Ve velké pánvi rozehřejte asi půl lžíce olivového oleje a osmažte na něm šunku, nakrájenou na drobné nudličky. Dejte stranou. Na pesto promíchejte jemně nasekanou petržel s utřeným česnekem a jemně mletými ořechy. Vmíchejte zbylý olej, dochuťte solí, pepřem a případně sýrem. Směs můžete připravit i v robotu. Nejprve rozmixujte petržel a ořechy, komínkem ve víku přilejte olej a nakonec vmíchejte zbylé přísady. Dejte si vařit vodu na těstoviny a dobře ji osolte. Pánev se šunkou dejte znovu na oheň, vmíchejte 2 až 3 lžíce petrželkové směsi, promíchejte a prohřejte. Špagety uvařte tak, aby zůstaly pevné na skus, asi 8 minut. Sceďte a vsypte do pánve s omáčkou, dobře promíchejte a ihned podávejte.
2
Know-how: Jemně nasekané byliny smíchané s olivovým olejem a dochucené ořechy, česnekem a parmazánem, to je italské pesto. To nejpůvodnější takzvané janovské, tvoří bazalka a piniová jadérka. Podle tohoto vzoru se ale dnes připravují pesta z nejrůznějších bylin a oříšků a také ze sušených rajčat (tzv. červené pesto). V uzavřené nádobce a v chladu vydrží domácí pesto několik dnů, vždy je ale lepší připravit si čerstvou dávku a hned ji zkonzumovat. Toto ochucovadlo je také ideální příležitostí ke kuchyňským experimentům.