g
zázvor
špeky - čerstvý (lze použít i sušený-mletý)
Postup přípravy receptu
1
Očištěné maso prošpikujeme špekem, cibuli nakrájíme na středně velké kostky, mrkev a zázvor nastrouháme na jemno a smísíme s olejem. Do směsi (olej, mrkev, zázvor a cibule) maso naložíme, osolíme a opepříme. Necháme 2 dny v chladu. Poté maso vyjmeme, směs (v tlakovém hrnci) osmahneme na oleji, vrátíme zpět maso. Pak podlijeme vodou, přidáme nové koření a bobkový list (zabalené do punčochy) a vaříme doměkka.
2
Poté maso vyjmeme a vložíme jej do zapékací mísy, lehce podlijeme směsí oleje a vody a necháme v troubě zlehka dopéct tak, aby bylo lehce do hněda . Vyndáme punčochu, scedíme zeleninu a s trochou vývaru nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Do hrnce nalijeme zbytek vývaru, asi 0,5 litru vody, kysanou smetanu, smetanu na vaření, přivedeme k varu a pomalu naléváme rozmixovanou směs.
3
Za stálého míchání provaříme, dle chuti dokořeníme. Hustota omáčky je závislá na množství vývaru a smetany, je-li stále hodně řídká, zahustíme klasicky moukou do žádané hustoty. Maso nakrájíme na plátky.