Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak přisypeme na plátky pokrájený pórek s řapíkatým celerem, koření a ještě krátce vše smažíme.
2
Vše zalijeme cca půllitrem vývaru, osolíme a povaříme do změknutí zeleniny. Následně vlijeme smetanu, provaříme, zahustíme troškou záklechtky (hladká mouka s vodou) dle požadované hustoty, vše ještě provaříme za občasného promíchání, dle chuti dochutíme solí, cukrem a octem. Z omáčky vybereme kuličky nového koření a bobkové listy.
3
Podáváme s knedlíkem nebo bramborem.
4
Kdo se neobejde bez masa, může přidat do omáčky prohřát vařené hovězí, drůbeží nebo vepřové maso.