Zeleninová směs zvaná šakšuka má svůj původ v severní Africe. Velké oblibě se ale těší především v Izraeli, kde se tradičně podává k snídani. Při přípravě využijeme například brokolici, špenát, cuketu, salát a samozřejmě vejce. Dejte si k ní pečivo a jogurt ochucený mátou a koriandrem.
g
listová zelenina
směs listů (řepové, ředkvičkové...)
1
hrst
granátové jablko
vyloupaná zrnka
sůl
pepř mletý
pečivo
k podávání
Ochucený jogurt
55
g
máslo
3
lžíce
máta
čerstvá, nasekaná
3
lžíce
koriandr
čerstvý, nasekaný
350
g
řecký jogurt - pravý
Postup přípravy receptu
1
Na pánvi rozehřejte olej. Na něm restujte na středním plameni asi 10 minut cibuli nakrájenou na tenké plátky. Poté přidejte na plátky nakrájený oloupaný česnek, římský kmín, očištěný a nadrobno nasekaný zázvor a nasekanou chilli papričku. Restujte dalších 5 minut.
Přihoďte na tenká půlkolečka pokrájenou cuketu a brokolici rozebranou na drobné růžičky. Podlijte asi 150 ml vody a duste na mírném plameni 5 minut. Občas zeleninu promíchejte. Nyní do pánve vhoďte dobře omytý špenát, nasekaný kadeřávek a pokrájený salát little gem. Duste ještě další 3 minuty.
3
V zelenině vytvořte malé prohlubně a do nich vyklepněte vejce. Osolte, opepřete a nechte je na mírném plameni 12 minut ztuhnout.
Připravte jogurt. Máslo pomalu rozpusťte v malém kastrolu. Zmírněte teplotu a nechte máslo pomalu pěnit, až zezlátne a začne vonět. Máslo s bylinkami vmíchejte do jogurtu, osolte a opepřete.
5
Šakšuku pokapejte limetkou a olivovým olejem. Posypte lístky, zrnky granátového jablka a podávejte s jogurtem a křupavým pečivem.