• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
Napište svůj komentář k receptu

Zelí bez sterilování

autor: kykina
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelí bez sterilování
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 10
      kg zelí
    • 4
      ks cibule větší
    • kmín
    • pyrosiřičitan
    • 3
      l horká voda
    • 1,25
      l ocet
    • 200
      g sůl
    • 50
      ks cukerin

Postup přípravy receptu

1
Do nakrájeného zelí přidat trochu kmínu (dle uvážení), nakrájenou cibuli, 1 sáček pyrosiřičitanu (koupíme v drogerii), to vše zalít vychladlým lákem, důkladně promíchat a nechat 12 hodin uležet.
2
Potom plnit do sklenic, zalít zbylým lákem, hrdla sklenic důkladně očistit a zavíčkovat. Já dávám do šroubovacích sklenic. Již NESTERILOVAT!!!!
3
Nezkazí se, vydrží i několik let (pokud ho nesníte dříve).
4
Já dělám pro 3 členou rodinu ze 40 kg na rok. Zelí je velice chutné, nejvíce v syrovém stavu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Sangría bez alkoholu

Sangría bez alkoholu

Rychlá koprovka bez jíšky

Rychlá koprovka bez jíšky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarka Mastilová | 15. 10. 2008 19:00

    Dnes jsem toto zelí dělala už po několikáte a podle mně je velice dobré.Já osobně toto zelí miluju,chemie m i v tomto případě vůbec nevadí.Dávám 1.

  • Ivana | 27. 2. 2008 11:27

    Paní Remková, do vyhledávače zadejte zelí a potom v políčku "Vyberte si kategorii" zvolte ZAVAŘOVÁNÍ. Objeví se vám asi 15 různých receptů. Zelí krouhané - expres je na stránce uveřejněn jako předposlední.

  • Gábina H | 27. 2. 2008 10:33

    Jano, recept na krouhané expres zelí je tady http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JNNOMMHQN&id_kategorie=JNLQPNN3

  • Jana Remková | 27. 2. 2008 09:57

    Omlouvám se,teď jsem zase nějak vypadla já při dotazu na krouhané zelí-expres.Paní Ivanko,pokud by to nebylo nějak složité,tak mi ho napište,nebo zadejte přesný název toho zelí,našla bych si to.Děkuji Jana

  • Anonym | 27. 2. 2008 09:54

    Tak jsem se snažila najít to zelí krouhané-expres a nic takového to nenašlo,škoda,vyzkoušela bych ho.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 19:51

    Paní Jano, za vysvětlení moc děkuji. Zelí má naše rodina velice ráda. Naložené v soudku ho mít nemůžeme. Bydlíme v paneláku - stísněné prostory. Dělávala jsem zelí - viz. recept Zelí krouhané - expres. Zelíčko je perfektní. Tak veliký strašák z pyrosiřičitanu bych ndělala. To bychom nic nemohli jíst. Ale když je možnost udělat zelí bez chemikálie, tak pochopitelně upřesním recept s přírodním kvašením bez konverzačních látek. Děkuji. Ivana

  • Tereza J. | 26. 2. 2008 17:36

    Ospravedlňujem sa, ten posledný anonym som ja, Tereza J. Akosi som vypadla.

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:06

    Ještě pro paní Ivanu,nééé hned,nechejte prosolené zelí pár hodin změknout někde ve vaně,nebo vaničce a potom plňte!!Jana

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:04

    Pro paní Ivanku.Já jsem je nikdy nepoužívala ty patentní sklenice konkrétně na to zelí.V létě jsem scháněla ty obyčejné sklenice na obyčejná víčka.Takže bych to nedoporučovala s těmi patentními,asi tam probíhá jiný proces a ta víčka by se nemusela zatáhnout.Ještě tedy k receptu,zelí si osolte,jak jste zvyklá do sudu,normálně je to myslím 3 dkg na kilo zelí hlávkového,kmít jak každý má rád a kuličky pepře,taky jak kdo uzná za vhodné.Hodne natlačit do sklenic a nechat nějakou vodu ve sklenicích,aby až začne zelí pracovat,nevyschlo.Pak tmavne.Není s tím tolik práce,jako se sudem,nemusí se čistit a je opravdu výborné,dělám už několik let každý rok více.Začala jsem na 5 kilech a už dělám 20 kilo.Stále málo.Tak snad jsem aspoň trochu poradila.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 13:52

    Paní Remková, chci si jenom ujasnit. Hlávkové zelí nakrájíme, dle chuti osolíme, okmínujeme, promícháme a okamžitě plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme (jsou to klasické víčka, která se musí zavíčkovat). Sklínky se ŠROUBOVACÍMI VÍČKY se nesmí používat? Proč? Šroubovací víčka se kvašením nezatáhnou? Zelí by se v ních kazilo? Děkuji za odpověď. Ivana

  • Zdena z JM | 26. 2. 2008 13:15

    Já zastávám názor, že pokud si něco sama zavařuji, tak určitě bez chemie.Proč to kazit chemií, když už si s tím dám tu práci.Raději bych zelí sterilovala.Určitě by to bylo zdravější.

  • Anonym | 26. 2. 2008 13:11

    Ak ide disiričitan draselný, ktorý sa nazýva aj pyrosiričitan, tak ten by som nedopuručovala do jedál. Je povolený len vo vinárstve. Je to vysoko agresívna látka, pri styku s kyslým prostredím vylučuje toxický plyn, je dráždivý...

  • mia | 26. 2. 2008 10:34

    teda ten chemickej sajrajt mě děsí,má to název, že mám pocit, že si do toho zelíčka mám nasypat louh a nebo nalít kyselinu sírovou.recept mě láká, zelí může snad i s pudinkem, ale ten pyrosiřičitan...

  • Jana Remková | 24. 2. 2008 18:25

    A už jste takové zelí zkoušli bez pyrosiřičitanu?Je vynikající!! Dělá se na podzim,tak samo,jak tady píšete,žádná voda,jen sůl,kmín a pepř,natlačí se do sklenic,dá na plech k topení,nebo někde do tepla a kvasí.Když je dílo hotovo,víčka se zatáhnou samy dovnitř(jen nešroubovací) a můžete konzumovat a dát do sklepa,nebo někde do chladu.Vynikající kysané zelí.Jana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukerin Horká voda Kmín Ocet Pyrosiřičitan Sůl Zelí
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Špenátové palačinky zapečené

Špenátové palačinky zapečené

Sýrová polévka s vejci

Sýrová polévka s vejci

Pizza rohlíky II.

Pizza rohlíky II.

Kachní prsa s brusinkovou omáčkou

Kachní prsa s brusinkovou omáčkou

Zapékané brambory s brokolicí a kuřecím masem

Zapékané brambory s brokolicí a…

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Piškotové řezy s marmeládou a krémem

Pizza z polenty - zdravě

Pizza z polenty - zdravě

Salát z červeného zelí IV.

Salát z červeného zelí IV.

Biskupský chlebíček - hrnkový

Biskupský chlebíček - hrnkový

Doporučujeme

110 minut
Boloňské špagety

Boloňské špagety

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

28
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
27
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
19
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
17
Zdravá velikonoční sekaná
Zdravá velikonoční sekaná
15
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…

Zajímavé články

Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
AHA.cz Na večírku létaly polibky: Trojan sváděl slečnu Dvořáka!

Na večírku létaly polibky: Trojan sváděl slečnu Dvořáka!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: LEGO Herní agenti aneb Když se fantazie spojí s rodinnou zábavou

Vyzkoušeli jste: LEGO Herní agenti aneb Když se fantazie spojí s rodinnou zábavou

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Z lacinosti noblesa? Slováková, Vémola i Dragounová ukázaly, že elegance je sexy!

Z lacinosti noblesa? Slováková, Vémola i Dragounová ukázaly, že elegance je sexy!

Ženy.cz Stigma kolem ženského hněvu: Proč chlapi naštvaní být můžou, a ženy ne?

Stigma kolem ženského hněvu: Proč chlapi naštvaní být můžou, a ženy ne?

Blesk.cz Hvězdy na Forbes Misfits Night: Extravagance a plné dekolty

Hvězdy na Forbes Misfits Night: Extravagance a plné dekolty

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

FOTO: Kdo má nejhezčí babu ve finské lize? Kokainový hříšník Jori Lehterä

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na červenec: Jak na tom budete s kariérou a komu se peníze jen pohrnou?

Velký horoskop práce a financí na červenec: Jak na tom budete s kariérou a komu se peníze jen pohrnou?

  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact