Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je "nastartujeme" v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit bublinky...
2
Poté smícháme všechny mouky, přidáme semínka, případně vločky, sůl, ocet a kvasnice, přidáme tolik vody, aby vzniklo řidší těsto - já vše zpracovávám v robotu, těsto je poměrně lepivé. Mísu s těstem zabalíme do potravinové fólie a dáme na teplé místo cca na 2 hodiny kynout.
3
Uvedené poměry různých druhů mouky lze samozřejmě měnit dle libosti, pokud ale dáme větší množství žitné mouky, musíme přidat i více kvasnic a stejně tak i doba kynutí musí být delší, žitné těsto je poměrně dost hutné.
4
Po vykynutí těsto ještě jednou krátce promíchám v robotu a již ho přendám do hranaté formy na biskupský chlebíček, vyložené pečícím papírem, stěrku máčím ve vodě, aby se s těstem lépe pracovalo.
5
Povrch lze zasypat semínky a uhladit nebo ozdobit mřížkou, případně udělat malý zářez nožem doprostřed bochníku... Těsto ve formě nechávám ještě krátce kynout, mělo by neustále pracovat.
6
Poté dávám do trouby, může i nemusí být vyhřátá (moje se vyhřívá poměrně rychle) a peču prvních cca 30 minut asi na 200 stupňů, poté dopékám na cca 180 stupňů, takřka hotový chléb ještě vyndávám z formy a papíru a nechávám dopékat pouze na mřížce, aby byl vypečený ze všech stran.
7
Tento chléb nejen, že je chutný a dá se všelijak "vychutit", ale při správném skladování i dlouho vydrží.