ks
vídeňské párky
nebo frankfurtské ve vlastním střívku, cca
3
stroužek
česnek
nasekaný, cca
2
lžíce
hladká mouka
cca
160
g
čočka
cca
2
ks
brambory
na kostičky pokrájené
sůl
pepř mletý
1
lžíce
celerová nať
nebo petrželová
ocet
- není nutný
1,70
l
vývar
dle požadované hustoty polévky, 1,5 -
Postup přípravy receptu
1
Na rozpuštěné máslo nasypeme vícedruhovou směs zeleniny a na kolečka pokrájené párky. Smažíme dorůžova, pak přidáme nasekaný česnek, klidně více, varem se chuť česneku vytrácí a zasypeme moukou. Vše ještě krátce osmažíme, zalijeme vývarem, promícháme, přisypeme čočku, přidáme na kostičky pokrájené brambory, dochutíme solí, pepřem a vaříme cca 20 - 25 minut, do změknutí čočky a brambor. Nakonec přidáme nasekanou zelenou nať a dochutíme je-li třeba, případně přidáme vývar, pokud nám polévka varem zhoustla.
2
Kdo chce, může si polévku decentně na talíři ochutit octem.
3
Párky můžeme nahradit kvalitní libovější slaninou.
4
Pokud chceme, můžeme vynechat párky a přidat o něco více zeleniny a brambor.