K rajčatům přisypeme pokrájenou cuketu na menší hranolky, cibuli na plátky či klínky, papriku na nudličky nebo kostičky. Zeleninu dochutíme solí, cukrem a hořčicí, přilijeme olej, promícháme a pod poklicí podusíme společně cca 5 - 7 minut.
Kdo chce mít zeleninovou směs pikantnější, přidá nasekaná chilli papričky nebo feferony a pokud jsme milovníky luštěnin, můžeme do směsi přisypat zhruba půl kila fazolí (v suchém stavu), které si předem uvaříme doměkka a po uvaření scedíme, propláchneme, necháme okapat a do zelné směsi směsi přisypeme krátce před koncem dušení, aby se zeleninou společně provařily.
4
Takto připravenou zeleninovou směs nandáme v horkém stavu do čistých, suchých sklenic cca 1,5 cm pod okraj, pevně zavíčkujeme čistými víčky a sterilujeme na 90 stupňů 10 minut.
5
Po vychladnutí uložíme do temna (sklep, komora...) a odebíráme dle potřeby.