kg
vepřové maso
bez kosti dle chuti: kotleta, krkovice...
sůl
kmín
vepřové sádlo
nebo olej
2
ks
cibule
1
ks
česnek
menší palička
snítka tymiánu
nebo rozmarýnu
6
ks
rajčata oloupaná
cca 5 -
1
ks
paprika
větší
pivo - černé
(lze použít i světlé 10°)
Postup přípravy receptu
1
Maso osolíme a okmínujeme a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Pak ho dáme do vymazaného pekáčku s pokrájenou cibulí, česnekem, rajčaty a paprikou, přidáme snítku tymiánu, podlijeme pivem, zaklopíme poklicí či alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů dusit téměř doměkka za občasného podlití vývarem nebo vodou a otočení (dle potřeby).
2
Pak odkryjeme a dopečeme dozlatova, případně výpek ještě dosolíme dle chuti. Po vyndání z trouby necháme maso cca 10 minut odpočinout, pak pokrájíme na plátky.
3
Podáváme s bramborem, rýží, bramborovými knedlíky, gnocchi...
4
Pokud holdujeme hovězímu masu, můžeme ho použít stejně jako vepřové.