• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Zelená rajčata
Napište svůj komentář k receptu

Zelená rajčata

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 33
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zelená rajčata
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg rajčata - zelená ale dorostlých a tvrdých rajčat
    • 1
      kg cukr krystal
    • 0,25
      l ocet
    • citronová kůra
    • 6
      ks hřebíček
    • skořice
    • 2
      lžíce hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata. Vaříme je 3-4 minuty, a vyndaváme. Pak roztok vychladíme, vložíme všechna rajčata a necháme do druhého dne proslazovat. Druhý den šťávu slijeme, svaříme s druhou půlkou cukru na nit, přidáme kůru na nudličky nakrájenou, hřebíček a skořici. Vaříme, až kompot zhoustne a rajčata jsou sklovitá. Horké dáme do sklenic, navrch nalijeme rum a povážeme.
2
Když chci mít opravdu jistotu, aby vydržela, zavařím. Je to výborná chuťovka. Správná rajčata mají konzistenci medu, jsou sladkokyselá a voňavá. Chutná podobně jako kandované ovoce. Myslím si, že není k poznání, že se jedná o rajčata.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelená majonéza

Zelená majonéza

Minestrone zelená s kuřecími knedlíčky

Minestrone zelená s kuřecími knedlíčky

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • MARCELA | 30. 9. 2016 01:13

    Recept jsem dostala před mnoha lety od přítelkyně.Dávám do vánoček, mazanců ... Rajčata nezavařuju jen dám pod celofán. Vydrží několik let. Št'ávička postupně časem houstne a rajčátka jsou jako v hustém medu. Je to výborný recept.

  • MARCELA | 30. 9. 2016 01:09

    Recept jsem dostala před mnoha lety od přítelkyně.Dávám do vánoček, mazanců ... Rajčata nezavařuju jen dám pod celofán. Vydrží několik let. Št'ávička postupně časem houstne a rajčátka jsou jako v hustém medu. Je to výborný recept.

  • Bohun | 3. 10. 2013 22:55

    Mohu potvrdit, loni jsem tento recept vyzkoušela a všichni chválili, takovou mlsku jen tak nenajdete, opravdu lahůdka:-)

  • Alexis58 | 30. 10. 2012 23:02

    S velkou nedůvěrou jsem recept vyzkoušela. Je to výborné a jen lituji, že jsem sladkých rajčat neudělala více. Na předešlý dotaz ,, a k čemu to je ,, mohu říct, že je to výborné k bílému jogurtu, do palačinek místo marmelády, nebo jen tak na mlsání.

  • Michaela Linhartová | 23. 8. 2009 21:40

    Mám dotaz k čemu nebo na co je to dobré? děkuju

  • Jana Tichá | 27. 6. 2005 14:01

    Děkuju za vyčerpávající informace. Samotné mě to začalo vrtat hlavou, co na tom vlastně je pravda. Je fakt, že téhle chuťovky se nedá sníst kila, takže to nemůže být nebezpečné. Navíc se to dobře vaří. Podobně řada z nás sbírá třeba houby václavky, které jsou za syrova jedovaté.

  • Kuchařka on-line | 27. 6. 2005 13:44

    Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí. Testy prováděné v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %. Zdroj: www.agronavigator.cz

  • Jana Tichá | 27. 6. 2005 10:35

    Nevím, zda přímo jedovatá-:-). Nepletete si to s nadzemní částí od brambor?-:) Jisté je, že nezralá by se syrová jíst neměla. Ale tyto jsou dostatečně tepelně upravená. A není to jediný recept, který zužitkovává zelená rajčata. Mám v různých knihách např. kompot ze zelených rajčat, proslazená zelená rajčata, chutney ze zelených rajčat, atd... Mimochodem, recept znám už ze svého dětství, dělám každoročně a - žijeme!-:)))

  • Anonym | 27. 6. 2005 08:21

    Nejsou zelená rajčata jedovata ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krystal Hnědý rum Hřebíček Ocet Rajčata - zelená Skořice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí prsíčka ala iNDY

Kuřecí prsíčka ala iNDY

Rybízový linecký koláč

Rybízový linecký koláč

Italské kuře II.

Italské kuře II.

Domácí veka

Domácí veka

Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou

Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou

Kuřecí kari s rýží

Kuřecí kari s rýží

Plněné žampiony špenátem

Plněné žampiony špenátem

Hovězí šuej ču

Hovězí šuej ču

Zaječí paštika s cibulkou

Zaječí paštika s cibulkou

Doporučujeme

60 minut
Pečené brambory s brynzou a slaninou

Pečené brambory s brynzou a slaninou

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

29
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
18
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
13
Skotská vejce podle The Real Meat Society
Skotská vejce podle The…
13
Jahodové řezy od Bláži
Jahodové řezy od Bláži
11
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové…

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Noční můra Šípa se naplnila! Zdrogovaný host ve Všechnopárty

Noční můra Šípa se naplnila! Zdrogovaný host ve Všechnopárty

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 31. 10. 2025: Kdo se dnes nechá unést emocemi a na koho čeká nová příležitost?

Denní horoskop na pátek 31. 10. 2025: Kdo se dnes nechá unést emocemi a na koho čeká nová příležitost?

Ženy.cz Nebaví vás přeplněná fitka? Zařiďte si domácí posilovnu

Nebaví vás přeplněná fitka? Zařiďte si domácí posilovnu

Blesk.cz Zemřel Menzelův vojín Čonkin! Bylo mu jen 58 let

Zemřel Menzelův vojín Čonkin! Bylo mu jen 58 let

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 30. 10. 2025: Kdo dostane nečekanou nabídku a komu se zkomplikuje den?

Denní horoskop na čtvrtek 30. 10. 2025: Kdo dostane nečekanou nabídku a komu se zkomplikuje den?

Další doporučené recepty:

Zelená kari pasta
Zelená kari pasta
Zelená majonéza
Zelená majonéza
Zelená omeleta s hráškem
Zelená omeleta s hráškem
Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty
Zelená roláda s tvarohem a sušenými…
Zelená šakšuka
Zelená šakšuka
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
  • Recepty.cz
  • Zelená rajčata
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact