listy
(vybereme mladé listy): 2-3 hrsti mangoldu nebo špenátu
1
hrst
kopřiva
0,50
hrst
pampeliška
2
ks
vejce
4
lžíce
pohanková mouka
2-4
2
lžička
mořská sůl
1
ks
cibule
4
stroužek
česnek
pepř mletý
1
ks
červená paprika
1
lžíce
olivový olej
jedel
kousek
Postup přípravy receptu
1
Natrháme lupení, omyjeme a nasekáme na kousky. Dáme na 3-5 minut svařit v troše vody. Mezitím oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme na kousky, rozklepneme do misky vajíčka a smícháme je s moukou a kořením. Vmícháme do vařicího lupení, necháme přejít varem a odstavíme na kamennou podlahu, kde lupení chladne nejrychleji. Akorát stihneme nakrájet na kousky papriku, jadelu nebo jiného výrazného sýra, vmícháme spolu s olivovým olejem do lupení, které vychladlo na servírovací teplotu, servírujeme v kameninových miskách.
2
Příloha může být cokoliv, co roste na zahrádce, rovněž dochutit lze jakoukoliv bylinkou; pampeliška má však tak výrazné hořčiny, že to bude asi marné :-) Má-li zůstat zachován až nezdravě zdravý charakter této delikatesy, jíme bez chleba nebo brambor, ať nemícháme bílkoviny a škroby. Hořká chuť je skvělá na játra, vlastně Zelená miska je obdoba Plzně (pivaři nechť prominou).
3
Kdo budete mít odvahu tohle zkusit, podělte se prosím o své zážitky!