Galetka je křupavý koláček, na který nepotřebujete formu. Hladké těsto vytvarujete na kulatou placku a okraje zahnete směrem nahoru. Naplnit ji můžete zeleninou dle vaší chuti.
Začněte těstem. Mouku promíchejte se solí a pepřem, do směsi nahrubo nastrouhejte máslo a prsty udělejte drobenku. Přilijte vodu a vymíchejte pevné těsto. Pracujte rychle, aby máslo nestihlo změknout. Těsto zabalte do fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.
Batát oloupejte a nakrájejte na tenčí půlkolečka, žampiony na čtvrtky, cuketu na silnější plátky a cibuli na osminky. Smíchejte, osolte, opepřete, přidejte tymián. Zakapejte olejem a nechte odpočinout.
3
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na kulatý plát o průměru asi 50 cm a síle 0,5 až 1 cm. Plát přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Do smetany vmíchejte parmazán a směs naneste na těsto, ponechte okraje široké asi 5 cm. Na smetanový základ rozložte zeleninu a okraje přehněte dovnitř. Nahoru dejte rajčata, okraje potřete rozšlehaným vejcem, náplň zastříkněte olejem a pečte 30 minut.