ho napište,nebo zadejte přesný název toho zelí,našla bych si to.Děkuji Jana

  • Anonym | 27. 2. 2008 09:54

    Tak jsem se snažila najít to zelí krouhané-expres a nic takového to nenašlo,škoda,vyzkoušela bych ho.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 19:51

    Paní Jano, za vysvětlení moc děkuji. Zelí má naše rodina velice ráda. Naložené v soudku ho mít nemůžeme. Bydlíme v paneláku - stísněné prostory. Dělávala jsem zelí - viz. recept Zelí krouhané - expres. Zelíčko je perfektní. Tak veliký strašák z pyrosiřičitanu bych ndělala. To bychom nic nemohli jíst. Ale když je možnost udělat zelí bez chemikálie, tak pochopitelně upřesním recept s přírodním kvašením bez konverzačních látek. Děkuji. Ivana

  • Tereza J. | 26. 2. 2008 17:36

    Ospravedlňujem sa, ten posledný anonym som ja, Tereza J. Akosi som vypadla.

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:06

    Ještě pro paní Ivanu,nééé hned,nechejte prosolené zelí pár hodin změknout někde ve vaně,nebo vaničce a potom plňte!!Jana

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:04

    Pro paní Ivanku.Já jsem je nikdy nepoužívala ty patentní sklenice konkrétně na to zelí.V létě jsem scháněla ty obyčejné sklenice na obyčejná víčka.Takže bych to nedoporučovala s těmi patentními,asi tam probíhá jiný proces a ta víčka by se nemusela zatáhnout.Ještě tedy k receptu,zelí si osolte,jak jste zvyklá do sudu,normálně je to myslím 3 dkg na kilo zelí hlávkového,kmít jak každý má rád a kuličky pepře,taky jak kdo uzná za vhodné.Hodne natlačit do sklenic a nechat nějakou vodu ve sklenicích,aby až začne zelí pracovat,nevyschlo.Pak tmavne.Není s tím tolik práce,jako se sudem,nemusí se čistit a je opravdu výborné,dělám už několik let každý rok více.Začala jsem na 5 kilech a už dělám 20 kilo.Stále málo.Tak snad jsem aspoň trochu poradila.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 13:52

    Paní Remková, chci si jenom ujasnit. Hlávkové zelí nakrájíme, dle chuti osolíme, okmínujeme, promícháme a okamžitě plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme (jsou to klasické víčka, která se musí zavíčkovat). Sklínky se ŠROUBOVACÍMI VÍČKY se nesmí používat? Proč? Šroubovací víčka se kvašením nezatáhnou? Zelí by se v ních kazilo? Děkuji za odpověď. Ivana

  • Zdena z JM | 26. 2. 2008 13:15

    Já zastávám názor, že pokud si něco sama zavařuji, tak určitě bez chemie.Proč to kazit chemií, když už si s tím dám tu práci.Raději bych zelí sterilovala.Určitě by to bylo zdravější.

  • Anonym | 26. 2. 2008 13:11

    Ak ide disiričitan draselný, ktorý sa nazýva aj pyrosiričitan, tak ten by som nedopuručovala do jedál. Je povolený len vo vinárstve. Je to vysoko agresívna látka, pri styku s kyslým prostredím vylučuje toxický plyn, je dráždivý...

  • mia | 26. 2. 2008 10:34

    teda ten chemickej sajrajt mě děsí,má to název, že mám pocit, že si do toho zelíčka mám nasypat louh a nebo nalít kyselinu sírovou.recept mě láká, zelí může snad i s pudinkem, ale ten pyrosiřičitan...

  • Jana Remková | 24. 2. 2008 18:25

    A už jste takové zelí zkoušli bez pyrosiřičitanu?Je vynikající!! Dělá se na podzim,tak samo,jak tady píšete,žádná voda,jen sůl,kmín a pepř,natlačí se do sklenic,dá na plech k topení,nebo někde do tepla a kvasí.Když je dílo hotovo,víčka se zatáhnou samy dovnitř(jen nešroubovací) a můžete konzumovat a dát do sklepa,nebo někde do chladu.Vynikající kysané zelí.Jana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukerin Horká voda Kmín Ocet Pyrosiřičitan Sůl Zelí
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Makarony zapečené se sýrem a rajčaty

Makarony zapečené se sýrem a rajčaty

Pizza těsto - rychlé a tenké

Pizza těsto - rychlé a tenké

Zámecká drůbeží játra

Zámecká drůbeží játra

Marináda

Marináda

Nádivka do kuřete, kachny, husy a vepřové kapsy

Nádivka do kuřete, kachny, husy a…

Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech

Smažené vepřové kousky s cibulí na…

Nepečený karamelový dort s ricottou a broskvemi

Nepečený karamelový dort s ricottou a…

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou

Batátové bramboráky

Batátové bramboráky

Doporučujeme

35 minut
Kuřecí na medu s kuskusem

Kuřecí na medu s kuskusem

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

Poslední sledované recepty

57
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
56
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
25
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
25
Míša řezy
Míša řezy
24
Vepřové bylinkové kostky v cibuli
Vepřové bylinkové kostky…

Zajímavé články

Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
Přírodní spalovače tuků: Víte, jak zhubnout za pomoci jídla?
Přírodní spalovače tuků: Víte, jak zhubnout za…
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které…
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a jejím nadýchaným dortem bez mouky
Iva Janžurová slaví narozeniny! Oslavte je s ní a…
AHA.cz Neshody u Vaňkové s Vondráčkem: Místo svatby registrované partnerství?

Neshody u Vaňkové s Vondráčkem: Místo svatby registrované partnerství?

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Loučení s filmovým králem Bartoškou: Za stovky rolí mu tleská celý národ!

Loučení s filmovým králem Bartoškou: Za stovky rolí mu tleská celý národ!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz ONLINE: Stovky VIP hostů v Rudolfinu: Poslední mejdan pro Bartošku!

ONLINE: Stovky VIP hostů v Rudolfinu: Poslední mejdan pro Bartošku!

SportRevue.cz FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Numerologie lásky: Jaká životní čísla se k sobě hodí a komu to naopak příliš neladí?

Numerologie lásky: Jaká životní čísla se k sobě hodí a komu to naopak příliš neladí?

  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact