• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
Napište svůj komentář k receptu

Zelí bez sterilování

autor: kykina
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelí bez sterilování
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 10
      kg zelí
    • 4
      ks cibule větší
    • kmín
    • pyrosiřičitan
    • 3
      l horká voda
    • 1,25
      l ocet
    • 200
      g sůl
    • 50
      ks cukerin

Postup přípravy receptu

1
Do nakrájeného zelí přidat trochu kmínu (dle uvážení), nakrájenou cibuli, 1 sáček pyrosiřičitanu (koupíme v drogerii), to vše zalít vychladlým lákem, důkladně promíchat a nechat 12 hodin uležet.
2
Potom plnit do sklenic, zalít zbylým lákem, hrdla sklenic důkladně očistit a zavíčkovat. Já dávám do šroubovacích sklenic. Již NESTERILOVAT!!!!
3
Nezkazí se, vydrží i několik let (pokud ho nesníte dříve).
4
Já dělám pro 3 členou rodinu ze 40 kg na rok. Zelí je velice chutné, nejvíce v syrovém stavu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Rychlá koprovka bez jíšky

Rychlá koprovka bez jíšky

Lívanečky s jablíčkem - bez vajec

Lívanečky s jablíčkem - bez vajec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarka Mastilová | 15. 10. 2008 19:00

    Dnes jsem toto zelí dělala už po několikáte a podle mně je velice dobré.Já osobně toto zelí miluju,chemie m i v tomto případě vůbec nevadí.Dávám 1.

  • Ivana | 27. 2. 2008 11:27

    Paní Remková, do vyhledávače zadejte zelí a potom v políčku "Vyberte si kategorii" zvolte ZAVAŘOVÁNÍ. Objeví se vám asi 15 různých receptů. Zelí krouhané - expres je na stránce uveřejněn jako předposlední.

  • Gábina H | 27. 2. 2008 10:33

    Jano, recept na krouhané expres zelí je tady http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JNNOMMHQN&id_kategorie=JNLQPNN3

  • Jana Remková | 27. 2. 2008 09:57

    Omlouvám se,teď jsem zase nějak vypadla já při dotazu na krouhané zelí-expres.Paní Ivanko,pokud by to nebylo nějak složité,tak mi ho napište,nebo zadejte přesný název toho zelí,našla bych si to.Děkuji Jana

  • Anonym | 27. 2. 2008 09:54

    Tak jsem se snažila najít to zelí krouhané-expres a nic takového to nenašlo,škoda,vyzkoušela bych ho.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 19:51

    Paní Jano, za vysvětlení moc děkuji. Zelí má naše rodina velice ráda. Naložené v soudku ho mít nemůžeme. Bydlíme v paneláku - stísněné prostory. Dělávala jsem zelí - viz. recept Zelí krouhané - expres. Zelíčko je perfektní. Tak veliký strašák z pyrosiřičitanu bych ndělala. To bychom nic nemohli jíst. Ale když je možnost udělat zelí bez chemikálie, tak pochopitelně upřesním recept s přírodním kvašením bez konverzačních látek. Děkuji. Ivana

  • Tereza J. | 26. 2. 2008 17:36

    Ospravedlňujem sa, ten posledný anonym som ja, Tereza J. Akosi som vypadla.

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:06

    Ještě pro paní Ivanu,nééé hned,nechejte prosolené zelí pár hodin změknout někde ve vaně,nebo vaničce a potom plňte!!Jana

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:04

    Pro paní Ivanku.Já jsem je nikdy nepoužívala ty patentní sklenice konkrétně na to zelí.V létě jsem scháněla ty obyčejné sklenice na obyčejná víčka.Takže bych to nedoporučovala s těmi patentními,asi tam probíhá jiný proces a ta víčka by se nemusela zatáhnout.Ještě tedy k receptu,zelí si osolte,jak jste zvyklá do sudu,normálně je to myslím 3 dkg na kilo zelí hlávkového,kmít jak každý má rád a kuličky pepře,taky jak kdo uzná za vhodné.Hodne natlačit do sklenic a nechat nějakou vodu ve sklenicích,aby až začne zelí pracovat,nevyschlo.Pak tmavne.Není s tím tolik práce,jako se sudem,nemusí se čistit a je opravdu výborné,dělám už několik let každý rok více.Začala jsem na 5 kilech a už dělám 20 kilo.Stále málo.Tak snad jsem aspoň trochu poradila.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 13:52

    Paní Remková, chci si jenom ujasnit. Hlávkové zelí nakrájíme, dle chuti osolíme, okmínujeme, promícháme a okamžitě plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme (jsou to klasické víčka, která se musí zavíčkovat). Sklínky se ŠROUBOVACÍMI VÍČKY se nesmí používat? Proč? Šroubovací víčka se kvašením nezatáhnou? Zelí by se v ních kazilo? Děkuji za odpověď. Ivana

  • Zdena z JM | 26. 2. 2008 13:15

    Já zastávám názor, že pokud si něco sama zavařuji, tak určitě bez chemie.Proč to kazit chemií, když už si s tím dám tu práci.Raději bych zelí sterilovala.Určitě by to bylo zdravější.

  • Anonym | 26. 2. 2008 13:11

    Ak ide disiričitan draselný, ktorý sa nazýva aj pyrosiričitan, tak ten by som nedopuručovala do jedál. Je povolený len vo vinárstve. Je to vysoko agresívna látka, pri styku s kyslým prostredím vylučuje toxický plyn, je dráždivý...

  • mia | 26. 2. 2008 10:34

    teda ten chemickej sajrajt mě děsí,má to název, že mám pocit, že si do toho zelíčka mám nasypat louh a nebo nalít kyselinu sírovou.recept mě láká, zelí může snad i s pudinkem, ale ten pyrosiřičitan...

  • Jana Remková | 24. 2. 2008 18:25

    A už jste takové zelí zkoušli bez pyrosiřičitanu?Je vynikající!! Dělá se na podzim,tak samo,jak tady píšete,žádná voda,jen sůl,kmín a pepř,natlačí se do sklenic,dá na plech k topení,nebo někde do tepla a kvasí.Když je dílo hotovo,víčka se zatáhnou samy dovnitř(jen nešroubovací) a můžete konzumovat a dát do sklepa,nebo někde do chladu.Vynikající kysané zelí.Jana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukerin Horká voda Kmín Ocet Pyrosiřičitan Sůl Zelí
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rybí polévka II.

Rybí polévka II.

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

Metrový koláč

Metrový koláč

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O.D.

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O…

Knedlíky z rýžové mouky

Knedlíky z rýžové mouky

Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým…

Okurkový salát na uskladnění

Okurkový salát na uskladnění

Květáková polévka s kořenovou zeleninou

Květáková polévka s kořenovou…

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

40 minut
Krémová kari polévka s kuřecím masem

Krémová kari polévka s kuřecím masem

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

1068
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
107
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
100
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
95
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
94
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše

Zajímavé články

9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého břicha. Pozor si dejte i na některé zdravé potraviny!
9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého…
Netradiční pizzy, které si zamiluje celá rodina
Netradiční pizzy, které si zamiluje celá rodina
Nejlepší jahodové knedlíky: Tvarohové, kynuté, odpalované i bez koulení
Nejlepší jahodové knedlíky: Tvarohové, kynuté,…
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
AHA.cz Agáta v slzách u Žilkové: Je to masakr! Včera jsem se zhroutila

Agáta v slzách u Žilkové: Je to masakr! Včera jsem se zhroutila

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Když nestíháte pedikúru: Ultra trendy síťované baleríny vás zachrání!

Když nestíháte pedikúru: Ultra trendy síťované baleríny vás zachrání!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Magda z Ulice Veronika Macková přiznala: Chodila jsem k terapeutovi! Během rozchodu s Hynkem Čermákem

Magda z Ulice Veronika Macková přiznala: Chodila jsem k terapeutovi! Během rozchodu s Hynkem Čermákem

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Znáte číslo energie vašeho vztahu? Můžete díky tomu zabránit hádkám i rozvodu, slibuje odbornice

Znáte číslo energie vašeho vztahu? Můžete díky tomu zabránit hádkám i rozvodu, slibuje odbornice

  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact