• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
Napište svůj komentář k receptu

Zelí bez sterilování

autor: kykina
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelí bez sterilování
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 10
      kg zelí
    • 4
      ks cibule větší
    • kmín
    • pyrosiřičitan
    • 3
      l horká voda
    • 1,25
      l ocet
    • 200
      g sůl
    • 50
      ks cukerin

Postup přípravy receptu

1
Do nakrájeného zelí přidat trochu kmínu (dle uvážení), nakrájenou cibuli, 1 sáček pyrosiřičitanu (koupíme v drogerii), to vše zalít vychladlým lákem, důkladně promíchat a nechat 12 hodin uležet.
2
Potom plnit do sklenic, zalít zbylým lákem, hrdla sklenic důkladně očistit a zavíčkovat. Já dávám do šroubovacích sklenic. Již NESTERILOVAT!!!!
3
Nezkazí se, vydrží i několik let (pokud ho nesníte dříve).
4
Já dělám pro 3 členou rodinu ze 40 kg na rok. Zelí je velice chutné, nejvíce v syrovém stavu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)

Jablečník bez vajec - jablečný koláč …

Sangría bez alkoholu

Sangría bez alkoholu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarka Mastilová | 15. 10. 2008 19:00

    Dnes jsem toto zelí dělala už po několikáte a podle mně je velice dobré.Já osobně toto zelí miluju,chemie m i v tomto případě vůbec nevadí.Dávám 1.

  • Ivana | 27. 2. 2008 11:27

    Paní Remková, do vyhledávače zadejte zelí a potom v políčku "Vyberte si kategorii" zvolte ZAVAŘOVÁNÍ. Objeví se vám asi 15 různých receptů. Zelí krouhané - expres je na stránce uveřejněn jako předposlední.

  • Gábina H | 27. 2. 2008 10:33

    Jano, recept na krouhané expres zelí je tady http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_receptu=JNNOMMHQN&id_kategorie=JNLQPNN3

  • Jana Remková | 27. 2. 2008 09:57

    Omlouvám se,teď jsem zase nějak vypadla já při dotazu na krouhané zelí-expres.Paní Ivanko,pokud by to nebylo nějak složité,tak mi ho napište,nebo zadejte přesný název toho zelí,našla bych si to.Děkuji Jana

  • Anonym | 27. 2. 2008 09:54

    Tak jsem se snažila najít to zelí krouhané-expres a nic takového to nenašlo,škoda,vyzkoušela bych ho.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 19:51

    Paní Jano, za vysvětlení moc děkuji. Zelí má naše rodina velice ráda. Naložené v soudku ho mít nemůžeme. Bydlíme v paneláku - stísněné prostory. Dělávala jsem zelí - viz. recept Zelí krouhané - expres. Zelíčko je perfektní. Tak veliký strašák z pyrosiřičitanu bych ndělala. To bychom nic nemohli jíst. Ale když je možnost udělat zelí bez chemikálie, tak pochopitelně upřesním recept s přírodním kvašením bez konverzačních látek. Děkuji. Ivana

  • Tereza J. | 26. 2. 2008 17:36

    Ospravedlňujem sa, ten posledný anonym som ja, Tereza J. Akosi som vypadla.

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:06

    Ještě pro paní Ivanu,nééé hned,nechejte prosolené zelí pár hodin změknout někde ve vaně,nebo vaničce a potom plňte!!Jana

  • Jana Remková | 26. 2. 2008 16:04

    Pro paní Ivanku.Já jsem je nikdy nepoužívala ty patentní sklenice konkrétně na to zelí.V létě jsem scháněla ty obyčejné sklenice na obyčejná víčka.Takže bych to nedoporučovala s těmi patentními,asi tam probíhá jiný proces a ta víčka by se nemusela zatáhnout.Ještě tedy k receptu,zelí si osolte,jak jste zvyklá do sudu,normálně je to myslím 3 dkg na kilo zelí hlávkového,kmít jak každý má rád a kuličky pepře,taky jak kdo uzná za vhodné.Hodne natlačit do sklenic a nechat nějakou vodu ve sklenicích,aby až začne zelí pracovat,nevyschlo.Pak tmavne.Není s tím tolik práce,jako se sudem,nemusí se čistit a je opravdu výborné,dělám už několik let každý rok více.Začala jsem na 5 kilech a už dělám 20 kilo.Stále málo.Tak snad jsem aspoň trochu poradila.Jana

  • Ivana | 26. 2. 2008 13:52

    Paní Remková, chci si jenom ujasnit. Hlávkové zelí nakrájíme, dle chuti osolíme, okmínujeme, promícháme a okamžitě plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme (jsou to klasické víčka, která se musí zavíčkovat). Sklínky se ŠROUBOVACÍMI VÍČKY se nesmí používat? Proč? Šroubovací víčka se kvašením nezatáhnou? Zelí by se v ních kazilo? Děkuji za odpověď. Ivana

  • Zdena z JM | 26. 2. 2008 13:15

    Já zastávám názor, že pokud si něco sama zavařuji, tak určitě bez chemie.Proč to kazit chemií, když už si s tím dám tu práci.Raději bych zelí sterilovala.Určitě by to bylo zdravější.

  • Anonym | 26. 2. 2008 13:11

    Ak ide disiričitan draselný, ktorý sa nazýva aj pyrosiričitan, tak ten by som nedopuručovala do jedál. Je povolený len vo vinárstve. Je to vysoko agresívna látka, pri styku s kyslým prostredím vylučuje toxický plyn, je dráždivý...

  • mia | 26. 2. 2008 10:34

    teda ten chemickej sajrajt mě děsí,má to název, že mám pocit, že si do toho zelíčka mám nasypat louh a nebo nalít kyselinu sírovou.recept mě láká, zelí může snad i s pudinkem, ale ten pyrosiřičitan...

  • Jana Remková | 24. 2. 2008 18:25

    A už jste takové zelí zkoušli bez pyrosiřičitanu?Je vynikající!! Dělá se na podzim,tak samo,jak tady píšete,žádná voda,jen sůl,kmín a pepř,natlačí se do sklenic,dá na plech k topení,nebo někde do tepla a kvasí.Když je dílo hotovo,víčka se zatáhnou samy dovnitř(jen nešroubovací) a můžete konzumovat a dát do sklepa,nebo někde do chladu.Vynikající kysané zelí.Jana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukerin Horká voda Kmín Ocet Pyrosiřičitan Sůl Zelí
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Muffinky borůvkové

Muffinky borůvkové

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Úplně obyčejný hrnkový chleba

Česnečka po česku

Česnečka po česku

Bramborové pagáče

Bramborové pagáče

Tuňáková pomazánka bez majonézy

Tuňáková pomazánka bez majonézy

Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou

Jablkovo-tvarohový koláč se…

Barevný paprikový salát s cibulí - sterilovaný

Barevný paprikový salát s cibulí -…

Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou

Papriky se šlehanou sekanou s rajskou…

Lívance s cukrem a skořicí

Lívance s cukrem a skořicí

Doporučujeme

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

35
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
28
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
23
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…

Zajímavé články

7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
AHA.cz Kostková, Eben i tanečníci v šoku: Smrt ve StarDance!

Kostková, Eben i tanečníci v šoku: Smrt ve StarDance!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Styl Aleny Schillerové: Jaké jsou její zeštíhlující i omlazující triky?

Styl Aleny Schillerové: Jaké jsou její zeštíhlující i omlazující triky?

Ženy.cz Jaké kabelky budou vládnout v sezóně podzim/zima 2025?

Jaké kabelky budou vládnout v sezóně podzim/zima 2025?

Blesk.cz Necelé tři měsíce po smrti Ozzyho (†76): Vdova Sharon? Syn popsal, jak na tom je!

Necelé tři měsíce po smrti Ozzyho (†76): Vdova Sharon? Syn popsal, jak na tom je!

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Výklad karet Lenormand na říjen: Kdo potká osudovou lásku a kdo zbohatne?

Výklad karet Lenormand na říjen: Kdo potká osudovou lásku a kdo zbohatne?

  • Recepty.cz
  • Zelí bez sterilování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact