Vynikající risotto s hráškem, chřestem a restovanými krevetami. Parádní spojení chutí doplní nezbytný strouhaný parmazán. Tuto originální variantu na klasický italský pokrm si jistě ihned oblíbíte.
Vývar přiveďte k varu a nasypte do něj hrášek a oloupané stonky chřestu (hlavičky odložte). Povařte 6 minut a poté slijte. Vývar uchovejte. Hrášek s chřestem zchlaďte pod proudem studené vody. Nasypte do mixéru, 3 lžíce hrášku si schovejte na ozdobu, přidejte bazalku a polovinu parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, na jemno nastrouhanou kůru a 1 lžíci šťávy z citronu. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.
Na pánvi se silným dnem rozehřejte 1 lžíci oleje a polovinu másla. Restujte na něm na jemno nakrájený pórek a nasekaný druhý stroužek česneku, asi 5 minut. Přidejte rýži a restujte dalších 8 minut při stálém míchání, až rýže zesklovatí. Zalijte vínem a přiveďte k varu. Po naběračkách přidávejte horký vývar a před každým přidáním nechte předchozí dávku vyvařit. Průběžně míchejte. Rýži vařte přibližně 15 minut, takzvaně na skus.
Krevety 2 minuty restujte na troše olivového oleje.
4
Do rýže vmíchejte pesto z hrášku a chřestu i hlavičky chřestu. Ještě vařte asi 2 až 3 minuty a poté vmíchejte celý hrášek, zbylé máslo a podle chuti ještě osolte a opepřete.
5
Risotto rozdělte na porce, přidejte krevety a zbylý parmazán.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Březen/2019)