Na másle a pokrájeném špeku osmažíme dosklovata cibuli. Pak přidáme osmažit naklepané, po straně nakrojené, osolené a opepřené řízky z obou stran. Ke konci smažení necháme ve výpeku krátce zpěnit papriku a vše zalijeme asi půllitrem vývaru. K řízkům nasypeme nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření a vše dusíme doměkka. Dle potřeby podléváme. Ke konci vaření nalijeme do hrnce zakysanou smetanu rozmíchanou se 100 mililitry vývaru nebo vody a hladkou moukou. Promícháme, provaříme, omáčku dle chuti dosolíme nebo opepříme, případně zředíme troškou vývaru.
2
Podávat můžeme téměř s jakoukoliv přílohou. Knedlíky, noky, brambory, těstoviny, rýže.
3
Pokud nám vadí kyselá chuť omáček, můžeme použít místo zakysané smetany smetanu ke šlehání nebo do omáčky přidáme trošku cukru.
4
Do omáčky kromě kořenové zeleniny můžeme přidat pokrájenou hlívu ústřičnou (cca 100 gramů). Že to zní divně? Ale je to výborné.